Alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiembrie 2024, au adus o undă de șoc peste România după ce candidatul independent Călin Georgescu a ieșit pe primul loc. Acesta a fost urmat de Elena Lasconi (USR), urmând ca lupta din turul doi să fie una încrâncenată.
Electoratul care a stat suspect de liniștit înaintea primului tur, a început să se manifeste atât în stradă, cu proteste împotriva lui Călin Georgescu, dar și cu conflicte în mediul online. În timp ce unii se tem de profilul candidatului Călin Georgescu și îl consideră în opoziție cu valorile europene și democratice, alții o resping pe Elena Lasconi pe care o consideră o amenințare la adresa valorilor creștine și tradiționale.

Ludovic Orban care, de altfel, nici nu a mai candidat în primul tur, și-a reconfirmat susținerea pentru Elena Lasconi. De asemenea, Nicolae Ciucă și-a exprimat, și el, susținerea față de Lasconi. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, prezent într-o conferință de presă la Bistrița, imediat după alegerile prezidențiale, a refuzat să se pronunțe pe această temă, precizând că o decizie va fi luată după alegerile parlamentare.

Nici PSD nu și-a exprimat încă opțiunea privind susținerea din turul doi, dar câteva mesaje intresante au fost transmise de către primari din Bistrița-Năsăud, puternici în comunitățile lor.

După cum se știe, Călin Georgescu, care s-a axat în mare parte, pe mesaje naționaliste și creștine, a câștigat alegerile în Bistrița-Năsăud, dar au fost mai multe comunități în care culoarea politică a primarului și-a spus cuvântul și votul a fost acordat, în mare parte, lui Marcel Ciolacu.

Paul Știr – fără USR & PNL

Este și cazul Căianu Mic, unde primarul Paul Știr (PSD) este cunoscut ca unul dintre cei mai influenți primari din județ.

Acesta s-a exprimat, deocamdată, anti USR-PNL.

„Alianța USR & PNL promovează ideologii contrare valorilor și principiilor creștine ale poporului român! Fără USR & PNL“, a postat pe Facebook Paul Știr. De asemenea, a postat o fotografie alături de Radu Moldovan în care amândoi țin în mâini un obiect pe care scrie TRUMP.

Sorin Hognogi, gata să voteze la sfatul cetățenilor în turul doi

Interesantă este și poziția lui Sorin Hognogi (PNL), care a obținut o victorie pentru Ciucă în comuna Spermezeu.

„Sustin Valorile Crestine.
Familist si cu frică de Dumnezeu“, a scris Sorin Hognogi pe pagina sa de Facebook.

În materialul video postat sub acest titlu, a spus că dacă în primul tur i-a rugat pe oameni să îi susțină opțiunea politică, acum este dispus ca el să le susțină opțiunea lor în privința alegerii președintelui.

„Având în vedere că urmează al doilea tur de scrutin care va avea loc în data de 8 decembrie, vin în fața dumneavostră și vă spun că dacă atunci v-am rugat pe drumneavoastră să mă susțineți, chiar și din Diaspora, de data acesta vin și vă rog pe dumneavoastră ceva: ca, la rândul dumneavoastră să îmi transmiteți mie și să îmi spunți mie, domnule primar, și dumneavoastră împreună cu noi ar trebuie să îl susțineți pe candidatul respectiv. După cum mă cunoașteți, sunt un cetățean care iubesc valorile creștine, sunt familist și îmi dau silința să trăiesc cu frică de Dumnezeu, dar mai și greșesc. De aceea, de data aceasta vin în fața dumneavoastră să îmi spuneți mie, de data aceasta, aceasta ar fi direcția potrivită pe care ar trebui să mergem. Vă mulțumesc, vă respect, vă îmbrățișez și împreună facem lucruri frumoase pentru comunitatea noastră“, a spus Sorin Hognogi.

„Nu dați oportunitatea de a putea dezvolta comunitatea sau țara pe vorbe spuse pe Tik Tok“

Doru Crișan care a reușit să îl impună pe Marcel Ciolacu pe locui întâi în comuna sa, Prundu Bârgăului, a făcut un apel către cetățeni privind votul la alegerile parlamentare. El s-a poziționat anti USR, dar și anti-AUR și Șoșoacă:

„Dragii mei, vin în fața dumneavoastră să vorbim despre alegerile care urmează în 1 Decembrie. Sigur că ne aflăm într-o situație foarte complicată, foarte complicată, fiindă că efectiv nu știm cu cine să votăm la cele din 8 decembrie. Dar eu vreau să vă spun doar că eu voi fi alături de dumenavoastră indiferent ce se va întâmpla în România și că vom lupta împreună pentru dezvolatarea localității noastre și mă voi zbate să aduc cât mai mulți bani dacă Dumnezeu va mai da liniște.
Gândiți-vă cum ar arăta localitatea noastră cu USR reprzentat de doamna Lasconi care au fost la guvernare într-o perioadă foarte scurtă și au dat cea mai mare țeapă României?
Și știți destul de bine ce s-a întmplat în perioada aia critică, critică.
Gândiți-vă cu Georgescu, gândiți-vă ce s-ar întâmpla să fie la guvernare partidul AUR cu doamna Șoșoacă și imaginați-vă cum l-aț vedea pe Doru Crișan mergând la Guvernul României la domnul Boșutar sau la George Simion să ne dea bani pentru dezvolatea comunității noastre. Nu cred că vă doriți acest lucru.

