S-a dat startul votului pentru bugetare participativă – Bistrița 2023! Bistrițenii pot alege, până în data de 20 noiembrie 2023, proiectele depuse de cetățeni în cadrul programului de bugetare participativă care vor fi implementate de Primăria municipiului Bistrița.
Votul asupra proiectelor are loc online, pe platforma https://participativ.e-bistrita.ro/, fiecare persoană având posibilitatea de a vota patru proiecte. Pentru acordarea votului, este necesară crearea unui cont, conform tutorialului disponibil la următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=PiT6xIIm-zU.

În data de 27 noiembrie 2023 va fi publicat clasamentul în baza căruia vor fi selectate proiectele, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, în limita bugetului alocat apelului de proiecte în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița.

Cinci proiecte au fost depuse de către cetățeni și organizații din Bistrița. Fiecare proiect este inovator și militeaă pentru sănătate, mișcare, conservarea patrimoniului sau accesibilitatea persoanelor cu deficiențe în locuri publice.

 

Porți istorice noi în Centrul Vechi – proiect propus de Petrus Italus Trust (Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean)

Proiectul celor de la Petrus Italus Trust vizează restaurarea porților istorice din centrul Bistriței, unele aflate în stare de degradare, altele fiind restaurate necorespunzător.

Petrus Italus Trust a mobilizat comunitatea și apoi Primăria să restaureze 28 de porti istorice. Am co-finantat și recepționat opt dintre ele și Primăria are pe rol înca 20. La intervale regulate porțile sunt curățate de adoptatori sau de proprietari, salvându-se astfel moștenirea școlii de tâmplărie și feronerie săsești din Bistrița, unică în Europa Centrală.

Dacă tot ne-am apucat de muncă, eu zic să o și terminăm. Am identificat înca 19 de porți dispărute sau înlocuite cu porți hidoase din materiale industriale. Am incercat sa ne imaginam cum ar arăta aceste porți de oraș neiubit dacă ar fi înlocuite cu porți noi, confecționate tradițional, din lemn și feronerie manuală, pe schițele modelelor existente în tradiția arhitecturală care ne-a lăsat moștenire Bistrița istorică. Am săpat prin arhive, am bătut orașul, ne-am lasat inspirati de portile restaurate de noi si am pus in photoshop cum ar arata inainte si dupa interventie. Mai jos veti vedea patru exemple de acest tip.

Cetățenii Bistriței pot cere Primăriei prin bugetare participativă să pună capăt acestei situații triste pentru viața noastră cotidiană și jenante în raport cu cei care ne vizitează“, au agumentat reprezentanții organizației.

Cursa spre Olimpiadă 2028, primul traseu OCR omologat de 100 m din România

Acest proiect propune aenajarea unui traseu de 100 m cu 12 obstacole: 1. Off Set Steps 2. Monkey Bars 3. 1,5 m Wall 4. Balance Beam 5. 4 Wheel Rig 6. 2,0 m Wall 7. Island Steps 8. Ring Rig 9. Low Crawl 10. Cliff Hanger 11. Tarzan Swing 12. Wave Wall

Conform celor care au propus proiectul, Bistrița este un oraș în mișcare cu o comunitate activă și pasionată de sport.
Am identificat oportunitatea de a dezvolta o comunitate locală și națională prin crearea unui traseu oficial de Obstacle Course Racing OCR. Oportunitate pentru Sportivii Români Sportul cu obstacole a câștigat popularitate la nivel global și este acum recunoscut ca sport olimpic. Cu Olimpiada din 2028 pe orizont, sportivii români au nevoie de facilități adecvate pentru a se pregăti și a concura la cel mai înalt nivel. Într-o lume tot mai sedentară, este vital să promovăm activitatea fizică și un stil de viață sănătos. Bistrița are nevoie de un loc unde locuitorii pot face exerciții și se pot bucura de sport într-un mod distractiv și antrenant.Dezvoltarea Sportului în Comunitate Pentru a menține comunitatea activă și unită, este esențial să oferim opțiuni variate de activități sportive care să atragă un număr cât mai mare de persoane, de la tineri la adulți“, au argumentat inițiatorii.

