„Când salvezi o viaţă, salvezi o lume“. Acesta este principiul după care se ghidează cei care lucrează la SMURD. Aceeaşi deviză  o are şi Mihai Cicedea, un năsăudean care este voluntar la SMURD în Târgu Mureş de 5 ani.

Mihai este student în anul 5 la Facultatatea de Medicină din Târgu Mureş. Acesta îşi doreşte să se specializeze pe medicină de urgenţă şi activează ca şi voluntar de ani buni. El este pasionat de medicină încă din liceu, de pe vremea când se uita la Grey’s Anatomy. Astăzi, Mihai vede lucrurile cu alţi ochi, este departe de seriale şi  salvează el vieţile oamenilor.

Pentru Mihai, fiecare zi este o provocare

Este foarte uşor să ne imaginăm cum decurge o zi din viaţa unui voluntar SMURD. Ceea ce este mai dificil însă, este să reuşim să ne punem în pielea lor. Pentru oamenii pasionaţi, nimic nu este dificil.

Noi, ca voluntari SMURD, efectuăm gărzi în unitatea de primiri urgenţe, UPU SMURD Mureş din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi în prespital, pe ambulanţa de Terapie Intensivă Mobilă. În UPU SMURD efectuăm gărzi de 12 ore. Ştim când intrăm în gardă şi când ieşim. Cam atât. Ce se întamplă în acest interval orar diferă clar de la o zi la alta. În funcţie de nivelul pe care îl deţinem ca voluntari, avem dreptul să ajutăm personalul medical, făcând anumite manevre, manopere. Practic, facem absolut tot ce este nevoie.

În prespital, la fel intrăm în gardă la ora 7:00. Garda dureaza 24 ore. Preluăm garda, după care preluăm maşinile de intervenţie. Verificăm minuţios şi în detaliu absolut tot ce se găseşte în acea autospecială pentru ca totul să fie pregătit pentru acea gardă. Apoi intrăm în “stand-by” până suntem alocaţi unui caz. Intervenim în teren, acordăm asistenţă medicală de urgenţă, împreună cu medicii , asistenţii şi paramedicii de gardă, predăm pacientul la spital, după care ne asigurăm că tot ce am folosit , materiale, medicaţie, echipamente,  sunt înlocuite şi maşina este pregatită pentru o nouă intervenţie. De asemenea, asigurăm garda şi pe autospeciala de Terapie Intensivă Nou Născuți, cu ajutorul căreia raspundem de misiunea de neonatologie din judeţul Mureş şi alte  câteva judeţe vecine. În rest, ajutăm personalul medical să asigure diverse evenimente, concerte, festivaluri” , a menţionat Mihai.

Mihai este foarte pasionat de ceea ce face şi nu se plânge de nimic. Îşi doreşte ca următorii ani ai vieţii lui să şi-i dedice salvării vieţilor omenești. Când a fost întrebat despre cel mai dificil caz, i-a fost greu să numească unul. Pasiune pentru medicină îl face pe tânăr să vadă acest voluntariat ca pe un lucru frumos, iar fiecare viaţă salvată este pentru el, nu doar o deviză, ci o satisfacţie imensă.

Deşi este o muncă plăcută şi uşoară pentru Mihai, totuşi, unele cazuri au un impact emoţional asupra lui şi asupra întregului personal care intervine pentru a salva vieţi.

Sunt foarte multe cazuri care mi-au rămas întiparite în memorie. În general, cazurile în care avem copii în stare foarte gravă au un impact emoţional foarte mare pentru noi, la fel ca şi  nou născuţii prematur. Aş mai putea adăuga aici şi pacienţii politraumatizaţi , fie căzuți de la înălţime, fie victime ale accidentelor rutiere, ale accidentor de muncă etc”, a adăugat Mihai.

Când vine vorba despre munca în echipă, Mihai o vede ca fiind foarte importantă. Fiecare membru din cadrul personalului care intervine are rolul şi semnificaţia lui. Disciplina şi spiritul de echipă sunt punctele cheie în a te face util şi a fi satisfăcut că ai salvat o viaţă ca şi voluntar SMURD.

„După părerea mea,  munca în echipă şi coordonarea ei sunt cheia medicinii de urgenţă. Ca o echipa să fie eficientă, obligatoriu trebuie să fie bine închegată şi bine coordonată. Fiecare membru al ei trebuie să îşi cunoască  atribuţiiile, să nu le depaşească şi întotdeauna să fie atent la cel care coordonează. Lucrăm destul de  des în locuri foarte strâmte , chiar şi în ambulanţă spaţiul este limitat şi de foarte multe ori este imposibil să te deplasezi din locul în care eşti. În această situaţie, munca în echipă este totul. Dacă eşti atent, poti să vezi echipe care se înţeleg din ochi în timpul unui caz”, a adăugat Mihai.

Lui Mihai i-au plăcut de mic ambulanţele. Voluntariatul pe care el astăzi îl face nu este doar din pasiune, ci şi din dorința de a învăța cât mai mult. Important este că el nu vede acest voluntariat ca pe o muncă. Simplul fapt ca îi este oferită şansa să ajute, să participe la misiunile lor şi mai ales, să înveţe, pentru el reprezintă totul. Când vine vorba despre planurile lui de viitor, Mihai spune să se vede salvând vieţi. Tânărul consideră că odată ce ai ales această cale, nu mai este loc de întoarcere.

Deşi este un loc unde merge cu plăcere, deşi consideră că este foarte important să fii dedicat, Mihai vorbeşte şi despre faptul că imaginile pe care ei le văd şi la care ei sunt expuşi, te afectează în timp.

Ca voluntar, a fi dedicat este o calitate esențială.  Doar prin devotament poţi evolua. Priceperea o deprinzi cu timpul, odată ce capeţi experienţă. Totuşi, unele cazuri da, te afectează. În mod direct nu, iar odată  cu timpul, nu mai simţi aceeaşi presiune la fiecare caz. În acelaşi timp, sunt absolut convins şi , mai ales, există o grămadă de studii care arată că această muncă este un puternic stres psihic pe care nu îl percepem în timp real , dar în subconştientul nostru, noi suntem afectaţi într-o anumită masură”, a încheiat Mihai.

Pentru noi, ei sunt simpli salvatori. Îi vedem ca pe nişte oameni care trebuie să îşi facă datoria. Noi, pentru ei, suntem un caz care trebuie rezolvat, pentru care ei îşi fac griji, asta dacă avem norocul să avem de-a face cu un personal dedicat.

SPUNE-TI PAREREA