Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud are rolul de salvgardare a culturii tradiţionale prin cercetarea, păstrarea și promovarea valorilor culturale naționale existente în patrimoniul cultural imaterial al judeţului Bistriţa-Năsăud.
Obiectivul principal al organizării acestui festival-concurs județean este de redescoperire și promovare a repertoriului de colinde și obiceiuri tradiționale românești din județul Bistrița-Năsăud în contextul actual invadat de kitsch folcloric.
Denaturarea semnificațiilor și interpretării muzicale a colindelor autentice, precum și a înțelegerii însemnătății obiceiurilor populare, ne-a determinat să urmărim prin acest festival folcloric: promovarea adevăratelor colinde și obiceiuri românești, educarea tinerei generații în spiritul respectului pentru cultura noastră tradițională, precum și salvarea acestor valori naționale de la o reală dispariție din cauza comercialului.
- Organizatori şi participanţi
- Festivalul – Concurs Judeţean de Folclor „În grădina Raiului”, dedicat interpretării colindelor și obiceiurilor tradiționale românești, ediţia a IV-a, Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, se va desfășura marți, 17 decembrie 2024, ora 18.00, și va fi organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prin Serviciul Cercetarea și Promovarea Culturii Tradiționale.
- Pot participa la acest festival-concurs grupuri de colindători și ansambluri de obiceiuri tradiționale (adulți și copii), care promovează folclorul autentic.
- Concursul de Interpretare și Gala Laureaților se vor desfășura în sala de spectacole „Valeria Peter Predescu” din cadrul Centrului Cultural „Dacia”, Bistrița, Bulevardul Decebal, nr. 3-5.
- Înscrierea în concurs. Condiţii de participare
- Concursul este deschis tuturor grupurilor de colindători (mixte; copii şi adulţi), care deţin în repertoriu colinde românești, precum și ansamblurilor de obiceiuri tradiționale din județul Bistrița-Năsăud.
- Participanții în concurs vor reprezenta cele șapte subzone etnografice ale județului Bistrița-Năsăud.
- Formularele de înscriere în concurs vor fi avizate de una din următoarele instituţii: Centrul Judeţean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Centrul Cultural sau Şcoala de Arte (pentru concurenţii trimişi de către aceste instituţii), Primării, Școli ș.a.
- Fişele de înscriere în concurs vor fi trimise pe email-ul instituției cjcbistrita@yahoo.com sau se depun la sediul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, str. Gen. Grigore Bălan, nr. 11, Bistriţa, telefon: 0263/212023, fax: 0263/232571, până în data de 15 decembrie 2024.
- Concurenţii vor avea la dispoziţie un interval de maxim 10 minute (secțiunea colinde) și 15 minute (secțiunea obiceiuri), timp în care îşi vor putea prezenta momentele pregătite pentru concurs.
- Cheltuielile legate de transport vor fi suportate de către concurenţi (sau de instituţiile care i-au delegat), organizatorii asigurând o masă pentru participanții în concurs.
III. Repertoriul
- Fiecare grup de colindători are la dispoziţie un interval de maxim 10 minute în care să îşi prezinte creaţia artistică (colinde tradiționale din repertoriul local, județean sau național), interpretând două piese muzicale.
- Fiecare ansamblu de obiceiuri va prezenta un obicei tradițional de Crăciun sau Anul Nou, specific județului Bistrița-Năsăud (ex.: Turca, Belciugarii, Caprele, Irozii, Craii, Viflaimul, Plugușorul, Banda lui Jianu, Colindatul de ceată bărbătească, Obiceiul „Berii” etc.), un program ce va nu va depăși 15 minute.
- Se va pune un accent deosebit pe caracterul autentic al colindelor românești și obiceiurilor tradiționale prezentate în concurs.
- Desfăşurarea concursului
- Concursul se desfăşoară pe parcursul unei singure zile (marți, 17 decembrie 2024), urmând ca jurizarea şi premierea să se facă în aceeaşi zi.
- Concurenţii vor respecta precizările organizatorice cu privire la ordinea de intrare în concurs.
- Orice modificări ale „Regulamentului” impuse de situații independente de organizatori vor fi comunicate în timp util pe site‐ul instituției.
- Pe perioada jurizării, se va desfășura în sala „Valeria Peter Predescu” un amplu spectacol folcloric ce va cuprinde recitaluri de colinde susținute de invitați din județul Bistrița-Năsăud și din țară.
- Juriul
- Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi în domeniului cercetării şi promovării folclorului românesc (etnomuzicologi, folclorişti, redactori muzicali Radio-TV, profesori de muzică etc.), precum şi din reprezentanţi ai organizatorilor.
- Jurizarea grupurilor de colindători și a ansamblurilor de obiceiuri se va face ţinându-se seama de următoarele criterii: autenticitatea repertoriului de colinde și obiceiuri prezentate, măiestria interpretativă, valoarea costumelor populare, naturalețea graiului şi a tuturor manifestărilor scenice specifice.
- Juriul își rezervă dreptul de a nu acorda sau de a redistribui premiile festivalului, în funcție de valoarea programelor artistice prezentate în concurs.
- Premii
- Concurenţilor li se vor acorda premii constând în diplome şi bani.
- Juriul va acorda următoarele premii pentru fiecare din cele două secțiuni ale concursului:
Marele Premiu şi Trofeul Festivalului „În grădina Raiului”, ediția IV-a.
Premiul I
Premiul II
Premiul III
Premii Speciale (2).
VII. Promovarea festivalului
- Promovarea Festivalului – Concurs de Interpretare a Colindelor și Obiceiurilor Tradiționale Românești din județul Bistrița-Năsăud „În grădina Raiului”, ediția a IV-a, va fi realizată în colaborare cu mass-media locală și judeţeană.