Fostul lider politic, Ioan Oltean, cu o experiență îndelungată în politică și în procesul electoral, face o analiză a celor întâmplate la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 și după aceste eveniment.
La solicitarea Observator BN, el a dat câteva detalii despre personajul Călin Georgescu pe care îl cunoaște personal, și și-a exprimat opiniile despre rezulatul votului, dar și despre evenimentele aflate acum în desfășurare.
„Nu i-am acordat votul lui Călin Georgescu“
Ioan Oltean a povestit că îl cunoaște pe Călin Georgescu din 1997 și a clarificat zvonurile privind faptul că ar fi unul dintre adepții lui.
„Eu îl cunosc pe domnul Georgescu pentru că în toamna anului 1997, când eu eram ministru la Păduri, Ape și Mediu, Călin Georgescu a participat la concursul organizat pentru ocuparea postului de secretar general. Și în urma concursului a fost declarat reușit și a fost angajat pe un termen de probă de trei luni pe funcția respectivă.
Nu am avut în ultimii ani niciun fel de conexiune cu el. La alegeri eu am votat cu candidatul Partidului Național Liberal. Nu i-am acordat votul lui Călin Georgescu.
Am văzut că foarte multă lume a avut reacții pozitive sau mai puțin plăcute la adresa mea pentru că în story, în poveste am afișat o afirmație care nu îi aparținea, dar o afirmație plină de conținut. Mi-a plăcut afirmația în sine chiar dacă nu el era autorul acesteia. Am pus-o pe story fără a fi un semnal de susținere. Pur și simplu am afișat acea poză pentru că mi-a plăcut afirmația. Nu a fost un semnal subliminal, a fost o reacție spontană“, a spus Ioan Oltean.
Curiosul caz al domnului Georgescu
Ioan Oltean spune că nu își explică modul în care Georgescu a ajuns la un asemenea scor electoral din primul tur.
„Este o situație greu de explicat, deși noi am mai trăit o situație nu chiar similară, dar aproape ca aceasta, când AUR a apărut cu procente suficient de multe fără ca să fi existat pe social media o prezență foarte vizibilă. Sigur, Călin Georgescu nu este un personaj necunoscut. El este un personaj cunoscut pentru că a apărut de numeroase ori în viața publică din România. Prin anul 2012 el făcea parte dintr-un număr de personaje, personalități avute în vedere pentru o funcție de prim ministru, pe urmă a apărut, acum vreo trei ani, printre propunerile AUR pentru președinția României. Era totuși un personaj cunoscut, nu era o apariție incognito. Dar scorul… scorul pe care l-a obținut este categoric de neconceput.
Este de neconceput pentru o persoană care candidează ca independent. Toată lumea știe că forța politică o dau partidele și că marele partide PSD și PNL porneau ca finaliste principale în campania electorală. Este o enigmă. Eu nu-mi explic și probabil va trece mult timp până când vom reuși să descifrăm modalitatea foarte exactă prin care el a reușit să determine 2 milioane de oameni să îl voteze“, este de părere Ioan Oltean.
„Nu există niciun motiv de îngrijorare“
O mare parte din populație s-a mobilizat acum pe rețelele de socializare și chiar în stradă, exprimându-și îngrijorarea că în România s-ar putea reinstaura dictatura, interzicerea avortului, naționalizarea, ieșirea din UE sau din NATO. Ioan Oltean spune că acest val de frică este nociv și că nu sunt motive reale de îngrijorare pentru că atribuțiile președintelui sunt foarte limitate în România.
„E cred că nu există niciun motiv de îngrijorare. Foarte multe îngrijorări pleacă de la faptul că, în momentul acesta, apariția lui spontană și neașteptată, a determinat reacții extrem de numeroase în mass-media la adresa lui, cu interpretări ale unor atitudini, de-a lungul timpului pe care el le-a exprimat într-un fel sau altul, atitudini pe care mulți le cosideră neconforme cu politica generală a României, cu modul în care România este angajată astăzi în viața internă și internațională. Dar toată lumea scapă un lucru fundamental din vedere. Călin Georgescu cadidează la funcția de președinte al României. Atributele, competenețele președintelui României sunt extrem de limitate. El nu poate nici să interzică avortul, el nu poate nici să scoată România din NATO, nici din Uniunea Europeană. El nu are nicio competență și nu are cum să realizeze sub nicio formă aceste lucruri decât dacă ar exista aceste intenții și la Guvernul rezultat în urma voturilor ce se vor exprima duminică. Deci președintele, în sine, reprezintă România în plan internațional și nu are competențe în ceea ce privește o serie de măsuri pe care mass-media le prezintă ca fiind de-a dreptul înspăimântătoare și că le-ar putea lua acest potențial președinte al României. În opinia mea, lumea nu are motive de îngrijorare“, a spus Ioan Oltean.
„Tinerii aceștia nu fac decât să tensioneze și mai mult climatul electoral“
Ioan Oltean mai spune că toată lupta mass-media și protestele în stradă nu fac decât să cultive o senzație de frică și să tensioneze procesul electoral.
