5000 de pahare cu pască au fost pregătite pentru credincioșii ortodocși bistrițeni, ele urmând să fie împărțite de sâmbătă dimineață de la ora 09.00.
Conform rânduielii bisericești, membrii Comitetului Parohial şi ai Comitetului de Femei taie prescurile în bucăţele mici, le amestecă cu vin în vase curate, special pregătite, iar mai apoi sunt aşezate în pahare inscripţionate pe ele cu Sfânta Cruce.
În noaptea Paştilor, la Înviere, dar şi în prima zi, aceste pahare sunt împărţite credincioşilor şi se consumă în Săptămâna Luminată.

Prescura şi pregătesc vinul au fost sfinţite mai întâi de către preoţii Bisericii de la Coroana – protopop Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni şi pr. dr. Emanuel Vidican.

Şi în acest an, Lumina de la Sfântul Mormânt, din Ierusalim, va fi adusă în România cu un avion de o delegaţie a Patriarhiei Române, şi va ajunge sâmbătă seara şi în bisericile din judeţul nostru. După cum ne declară părintele Emanuel Vidican, în jurul orei 23.00, cu sprijinul Instituţiei Prefectului, Lumina va fi luată de la Aeroportul din Cluj, iar mai apoi răspândită printre preoţi.
Conform tradiţiei, a doua zi de Paşti, Mitropolitul Andrei se va afla în mijlocul bistriţenilor, la complexul Muzeal Bistriţa unde se va resfinți biserica din lemn.

 

SPUNE-TI PAREREA