Sindicaliștii din învățământ care cer salarii mai mari se află deja în a treia săptămână de grevă. Un nou protest cu minim 500 de sindicaliști este anunțat pentru joi, 8 iunie, în Piața Petru Rareș din Bistrița, în fața Palatului Administrativ. Între timp, elevii și părinții sunt îngrijorați cu privire la încheierea situațiilor școlare și la desfășurarea examenelor,
În timp ce unii susțin revendicările cadrelor didactice, alții sunt furioși pentru blocajul creat la nivelul școlilor și le cer profesrilor să se întoarcă la catedră. Aceștia, la rândul lor, trag un semnal de alarmă asupra condiției lor și spun că greva nu este doar despre bani, ci și despre umilințele care s-au adunat în ultimii ani asupra lor.

„De câte ori ne-ați umilit în clasă prin atitudine, de câte ori ne-ați judecat și ați râs de hainele cu care eram îmbrăcați, de parfumul no name cu care ne-am dat“

Elena Borș, profesor de matematică la Școala Gimanzială nr. 1 din Bistrița a transmis o scrisoare deschisă elevilor săi în care explică faptul că profesorii vor să ofere o lecție de demnitate prin perseveranța lor de a continua greva. De asemenea, a abordat un punct nevralgic, cel al decalajului social dintre elevi și profesori. „ Vă rog să stați voi cu voi și să vă gândiți de câte ori ne-ați umilit în clasă prin atitudine, de câte ori ne-ați judecat și ați râs de hainele cu care eram îmbrăcați, de parfumul no name cu care ne-am dat. Oare de ce suntem îmbrăcați prost și nu mirosim a parfumuri scumpe? Oare de ce, uneori, suntem triști, obosiți și epuizați? De prea mult bine?“, a spus Elena Borș.

Redăm integral scrisoarea deschisă a profesoarei:

Scrisoare deschisă elevilor mei, foști și actuali, în special celor din ani terminali!
Sunt convinsă că aveți frici și nedumeriri, spaime și revoltă, dar trebuie să aveți încredere în dascălii voștri și să înțelegeți că este cea mai importantă lecție pe care ei pot să o ofere azi, lecție pe care nu au predat-o deoarece sunt cei mai răbdători oameni de pe planetă. Este vorba despe umilință și demnitate!
Unii dintre voi poate înțeleg, unii poate ne judecă, e în regulă. Vă rog să stați voi cu voi și să vă gândiți de câte ori ne-ați umilit în clasă prin atitudine, de câte ori ne-ați judecat și ați râs de hainele cu care eram îmbrăcați, de parfumul no name cu care ne-am dat. Oare de ce suntem îmbrăcați prost și nu mirosim a parfumuri scumpe? Oare de ce, uneori, suntem triști, obosiți și epuizați? De prea mult bine?
Trebuie să înțelegeți VOI, apoi părinții voștri și întreaga societate că învățământul și educația sunt fundația viitorului adult. Nu poți să ai o societate sănătoasă care nu este educată și bine pregătită!
Gândiți în viitor și apoi aruncați cu piatra în noi. O să ajungeți adulți, o să aveți locuri de muncă și poate o să constatați că sunteți umiliți, exploatați și că remunerarea nu este corespunzătoare. O să mai auziți și: Marș…la muncă, că și așa nu faci nimic și ai bani prea mulți! Cum o să fie?
Fiți alături de noi, determinați guvernul și persoanele abilitate să vă decidă viitorul, al vostru și al copiilor voștri, să investească în educație. Învățați să fiți competenți, dați o șansă școlii și profesorilor să vă învețe! Învățați demnitatea acum, până nu o pierdem cu toții!
Am mare încredere în voi! Aveți forța să schimbați viitorul!
A voastră, profa de mate.

SPUNE-TI PAREREA