Cu toți cunoaștem impactul pe care îl au rețelele sociale asupra vieții. Ele au schimbat radical modul în care comunicăm și ne manifestăm în societatea modernă. Am putea menționa cu certitudine că ele au devenit pilonul central al vieții sociale. Datorită rețelelor sociale, putem să ne reunim cu prietenii, familia și chiar să creăm noi cunoștințe cu persoane din întreaga lume.

De remarcat faptul că rețelele sociale nu își pierd din popularitate chiar și în prezent, în contextul în care noi forme de divertisment apar zilnic. Chiar boom-ul jocurilor de noroc din România din ultimii ani, când cazinourile legale precum https://777verdecasino.com/ro au apărut brusc și în număr mare, nu a reușit să înlocuiască rețelele de socializare.

Fiecare platformă online care apare aduce cu ea ceva nou, ceva care o ajută să-și depășească predecesorul său. Fie că are mai multe funcții, fie că este mai rapidă sau poate îndeplini mai multe taskuri concomitent…dar ce se întâmplă cu rețelele sociale  anterioare, care au fost cândva în centrul atenției noastre? De ce nu mai avem nevoie de ele acum, atunci când înainte păreau să fie fundamentale pentru interacțiunea noastră online?

Citește în continuare pentru a afla despre platforme de socializare cu potențial pe timpuri, dar absolut uitate în prezent.

Platforme sociale care au ieșit din uz și care erau principalele motive

În era tehnologiei și surplusului de informație, schimbarea este inevitabilă și constantă. Tot ce era nou odinioară, devine rapid învechit din diverse motive. Unele platforme sociale, deși au fost cândva foarte populare, astăzi au căzut în uitare din cauza tehnologiei, incapacității de a se adapta cerințelor utilizatorilor. Iată unele rețele sociale, care odată erau la apogeul popularității, iar acum sunt uitate complet.

Yik Yak

Yik Yak a fost o platformă care permitea comunicarea anonimă cu persoanele din jurul tău. Ceea ce o diferenția de alte aplicații, era accentul pe localizare. Această platformă oferea utilizatorilor posibilitatea să exploreze și să contribuie la discuții într-o rază de 10 mile (16 km). Prin  intermediul acestei rețele sociale se răspândeau foarte multe zvonuri și știri.

Evident, aplicația a devenit foarte populară grație caracterului său anonim, dar a adus și multe aspecte negative în urma sa. Dacă oamenii puteau să publice ceva anonim, înseamnă că erau predispuși să posteze orice, fără gândul la consecințe. Această lipsă de responsabilitate a dus la publicarea unei mulțimi de știri false, promovarea rasismului, antisemitismului, sexismului, diverselor amenințări și informații nefondate. Astfel, pentru a evita haosul, pe 28 aprilie 2017 Yik Yak a anunțat că își va închide serviciul.

Meerkat

Această platformă socială avea drept scop popularizarea live streamingului pe alte rețele sociale. Meerkat permitea utilizatorilor să transmită, în live, diverse evenimente, informații, demonstrând astfel sinceritatea emoțiilor trăite. Această aplicație a fost o adevărată descoperire pentru persoanele celebre, deoarece le oferea posibilitatea să aibă conexiune directă cu fanii, să primească feedback, în așa mod își mențineau ușor popularitatea.

Dispariția acestei platforme are motive bine întemeiate. Meerkat a fost înghițit de marii giganți: Facebook, Twitter, Instagram, care au devenit mai multifuncționali și deja aveau inclus livestreamingul în componența sa. Deci, este indubitabil faptul că în astfel de condiții, Meerkat nu avea nici o șansă la supraviețuire.

Vine

O rețea socială care ilustra videoclipuri scurte de 6-10 secunde. Vine se remarca prin accesibilitate și ușurința în utilizare, în plus mai avea și multe funcții suplimentare precum:

  • instrumente de imagine cu grilă și fantomă pentru camera foto;
  • canale curate;
  • capacitatea de „revine”;
  • videoclipuri pe un flux personal;
  • postări protejate.

Pare totul perfect, nu-i așa? Dar după ce Instagram și-a asimilat toate aceste funcționalități, perfecționându-le, Vine a început să piardă teren. Utilizatorii s-au îndreptat către platforme care ofereau mai multe opțiuni și o experiență mai integrată. Astfel, utilitatea și popularitatea Vine-ului a început să scadă treptat.

DailyBooth

DailyBooth era o rețea socială care prezenta o listă de fotografii recente și activități postate de toți utilizatorii acestei rețele. Ea îndruma utilizatorii să posteze zilnic poze acompaniate de descrieri. Scopu acestei platforme era să corespundă sloganului ,,Viața ta în imagini’’. Aici fiecare își putea împărtăși experiențele personale, ideile, emoțiile, cu alte persoane.

Dar, predomină un minus – platforma avea ca audiență principală adolescenții, fapt care a limitat această platformă spre deschidere către un public mai larg. DailyBooth a fost înlocuit cu succes de Instagram, care s-a dovedit a fi mult mai flexibil și permitea acces liber nu doar publicului divers, ci și nu obliga postarea zilnică, așa cum o făcea DailyBooth.

Poate o rețea socială să exludă definitv riscul de dispariție?

Orice rețea socială, cât de bună nu s-a dovedit a fi, este supusă riscului de a dispărea atâta timp cât nu se adaptează cerințelor utilizatorilor. Concurența este o forță puternică în acest domeniu și poate determina succesul sau eșecul unei platforme. Rețelele sociale trebuie să fie mereu în mișcare, să inoveze și să ofere noi funcționalități pentru a rămâne competitive și pentru a atrage și reține utilizatorii.

 

SPUNE-TI PAREREA