Cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului este Ziua Internaţională a Păsărilor, sărbătorită în 1 aprile încă din anul 1906, şi are la baza Convenţia pentru apărarea păsărilor care promoveză principii legate de importanţa lor în ecosistemul planetei.
Ziua Păsărilor este un eveniment sărbătorit în 1 Aprilie încă din perioada interbelică, în special de către cadrele didactice. Accentul era pus pe sosirea păsărilor din migrație și pe cuibărire, una dintre principalele acțiuni fiind amplasarea de cuiburi artificiale.
În Parcul Național Munții Rodnei trăiesc peste 35 de specii de păsări de interes comunitar, reprezintă o atracție majoră pentru ecoturism și contribuie la conservarea biodiversități.
„Astăzi sărbătorim frumusețea și diversitatea păsărilor din Parcul Național Munții Rodnei! Această zonă protejată găzduiește peste 35 specii de păsări de interes comunitar, cum ar fi: acvilă de munte, cocoșul de munte, cocoșul de mesteacăn, bufnița, șoimul călător, specii de ciocănitori, specii de păsări insectivore .
În plus, păsările reprezintă o atracție majoră pentru ecoturism și contribuie la conservarea biodiversității prin protejarea habitatelor naturale și a speciilor de păsări. Observarea păsărilor în sălbăticie generează oportunități economice prin intermediul ecoturismului, promovând conservarea mediului înconjurător și conștientizarea publicului cu privire la importanța protejării naturii.
Fiți atenți la trilurile minunate ce răsună în pădurile și pajiștile alpine din Parcul Național Munții Rodnei!“, au transmis reprezentanții parcului.