Bugetul pentru sport pe anul 2021 este de 100.000 de lei, o sumă de formă, care nu asigură cheltuieli și nu acoperă nimic din cheltuiala cluburilor sportive care primesc bani de la Primăria Bistrița.

Liderii sportivi din Bistrița au depus un memoriu către Consiliul Local al municipiului și cer încă 100.000 de lei, acest aspect fiind acoperit din punct de vedere legal.

„Sportul reprezintă un domeniu specific de activitate prin prisma intervenției particulare pe care o are în sectoare precum sănătate, educație, social, economie. Mai precis, este estimat că datorită practicării mișcării și sportului se pot face economii la bugetele de sănătate, cu beneficii evidente la calitatea vieții cetățenilor.

Ne dorim ca sportul și recreerea prin mișcare să aducă o contribuție importantă la creșterea calității vieții cetățenilor în municipiul Bistrița și să fie mai prezente în viața noastră de zi cu zi, pentru a ne bucura de toate beneficiile acestora: sănătate (fizică și psihică), economice, sociale, educative și culturale.

Totodată, ne dorim ca sportul să funcționeze într-un cadru de organizare orientat către cetățean și care să favorizeze mișcarea și participarea cetățenilor în sport.

Prin implicarea activă a autorităților publice ne dorim dezvoltarea sportului amator și profesionist. Asigurarea infrastructurii sportive, respectiv finanțarea directă a activității sportive, concomitent cu crearea de legături cu mediul antreprenorial, vor duce la o dezvoltare accelerată și sustenabilă atât a sportului amator, cât și a celui profesionist.

Plecând de la faptul că în contextul pandemiei de COVID-19 au fost impuse o serie de restricții în scopul prevenirii răspândirii infecției cu noul virus SARS-CoV-2, de la alterarea pregătirii cotidiene a sportivilor de performanță, la schimbarea calendarelor competiționale, până la impactul socio-economic semnificativ asupra mediului sportiv în ansamblu, totul s-a derulat rapid și a reclamat din partea celor implicați multă flexibilitate și capacitate de adaptare.

            Odată cu relaxarea măsurilor, sportul se redresează ușor și caută să privească spre viitor. Orice reconstrucție însă, trebuie să plece în primul rând de la o înțelegere corectă și amplă a efectelor pe care perioada dificilă tranzitată le-a produs activității fizice în general și sportului de performanță în mod special.

În acest sens, considerăm că bugetul acordat sportului în Proiectul Bugetului Local al municipiului Bistrița pentru anul 2021 este insuficient pentru dezvoltarea sportului amator și profesionist. În acest sens, suma regăsită la capitolul 67.02, subcapitolul Sport 67020501, respectiv 100 mii lei, nu poate asigura o bună funcționare și dezvoltare a sportului.

Sportul bistrițean are nevoie de modernizare și de o des­chi­dere mai mare a autorităților locale pentru finanțarea sportului pentru a pro­duce performanţă la vârf.

 

            Având în vedere cele menționate anterior, vă rugăm respectuos să reconsiderați suma alocată capitolului 67.02 din Proiectul Bugetului Local al municipiului Bistrița pentru anul 2021. Menționăm că aveți la dispoziție cadru legal pentru suplimentarea acestei sume.

            Acest demers pentru suplimentarea bugetului alocat sportului bistrițean este susținut de reprezentanții cluburilor sportive din municipiul Bistrița. Prin prezentul memoriu vă înaintăm spre dezbatere și adoptare suplimentarea sumei de 100 mii lei alocată sportului bistrițean”, se prezintă în memoriu.

Semnatarii sunt: Vasile Bodea, Pop Sorin Ilie, Șomodean Ioan, Budușan Florica, Măerean Daniel, Pop Marius, Sângeorzan Radu, Bancea Vasile, Sbârci Adrian, Schreiner, Todică Bogdan, Ionel Burduhos.

 

SPUNE-TI PAREREA