„Categoric, este nociv, dar sentimentul de frică este cultivat în mod intenționat de mass media. Că este putinist, că este împotriva Europei, că este împotriva avortului, că va naționaliza proprietățile… am auzit o mulțime de lucruri pe care le-ar putea face Călin Georgescu dacă ar ajunge președinte al României. Toate acesta sunt doar exagerări făcute cu un scop extrem de bine definit, de a-l pune într-o situație extrem de neatractivă și de a crea, în rândul populației, o stare de respingere. Lumea trebuie să fie liberă și corect informată despre ce poate să facă președintele României și ce nu poate să facă. La noi în România, lumea încă supraestimează calitatea de președinte, îi văd hiperbolizate atribuțiile și competențele, or relitatea este cu totul și cu totul alta. Președintele României are atribuții foarte puține.
Parlamentul poate controla, printr-un vot, și să dispună suspendarea lui din funcție, să îndrepte un comportament nepotrivit sau împotriva intereselor generale ale societății românești. Nu există absolut niciun pericol. Eu sunt neplăcut surprins de modul în care mass-media reacționează la adresa lui, de modul în care tinerii sunt susținuți să iasă în stradă pentru a lupta pentru democrație. Lupta pentru democrație nu însemană a ieși în stradă și a te război cu cei care au votat într-un anumit fel.
Am văzut o mulțime de tineri, mai ales din centrele universitare care au ieșit în stradă cu o mulțime de pancarde care de care mai ciudate și mai nerealiste. Păi faptul că ei ies în stradă și își exprimă dezacordul față de ceea ce a fost un vot public, un vot democratic, este o primă dovadă că ei sunt cei care sunt nedemocratici. Pe de altă parte, este o dovadă certă că ei nu cunosc realitatea, că habar nu au ce poate să facă un președinte.Tinerii aceștia nu fac decât să tensioneze și mai mult climatul electoral, creează și mai mare tensiune și determină o reacție negativă a celor care l-au votat pe Călin Georgescu și se văd în situația de a fi condamnați și criticați“, a mai spus Oltean.
„S-au întrecut să scoată în față mediocri“
Situația actuală este creată, în opinia sa, și de lipsa de atenție a partidelor la nevoile populației. Crede că principalele responsabile sunt Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal.
„După o guvernare de trei ani, relativ pozitivă, în care au creat un climat de stabilitate în România, un climat favorabil, unul pozitiv, au început, acum în ultimul timp, să se manifeste într-un mod nepermis pentru o campanie normală, creând o stare de tensiune, un climat electoral nefavorabil și determinând o anumită scârbă față de modul în care cele două partide s-au produs, s-au manifestat pe scena poltică. Și faptul că au stabilit date de alegeri care să convină uneia sau alteia dintre cele două partide… în loc să stabilească ca turul I al alegerilor prezidențiale să fie împreună cu alegerile parlamentare și turul al doile pe urmă, ceea ce era absolut normal și absolut posibil, au creat această stare de tensiune, așezând alegerile într-o duminică, ducând alegerile parlamentare în ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională… toate acestea au condus la o reacție extrem de vehementă a societății față de partidele istorice.
S-au întrecut să scoată în față mediocri. Doar mediocri, mediocri, mediocri! Poporul nu are nevoie doar să îi asfaltezi drumul și să-i dai apă. Niciun partid nu a fost preocupat de valoarea morală și profesională a candidaților“, a concluzionat Oltean.
„Creează precedente extrem, extrem de periculoase“
Ioan Oltean a criticat și decizia Curții Constituționale de renumărare a voturilor care nu fac decât să inducă și mai multă nesiguranță în rândul populației.
„Este o decizie a Curții Constituționale care naște foarte multe suspiciuni și creează precedente extrem, extrem de periculoase. Rămân și am rămas foarte neplăcut surprins de decizie după ce Curtea a mai dat o decizie privind candidatura doamnei Șoșoacă unde, de asemenea, nu a avut argumente temeinice care să justifice măsura în sine. Iată că, din nou, iau o altă decizie care cel puțin, la prima vedere, nu ar fi avut argumente. Sigur, noi nu suntem în posesia probatoriului care a fost administrat atunci când europarlamentarul Terheș a solicitat curții să constate neregulile din primul tur care să ducă la o asemenea decizie, dar plecăm de la o practică de 34 de ani în care atunci când există procesele verbale semnate de către toți membrii comisiei electorale, când nu există observații privind modul în care s-au constatat rezultatele, atunci nu sunt argumente care să justifice asemenea decizie.
Sigur, comentariul meu pleacă de la realități pe care le-am trăit de-a lungul mai multor ani. Repet, nu știu ce argumente au fost prezentate Curții. Dar ele, cu siguranță, ar trebui să fie foarte solide ca să justifice asemenea măsură care, iată, bulversează întreg sistemul electoral.
Rezultattul poate fi din nou contestat de către reprezentanții partidelor politice, de către societatea civilă, de către reprezentanții mass-media, deci sunt convins că după rezultatul renumărării vor fi contestații suficient de multe ca să stârnească o nemulțumire generală“, a precizat Ioan Oltean.
Toti acesti ” tineri „… actioneaza sub ” drapel fals ” … manati din spate de cei care permanent ” urla-n drum ” … pentru orice si ghiciti Dvs foarte bine … care sunt aceia … ! Mai lipseste ” cineva ” imbracat cu ” vesta rosie ” intre ei si scenariu-i foarte ” clar ” … !