Iulia Andreea Grad (21 de ani), a primit astăzi titlul de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud, pentru munca sa continuă și perseverentă din anii de școală și de studenție.

Andreea este originară din comuna Lunca Ilvei, este absolventă a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița. A obținut media 9.90 la Examenul de Bacalaureat și a ales să-și continue studiile în străinătate. În perioada 2013-2016, Iulia Andreea Grad a studiat la Universitatea Sorbona din Paris, unde a absolvit Științele Umane și Sociale, fiind șefă de promoție. Tânăra își va continua studiile tot la Sorbona, Masterul de Științe Politice și Relații Internaționale.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care i-a înmânat trofeul, a mărturisit că în momentul în care a sunat-o să-i spună despre acest titlul, Andreea a crezut că este o glumă:

„Eu sunt chiar foarte mândru de Andreea, am citit despre ea în presă și le mulțumesc colegilor noștri jurnaliști, care, în permanență, ne oferă știri. Am rămas chiar impresionat, am început să dau niște telefoane, am găsit numărul de telefon al Andreei. Am sunat-o, m-am prezentat, am văzut-o foarte reținută în voce, probabil credea că i se face vreo glumă și m-a întrebat de vreo două ori cu cine vorbește. I-am zis cam ce-am vrea… era nevoie și de acordul ei. A spus… nu cred că am vreo treabă cu lucrul ăsta… Cred că e un model demn de urmat pentru foarte mulți!“, a povestit Radu Moldovan.

Despre parcursul Andreei Grad a vorbit Cristina Iurișniți, proaspăt deputat USR, și profesoară de franceză și fostă dirigintă a Andreei:

cristina-iurisniti

„Este un moment foarte emoționant pentru mine, să o văd pe Andreea în acest cadru festiv. Am plecat de la Parlament tocmai pentru ca să fiu astăzi prezentă, este un moment pe care nu l-am putut rata. În anul școlar 2009 am fost numită dirigintă a clasei cu specializarea bilingv-franceză, am fost și profesoara ei de limbă franceză, și dirigintă.
Încă din primele zile, Andreea mi-a atras atenția prin motivația ei de a pătrunde în rândul elitelor, de a se detașa de ceilalți prin seriozitate, prin perseverență, respect și o căutare febrilă de sine, în cadrul diferitelor contexte competiționale.

Acest parcurs spre cunoaștere și dezvoltare personală al ei a fost ambițios, complex și perpetuu și am fost foarte fericită să-i însoțesc pașii nerăbdători, dar siguri și să-i pot deschide porți spre universul culturii și civilizației franceze. Am fost o dirigintă foarte fericită pentru performanța ei la examenul de bacalaureat, a doua medie pe județ, cu media 9.90. Dar mai presus de toate, a fost munca ei ca studentă a prestigioasei universități Sorbona din Paris. A fost o aventură a cunoașterii în limba lui Voltaire, și a aceasta a condus-o spre experiențe profesionale de excepție: un stagiu la sediul Ambasadei României la Paris, unde destinul a făcut să ne reîntâlnim, cu emoție și multă bucurie… Sunt foarte mândră că discipolul a depășit maestrul“, a rostit Cristina Iurișniți.

Modestă și demnă, Andreea a rostit un discurs simplu, dar profund, care a emoționat sala:

„Nu știu dacă cineva m-a lăudat atât de mult în 21 de ani cât am pe acest pământ, însă vă mulțumesc frumos tuturor. Mulțumesc, în primul rând, domnului președinte, mulțumesc fiecărui membru al Consiliului Județean, mulțumesc domnului prefect pe care îl urmăresc cu atenție, de departe, pe facebook, mulțumesc presei, pentru cuvintele pe care vreau să zic că nu le merit, de multe ori. Dar m-ați tratat cu atât de mult respect și vă mulțumesc. Mulțumesc familiei mele care m-a învățat că un om care îl cunoaște pe Dumnezeu nu își va negocia valorile. Mulțumesc profesorilor mei care m-au învățat că se continuă, inclusiv pe coate. Înainte să închei, aș dori să precizez ceva. Nu am plecat în străinătate la studii pentru că nu aș avea încredere în sistemul universitar românesc. Să știți că acasă am învățat bunul simț, perseverența și munca. Tată meu îmi spune adesea… știi Andreea, atât! Atât pentru că atât e cumpătat. Și asta am învățat acasă: când îmi doresc mai mult o să muncesc mai mult. Doriți-vă mult și aduceți excelența acasă!“, a spus Andreea Grad.

