Tiberiu Ușeriu, deținătorul unui record unic a două victorii la ultramaratonul Arctic 6633 de la Polul Nord, a vorbit pentru mediafax despre tragedia de sâmbătă, din Munții Retezat, unde o avalanță a ucis doi copii care aveau deja rezultate impresionante în alpinism.

Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, de 13 şi 14 ani, au plecat într-o excursie organizată de tatăl Getei, alpinistul Ovidiu Popescu. Acesta a ignorat avertizările privind riscul mare de avalanșă.

„La noi nu se respectă niciodată avertizările, toţi cred că nouă nu ni se întâmplă, că putem gestiona situaţia. (…) Cred că responsabilitatea revine în întregime celui care a organizat expediţia. Cred că a fost avertizare de gradul cinci, deja de la gradul trei e pericolul mare să te aventurezi. Gradul cinci înseamnă aproape că 100% mori. (…) Eu cred că deja se trece la inconştienţă”, a declarant sportivul Tibi Uşeriu pentru mediafax.

În paralel, un alt grup, de 51 de persoane, făcea o dumeţie în aceeaşi zonă. La un moment dat, cele două grupuri de turişti s-au întâlnit pe traseul către creastă.

Potrivit anchetei, copiii au murit ca urmare a faptului că s-au lovit de stânci și nu purtau cască.

Dor Geta Popescu, unul dintre cei doi copii decedaţi, deţinea opt recorduri mondiale de vârstă. Tatăl ei îi era mentor, însoţind-o adeseori pe traseele montane. Şeful Salvamont Zărneşti, Ioan Pivodă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu a apreciat niciodată faptul că Ovidiu Popescu, îşi supunea fetele, Dor Geta şi Crina Coco Popescu, unor riscuri prea mari pentru nişte copii, doar de dragul performanţei.

SPUNE-TI PAREREA