Pasajul verde

Prin proiectul Pasajul Verde inițiatorii propun transformarea pasajului de pe Axa Artelor, legătura dintre Piața Centrală și str. I.L. Caragiale, într-o oază pietonală verde, o grădină botanică în aer liber.

Numele proiectului spune totul Pasajul Verde. Este o inițiativă îndrăzneață ce vizează transformarea pasajului de pe Axa Artelor, legătura dintre Piața Centrală și str. I.L. Caragiale, într-o oază pietonală verde, o veritabilă grădină botanică în aer liber. Cu o arhitectură modernă revitalizată acum 7 ani, pasajul deja reprezintă o bijuterie urbană. Această idee își propune să ducă frumusețea și funcționalitatea sa la un nivel superior.

Proiectul Pasajul Verde ia rădăcini în ceea ce există, dorind să transforme acest spațiu într-o oază urbană care să ademenească și să inspire comunitatea locală. Prin utilizarea plantelor agățătoare, iederă și viță canadiană, special alese pentru această mediu urban, intenționăm să aducem natura mai aproape de inima orașului. Plantele vor încânta privirile și vor aduce un aer proaspăt, contribuind la purificarea aerului și la atenuarea efectelor încălzirii globale“, au transmis inițiatorii proiectului.

Accesul persoanelor cu dizabilități motorii și vizuale în Biserica Evanghelică

Prin acest proiect, se aduce în atenția accesibilitatea persoanelor cu deficiențe în principalul monument istoric din Bistrița, Biserica Evanghelică.

Barierele arhitecturale induc o veritabilă discriminare socială prin imposibilitatea accesului și a posibilității de a participa la viața comunității a persoanelor cu dizabilități, în mod special a celor afectate de limitarea mobilității.
Noiunea de accesibilitate include ansamblul de măsuri tehnice care facilitează accesul în clădiri aceasta are însă i o dimensiune morală, i anume aceea de recunoatere a valorii participării sociale a persoanelor cu handicap, a drepturilor acestora de acces la informaie, inclusiv accesul în clădri declarate monumente istorice.
Proiectul de față prin implementarea lui va rezolva problema accesibilității persoanelor cu dizabilități motorii cu mobilitate redusă și pentru cei cu dizabilități vizuale în interiorul Bisericii Evanghelice din municipiul Bistrița“, au argumentat inițiatorii.

Amenajare traseu pentru alergare și drumeție Nordic Walking

Proiectul propune amenajarea unui traseu de drumeție și alergare prin pădurile din zona Bistriței, mai exact în Pădurea Schullerwald, Dealul Dumitrei zona antenei, fostele Cetăți:

Împreună cu Mihai Ungur și în numele multor bistrițeni care practică mișcarea în aer liber, dorim amenajarea permanentă a unui traseu de aproximativ 30 km prin pădurile din zona Bistriței, mai exact în Pădurea Schullerwald, Dealul Dumitrei zona antenei, fostele Cetăți.
Este vorba de un traseu consacrat în rândul amatorilor de alergare de teren din Bistrița și împrejurimi, întrucât pe acest traseu s-a desfășurat timp de 4 ani consecutiv una dintre probele concursului de alergare November Run probă denumită traseul lung, organizat de noi împreună cu Mihai Ungur în perioada 2015 2018 concurs a cărui organizare dorim să o reluăm.
Amenajarea presupune
1. Amplasarea de marcaje cu caracter permanent care să ghideze trecătorii pe circuit. Acestea constau în marcaje efectuate cu vopsea pe copaci după modelul traseelor montane cu un design specific acestuia portocaliu cu alb.
2. Amplasarea de marcaje pe stative de lemn, cu însemnele specifice, în zonele unde nu este posibilă marcarea pe copaci.
3. Amplasarea la zona de pornire pe traseu a unui panou informativ ce descrie traseul hartă, estimează un timp de parcurgere pentru fiecare dintre variante alergare, drumeție, nordic walking și marchează locurile unde sunt izvoare, băncuțe și coșuri de gunoi.
4. Amplasarea unor bare metalice din 5 în 5 km, pentru marcajele specifice de localizare prin care călătorii sunt informați cu privire la kilometrul la care se află pe traseu
5. Semnalizarea izvoarelor
6. Amplasarea a 3 băncuțe de lemn și coșuri de gunoi în zonele de odihnă.

SPUNE-TI PAREREA