23 COMENTARII

 1. Bravos domnisoară dragă!
  Halal copil!
  Halal părinți și bunici!
  Halal caracter/caractere!
  Da, cănd deții Supremul Adevăr, Dumnezeu, adică,nimic nu te mai tentează! (se aude la ăia cu guvernul și cu parlamentul rușinii?!!!

 2. Alo! Primăria şi Consiliul local Lunca-Ilvei, ce faceţi?
  Când aveţi de gând să repetaţi acest gest? Şi mai aveţi mulţi oameni de valoare, fii ai comunei, doctori în diferite domenii. Măcar acum răsplătiţi-i. Interesaţi-vă de ei! Veţi avea multe surprize. Deşi nu sunt de acolo, cunosc câţiva, dar vă las să transpiraţi un pic. Străduiţi-vă!

 3. Felicitări Iulia pt rezultate obținute la cursurile pe care le-ai obținut prin. Buna voința ta ! Acest lucru este un exemplu pentru toți tinerii care doresc sași continue studiile departe de casa ! Cu ocazia sfintelor sărbători de iarna , Iulia îți urez sărbători fericite si tot binele Crăciun fericit !?❄️??

 4. Toata stima pentru Iulia Andreea si nu numai.Pentru toti copii romani care studiaza afara si au rezultate deosebite, lucru care la noi nu-l pot face.Este frumos titlul care i-a fost acordat. Daca si ” politicienii ” romani ar fi la nivelul acestor copii, acestia ar putea face performante in Romania !!

 5. Iti multumesc pentru felul demn, cuviincios si mai ales de FOARET MULT BUN SIMT, cand am ocazia si vad astfel de tineri ma gandesc ca neamul romanesc nu va disparea in timp. INCA O DATA MULTUMESC SI MULTUMESC PARINTILOR CE TE-AU EDUCAT

 6. Felicitari domnisoara !!Din pacate vedem ce copii talentati are tara noastra ,numai dupa ce pleaca in strainatate .Acolo sunt ei si se descurca singuri .Aici numai pilele ajung departe .E foarte trist ca ne pleaca copiii de acasa .Autoritatile ar trebui sa se implice mult mai mult ,dar ei au grija numai de cunoastintele lor !!

  • Nu e finalitate prin ea insasi, sdar e temelia a ceea ce urmeaza. Daca temelia este solida si edificiul construit pe ea va fi serios si solid. Important va fi sa-i placa ce va face dupa aceea, chiar daca va face cariera la supermarket sau la organismele Europei. Mult succes fetei!

 7. Cum va gasiti voi sa punctati! Un oportunist mai mare ca Moldovan nu vezi in zona. Traiasca campania continua! Cat despre indoctrinarea religioasa fetei…fiecare cu alegerea lui, poate mai tarziu isi v-a da seama ca e o prostie.

  • Amice Roman, nu prea ai citit mult la viata dumitale dupa cum scrii. Atingi subiecte despre care nu stii si nu intelegi nimic, dar ai tupeul parerilor personale, a micilor judecati de valoare fara continut.

 8. Felicitări excepționalei tinere, Andreea Grad și președintelei Emil Radu Moldovan entru că este atent la valorile județului!
  Firește, nu opinia suficientă a lui Roman este de luat în seamă!…

 9. Eu cred că povestea este cusută cu ață albă. Fata are acum 21 de ani, în 2013 când a terminat liceul și a început facultatea la Sorbona avea 15 ani.Ceva nu-i logic, ori este fată de mahăr psd-st și vor să o înalțe ori este minciună. Așa că conform logicii mai încet cu felicitările 😗

 10. Cine îl ia pe Dumnezeu în brațe pentru succesul său la învățătură înseamnă că n-a învățat nimic altceva decât pentru note, pentru sinele de moment, nu și pentru ceilalți! Așa că, să avem răbdare și să așteptăm impactul cu viața!

SPUNE-TI PAREREA