Primarul comunei Șanț, Ioan Szabo, împreună cu secretarul Primăriei Șanț, Emil Grapini, au adresat o scrisoare Ministerului Muncii și Justiției Sociale, prin care au cerut ca locuitorii din zona Șanț și Rodna să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, oportunitate oferită, printr-o modificare legislativă, persoanelor care au locuit mai mult de 30 de ani în mai multe zone de exploatare minieră din țară.

„Subsemnații, Ioan Szabo, primarul comunei Șanț, și Grapini Emil – secretar la Primăria comunei Șanț, în urma unor sesizări de la cetățeni comunei Șanț, venim la dumneavoastră cu rugămintea de a ne ajuta în soluționarea unei probleme legate de Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice la care credem că s-a făcut o greșeală.
Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 65, alin. (5), din Legea nr. 263/2010 se modifică și va avea următorul cuprins:
Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Târgu Mureș, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani fără penalizare.
În baza Legii nr. 144/2017 din 26 iunie 2017 pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se mai adaugă față de zonele stabilite la legea 142/2016 și zonele Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea.

Vă aducem la cunoștință fatul că una dintre cele mai mari exploatări miniere care a făcut parte din Centrala Minereurilor Neferoase Baia Mare, a fost Mina Rodna-Făget amplasată pe raza comunelor Șanț și Rodna din Județul Bistrița-Năsăud. În această exploatare minieră se extrăgea zinc, cupru, plumb și sulf, celelalte elemente, fiind în concentrații mai mici, nu se extrăgeau. Această unitate a avut în anii 1990 un număr de 4200 angajați, printre care și un corp de 200 de militari care erau cazați și munceau permanent la exploatare. Pe raza comunei Șanț a funcționat moderna Uzină de preparare a minereurilor și a fost amplasat și iazul de decantare care a fost o mare problemă de poluare pentru comună, acoperind o suprafață de 15 ha, în prezent fiind făcute lucrări e ecologizare și acoperire. În 2007, această unitate a fost închisă, toate obiecivele fiind sigilate sau date la fier vechi. Uzină de preparare a funcționat și în comuna Rodna până în anul 1984, când a început procesul de modernizare, iar la aceasta a fost racordat un iaz de decantare de cca 10 ha, pe raza comunei Maieru, satul Anieș, în prezent fiind ecologizat.
În aceste condiții, o perioadă de peste 30 de ani s-au transportat pe drumul public din comuna Șanț, milioane de tone de rocă la uzina de preparare din Comuna Rodna sau concentrate de zinc și plumb de la Uzina de preparare Făget la gara din Com. Rodna, pe unde erau duse la Zlatna și Copșa Mică.
Această unitate de producție a fost benefică pentru comunitate pentru că mulți cetățeni au fost angajați, dar au fost și cetățeni care, în urma accidentelor, au rămas infirmi sau au decedat, iar, în prezent, ne confruntăm cu o situație alarmantă privind numărul de persoane cu handicap, în această zonă fiind cel mai mare coeficient de persoane cu handicap/locuitor din județul Bistrița-Năsăud.
Față de cele de mai sus, vă rugăm să analizați dumneavoastră situația reală din țară, cu zonele unde s-au exploatat minereuri neferoase și radioactiv și să acordați și zonei noastre drepturile acordate celorlalte localități nominalizate în Legile 142/2016 și 144/2017.

SPUNE-TI PAREREA