Dacă președitnelle României se mai poate și plimba și nu mai este atât de important în structură, vă rog, nu dați oportunitatea de a putea dezvolta comunitatea sau țara pe vorbe spuse pe Tik Tok, pe Facebook sau în media, ci haideți alături de mine, noi vorbim cu faptele“, a spus Doru Crișan.

Nicolae Moldovan, un lider puternic și influent în comunitatea sa și chiar la nivel de județ, a obținut și el victoria pentru Marcel Ciolacu la Beclean.
Nicolae Moldovan care este și candidat la Senat din partea PSD s-a rezumat să transmită un mesaj în care le-a reamintit oamenilor că este fidel valorilor creștine.

„Un lucru e sigur: nu m-am născut sa fiu altcineva. Sunt și voi rămâne Nicolae Moldovan. Cel pe care îl știți. Cu bunele și relele lui, un om cu credință în Dumnezeu și în valorile familiei. De multă vreme primar al Becleanului și acum candidat pentru a ajunge senator in Parlamentul României. De alegerea dumneavoastră de duminică și de a mea în cele din urmă depinde asta. Dacă mă considerați demn și potrivit să vă reprezint cu onestitate în această calitate oficială, să fiu Primarul din Senat, votați-mă! Daca nu, votați pe cine considerați mai potrivit.
Eu în ambele situații voi rămâne al vostru.
Dumnezeu sa ne dea biruință tuturor!“, a transmis Nicolae Moldovan.

1 COMENTARIU

  1. Motto:
    „Un popor care votează corupți, impostori, hoți și trădători, nu este victimă, este complice.”
    (George Orwell)
    La 34 de ani de la revolutie si de la căderea comunismului, România este un stat nereformat, cu un sistem politico-administrativ excesiv centralizat. Aceasta este principala cauză a prelungirii stării de tranzitie de la socialism la capitalism, cu consecinte dezastroase pentru tară, in plan politic, economic, social si cultural. Hotia, coruptia si nepotismul sunt principalele racile ale clasei politice care frânează progresul, ne tin pe loc sau chiar regresăm. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. De aceea e nevoie de reforme profunde pentru a desfiinţa foarte multe structuri inutile la nivel central si local populate cu tot felul de nepotisme. Numai asa s-ar putea produce destrămarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.
    Pentru a face progrese România are nevoie urgentă de 3 tipuri de reforme:
    -reforma constitutională si consolidarea statului de drept;
    -reforma administrativ-teritorială care să permită descentralizarea si autonomia locală;
    -reforma morală, prin educatie care să promoveze meritocratia in functii publice.
    Pentru asta e nevoie de curaj politic şi de oameni cu pregătire solidă si nu de figuranti, precum cei care au condus România in ultimii 30 de ani .
    O bună ocazie pentru reforme ar fi fost chiar in ciclul electoral actual din perioada 2020-2024, dar din păcate nu s-a făcut nimic pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reforme structurale profunde precum:
    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
    – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
    România este singura tară din UE care nu a făcut reforma administrativ-teritorială pentru a crea structuri administrative compatibile cu cele europene (euroregiuni).
    Reforma administrativ-teritorială este o necesitate si aceasta se poate face printr-o procedură mai simplă fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Această comasare contribuie la reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
    De asemenea, in România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
    Incă din anii trecuti liberalul Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, a venit cu urmatoarea solutie: „Primăriile care sunt gestionate prost ar trebui să fie lăsate să intre insolvență. Ori am avut de fiecare dată în acești ani ai guvernului în care primăriile care au acumulat arierate, au gestionat catastrofal activitatea au primit bani direct prin hotărâre de guvern la propunerea Ministerului de Finanțe pentru a li se șterge aceste datorii. Ori practic mesajul care este? Orice faceți cineva vă salvează”.
    De asemenea a fost depus la parlament un proiect de LEGE initiat de Vlad Benga din partea USR, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României.
    (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)
    Proiectul a ajuns si la senat in timp ce presedintele senatului era Nicolae Ciucă dar acesta nu a catadicsit să-l pună pe ordinea de zi pentru dezbatere si adoptare cu eventuale amendamente.
    (Vezi: https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
    De aceea, proiectul de lege propus de Vlad Benga, privind reorganizarea administrativ-teritorială a României, prin comasarea satelor și reducerea numărului de județe, ar trebui promovat de viitorul parlament măcar acum când a ajuns cutitul la os din cauza crizelor suprapuse.

SPUNE-TI PAREREA