Reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu“ din Bistrița, un merit atribuit deputatului PSD Daniel Suciu, care a făcut mai multe demersuri necesare obținerii finanțării și demarării lucrărilor, în calitate de ministru al Dezvoltării în 2019, este, în mod frecvent, subiectul unor dispute între tabăra PSD și actuala administrație a municipiului Bistrița, reprezentată de primarul Ioan Turc (PNL).

Mai exact, din 2020, de când este primar, Ioan Turc a efectuat mai multe vizite pe șantierul de la „Liviu Rebreanu“, lucru care este perceput de către Daniel Suciu ca o „sfidare“ și o încercare a primarului de a-și atribui meritele pentru reabilitarea celui mai prestigios colegiu din municipiu.

Dacă e să o luăm cronologic, putem aminti că primarul a făcut o vizită la Colegiul „Liviu Rebreanu“ în 2021, alături de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, în cadrul unui tur al ministrului la mai multe obiective aflate în construcție. De asemenea, a mai vizitat șantierul în 2022, când a transmis că lucrările sunt în grafic.
Un alt ministru al Dezvoltării care a vizitat șantierul a fost Adrian-Ioan Veștea, în septembrie 2023, fiind ghidat tot de primarul Ioan Turc.

Cea mai recentă vizită a lui Ioan Turc la „Rebreanu“ de la care i-a sărit, din nou, țandăra lui Daniel Suciu, a fost săptămâna trecută, alături de ministrul Educației, Ligia Deca. Vizita la Colegiul Național „Liviu Rebreanu“ a făcut parte din seria de vizite pe care ministrul le-a făcut alături de Ioan Turc și alți lideri PNL din organizație la mai multe unități de învățământ din Bistrița-Năsăud.

Deși primarul Ioan Turc nu a făcut decât să precizeze că „reabilitarea CNLR este pe ultima sută de metri“, Daniel Suciu a simțit să iasă public cu o „cronologie a finanțării“ prin care a amintit în spațiul public faptul că are toate „drepturile de autor“ asupra reabilitării renumitului colegiu, deși nimeni nu i-a contestat acest merit.

„ACUM înțelegeți, domnule Turc, de ce și în politică trebuie să ai niște limite când furi munca și mai ales asumarea altcuiva pentru niște obiective, în cazul de față Liviu Rebreanu?“, i-a aruncat Daniel Suciu primarului.

Întrebarea care se impune este cine mai are voie să își facă poze la „Rebreanu“ după ce Daniel Suciu a „rezolvat“ finanțarea?

Iar răspunsul ar trebui să vină din bunul simț al politicienilor, atât al celor aflați vremelnic la putere, cât și al celor care stau „pe tușă“.

Deși demersurile pentru obținerea finanțării și demararea lucrărilor aparțin lui Daniel Suciu, reamintim că PSD a pierdut primăria municipiului Bistrița după 12 ani în care a susținut un primar arogant și lipsit de calități în comunicare.
Având în vedere că obiectivul se află în proprietatea Primăriei Bistrița, este ceva normal ca primarul să supravegheze lucrările și să ofere periodic informații despre stadiul lor. Asta nu înseamnă că își asumă meritele, ci doar că se achită de atribuțiile sale ca primar și reprezentant oficial al municipiului Bistrița, lucru pentru care a fost ALES în 2020, fie că unora le place, fie că nu.

Daniel Suciu este de apreciat pentru implicarea și perseverența ca tânăr politician, dar astfel de atacuri la adresa primarului Turc îl duc într-o zonă puerilă și nu îi conferă deloc aerul de maturitate pe care s-ar cuveni să îl aibă din postura sa politică.

Până la urmă, într-o vreme, s-a bucurat de privilegiul de a fi vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, așa că era de datoria sa să facă ceva pentru comunitate. Reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu“ era un demers firesc și cred că nimeni nu consideră că trebuie amplasată vreo statuie a lui Daniel Suciu în curtea liceului, deși meritele sale nu trebuie contestate.

Pe de altă parte, dacă el s-a ocupat de acest important obiectiv de investiții, asta nu înseamnă că nimeni nu mai are voie să pună piciorul pe șantierul de la „Rebreanu“ din altă calitate administrativă. Colegiul Național „Liviu Rebreanu“ aparține comunității din Bistrița, elevilor de azi, de ieri, elevilor din generațiile viitoare, indiferent cine vor fi oficialitățile de mâine. Prezența unui primar sau a unui ministru pe timpul lucrărilor, la finalizarea lor sau la orice evenimente din viitor sunt doar niște formalități și dacă cineva își face o poză pe acolo asta nu înseamnă că dorește să îi știrbească din meritele lui Suciu.

Înțeleg că se apropie campania electorală, dar cred că alegătorii merită mai multă maturitate în dezbaterile politice și nu bobârnace de nivelul claselor pregătitoare…

SPUNE-TI PAREREA