Octavian Lucian Pop are 26 de ani și este cel mai tânăr candidat la funcția de primar din Bistrița-Năsăud. Contrar tendinței generale de a pleca la oraș sau în străinătate, Octavian a ales să rămână în satul natal, și-a format o echipă tânără și numeroasă, hotărât să aducă un suflu nou în comuna care stagnează de zeci de ani.

Octavian s-a născut în Fântânele, unde a urmat și primele clase primare, apoi și-a continuat studiile în oraș. A absolvit o facultate de inginerie la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, unde a locuit patru ani, dar și un master în același domeniu. Momentan este nginer proiectant la o cunoscută companie din Bistrița-Năsăud. La 26 de ani este deja pe picioarele lui și, mai mult de atât, candidează la Primăria Matei din partea Partidului Social Democrat. Candidatura lui a fost anunțată încă din 14 aprilie de către echipa PSD în cadrul unui eveniment la care a avut câteva sute de susținători din comună.

Având deja o stabilitate financiară și o carieră în față, Octavian putea să aleagă orice altă cale, dar, contrat tendinței generale de a pleca într-un oraș mare sau în străinătate, a ales să rămână în satul natal și să se implice pentru comunitate.

Aici am crescut… Țin minte, în urmă cu ani de zile, mergeam împreună cu bunicul meu și cu bunica mea, având animale, oi, vaci… lucram terenul și cumva de la ei mi s-a insuflat și mie chestiunea aceasta, de a rămâne în locul de baștină. Am fost plecat în Sibiu patru ani de zile, a venit pandemia în anul patru de facultate, știm cu toții ce urmat, eram oarecum blocați. Atunci am zis stop… hai acasă!
De ce am ales să mă implic în politică, de ce mi-am depus candidatura pentru funcția de primar? M-am săturat să stau deoparte, vreau o schimbare și vreau o schimbare în bine a comunității. Comuna Matei este o comună cu șase frați, și aici mă refer la satele componente: Matei, Moruț, Fântânele, Corvinești, Enciu și Bidiu. Este o comună cu aproximativ 2300 de locuitori, oameni harnici, oameni simpli, oameni care au credință în Dumnezeu și, cu siguranță, sunt oamnei care își doresc o altfel de amdinistrație, una mult mai transparentă, una coerentă și extrem, extrem de viabilă“, a explicat Octavian.

O echipă tânără pentru noua generație din mediul rural

Tânărul a luat decizia a de a candida încă de anul trecut și nu stat cu mâinile în sân. A vorbit cu oamenii pentru a le afla nevoile și și-a format repede o echipă cu care să lucreze.

Decizia a fost luată undeva la început de 2023. Atunci am început să interacționez cu oamenii, să merg prin satele aparținătoare ale comunei, să discut cu ei, să văd exact ce probleme există și cu ce soluții pot să vin eu la problemele respective. Am discutat cu oamenii care cred eu că au o influență destul de mare asupra comunității, am discutat cu preoții și i-am asigurat că o să fiu susținătorul lor. Consider că o comunitate trebuie să funcționeze ca o roată dințată: adică fiecare să își cunoască locul și să existe o echipă. Fără o echipă, o candidatură la o funcție de primar nu prea poate să fie pregătită“, a spus Octavian.

Dinamica s-a schimbat, în ultimii ani, în mediul rural. Mulți oameni au ales să își păstreze păstreze proprietățile de la țară, pe care pun mai mult preț acum, dar, în același timp, aleg un loc de muncă în oraș, care să le permită să își ducă traiul de zi cu zi. De aceea, o administrație tânără, care este la curent cu nevoile noii generații, este schimbarea de care are nevoie comuna Matei. Oamenii au nevoie de infrastructură, dar și de un sistem de educație care să le aducă confort și flexibilitate.

Cred că tinerețea mea este un atu, la fel și dorința de performa. Sunt foarte ambițios, îmi place ca ceea ce îmi propun să și rezolv, sunt încăpățânat și foarte, foarte pus pe treabă. Pe lângă tinerețe, mă ajută și studiile. Avem un parteneriat foarte bun cu domnul președinte Radu Moldovan, cu domnul Romeo Florian, secretarul de la partid, deci e o echipă extraordinar de frumoasă. Și un atu este și echipa pe care mi-am format-o. Sunt toți tineri cu profesii diverse“, a explicat Octavian.

Comuna Matei, rămasă în urmă cu dezvoltarea

Comuna Matei a rămas destul de mult în urmă cu dezvoltarea, partea de infrastructură având încă multe lipsuri.

O parte din oameni au les să plece, ba în Spania, ba în Germania, alții aleg să se îndrepte spre oraș, dar nu își vând proprietățile de aici și, la sfârșit de săptămână, se întorc acasă. Din păcate, la noi în comună partea de utilități este ușor precară, nu avem apă potabilă, partea de canalizare există doar la Matei și la Corvinești, la fel și apa. Este greu zona de câmpie, se știe foarte clar, când vara este foarte secetoasă, pur și simplu rămânem fără apă. Dar, cu siguranță, aceste chestiuni se vor rezolva și, din ce știu eu, până în 2025, o mare parte din zona de câmie va avea apă. Prioritătea mea este rețeaua de apă și canal în toate cele șase sate. În primul rând, partea de infrastructură și de utilități trebuie rezolvată. În condițiile în care există infrastructură și utilități, dezvoltarea cu siguranță o să vină. Vorbim și de cadastrarea imobilelor. Dacă ne uităm peste deal, comuna Lechința este cadastrată în totalitate. La noi, avem poate 5% din comună. Cu siguranță, asta face parte din proiectul meu electotral“, a mai spus Octavian.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Ce gluma de om. Nu ti-e rusine sa minti in Saptamana Mare? Si apropo preotii nu au voie sa faca politica conform regulamentului BOR.

SPUNE-TI PAREREA