O cantitate semnificativă de îngrășăminte chimice, dar și deșeuri din substanțe periculoase au fost indisponibilizate de polițiștii din Bistrița-Năsăud, în urma unui control de amploare în județ.

Conform unui comunicat de presă, polițiștii de la Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Bistrița-Năsăud au desfășurat ieri, 22 aprilie, o serie de verificări privind modul în care sunt efectuate operațiunile cu produse destinate protecției plantelor de către agenții economici, conform dispozițiilor legale. Aceste acțiuni au avut loc în cadrul inițiativei naționale FITOS 2024.

În conformitate cu planul de acțiune FITOS 2024, polițiștii, alături de reprezentanți ai Oficiului Fitosanitar Bistrița-Năsăud, au efectuat un total de 10 controale la operatorii economici din Bistrița și din comunele arondate Secției 3 Poliție Rurală Lechința.

Ca rezultat al acestor activități, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale cu avertisment și au fost identificate 8 infracțiuni legate de reglementările mediului și ale substanțelor periculoase.

Printre descoperirile notabile se numără indisponibilizarea a 7,5 litri deșeuri din substanțe periculoase, în special erbicid expirat, la sediul unui agent economic din Bistrița. De asemenea, la o altă societate comercială din același oraș, au fost găsite 275 kilograme de îngrășământ chimic – azot, expuse spre vânzare fără respectarea normelor legale.

Alte încălcări includ depozitarea necorespunzătoare a 6.000 de kilograme de îngrășământ chimic la un agent economic din Budești, și indisponibilizarea unor cantități semnificative de îngrășăminte chimice de la două persoane fizice autorizate din Budești și Miceștii de Câmpie.

Aceste eforturi de monitorizare și aplicare a legilor vor continua în perioada următoare, în scopul prevenirii și combaterii încălcărilor care pun în pericol atât protecția plantelor, cât și mediul înconjurător.

SPUNE-TI PAREREA