Locatarii unei case din localitatea Braniștea, județul Bistrița-Năsăud, s-au trezit cu groază în zorii zilei după ce acoperișul casei le-a luat foc. Pompierii au intervenit în jurul orei 05.50 și intervenția a durat aproximativ două ore și jumătate. Din fericire, oamenii din interior au ieșit în siguranță, dar imobilul a suferit pagube. Cauza incendiului a fost un coș de frum, o cauză foarte frecventă în sezonul rece.
„La fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere și un echipaj de prim ajutor SMURD. Intervenția a fost una complexă, având în vedere riscul de extindere la o locuință aflată în imediata apropiere. După aproximativ două ore și jumătate de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat, iar zona locuibilă a casei a fost salvată.
În momentul sosirii echipajelor, cele două persoane în vârstă care locuiau în imobil erau deja ieșite din casă, astfel că nu au fost înregistrate victime.
Incendiul a afectat o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați, cuprinzând podul și acoperișul locuinței. În urma cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit că incendiul a fost provocat de jar sau scânteie provenite dintr-un coș de fum amplasat sau neprotejat termic față de materialele combustibile din construcția casei“, a transmis ISU BN.
Pentru evitarea unor astfel de situații, pompierii reamintesc câteva măsuri esențiale de prevenire a incendiilor:
•Verificarea periodică și curățarea coșurilor de fum pentru a preveni acumularea de funingine și depuneri inflamabile
•Asigurarea unei izolări corespunzătoare a coșurilor de fum față de materialele combustibile
•Supravegherea constantă a focului din sobe și asigurarea stingerii complete a jarului înainte de culcare
•Instalarea detectoarelor de fum și a mijloacelor de primă intervenție pentru stingerea incendiilor