Precipitații însemnate cantitativ, ninsori viscolite la munte și precipitații mixte în zonele de deal – așa arată prognoza meteo, în aceste weekend, în Bistrița-Năsăud. Avertizarea meteo este valabilă în tot județul în perioada 11 Noiembrie ora 18.00 – 12 Noiembrie ora 16.00.

Mai multe detalii ne oferă ONG Meteo BN, care a prezentat prognoza meteo completă, valabilă la acest final de săptămână:

Începând de sâmbătă, aspectul vremii se va degrada, progresiv, pe toatā suprafața județului nostru.
Responsabilă, o arie de presiune scăzută formată în nordul bazinului mediteranean, care va genera precipitații temporar însemnate cantitativ şi care se va înscrie pe o traiectorie transbalcanică, afectând, astfel, mare parte a teritoriului țării noastre.
La început, sâmbătă până spre seară, ne vom afla în sectorul cald al acestei depresiuni, astfel t° vor fi în creştere. Treptat, ploile se vor extinde iar maximele vor atinge valori cuprinse între 11 şi 15°C. 
Începând cu orele serii, însă, odată ce aria de presiune scăzută se va deplasa către nord-est circulația se va schimba şi vom trece în sectorul rece al depresiunii amintite. Izoterma de 0°C va fi în coborâre abruptă iar până duminică dimineață va aluneca spre 800 m. alt, astfel vremea se va răci accentuat. Ploile, care se vor intensifica pe timpul nopții de sâmbătă spre duminică, se vor transforma, treptat în lapoviță şi ninsoare, la altitudini în general de peste 650 – 700 m. alt., nefiind exclus ca trecător, lapovițe / ninsori trecătoare să apară şi sub aceste limite altitudinale. În tot acest timp, vântul se va intensifica din sector vest-nord-vestic, cu rafale de 40 – 45 km/h în zonele joase si cu peste 70-80 km/h la munte.
La altitudini de peste 1000 m, sâmbătă noaptea şi pe parcursul primei părţi a zilei de duminică va ninge temporar abundent, valorile termice vor scădea sub 0°C şi se va depune strat de zăpadă, consistent în zonele înalte de peste 1500 m. alt. , de până la 25 – 30 cm“, a transmis MeteoBN.

Nu plecați la drum fără cauciucuri de iarnă!

Dacă aveți de plecat la drum, nu uitați cauciucurile de iarnă! Pe drumurile situate la altitudine se va circula în condiții de iarnă.

„Se impune o atenție deosebită, începând de sâmbătă noaptea, pe toate drumurile de altitudine de peste 700 – 750 m. alt, unde precipitațiile vor căpăta aspect hibernal. Grijă mare în Pasul Tihuța, va ninge sâmbătă noaptea şi duminică dimineața, vântul va sufla tare, t° va scădea spre -1°C, astfel se va depune strat de zăpadă care poate atinge 10 – 15 cm.
NU PLECAȚI LA DRUM, ÎNCEPÂND DE SÂMBĂTĂ SEARA PE SECTOARELE DE ALTITUDINE FĂRĂ A ECHIPA MAŞINA CORESPUNZĂTOR“, a mai precizat MeteoBN.

De asemenea, a adăugat că duminică valorile de temperatură, la nivel de județ, vor scădea tranşant, cu maxime cuprinse între 1/2°C în zonele deluroase şi nu mai mult de 6/7°C la podiş. Tot duminică, pânā spre seară, aria precipitațiilor va fi în restrângere şi în diminuare. La munte, la peste 1000 m. maximele diurne nu vor mai depăşi 0°C.

SPUNE-TI PAREREA