În ultimii doi ani 2023-2034, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud a efectuat o serie de cercetări preventive și supravegheri arheologice în perimetrul central al municipiului Bistrița, zonă ce suprapune arealul sitului arheologic Cetatea Bistriței (sec. XV- XVI)= Cod LMI: BN-II-a-A-01479; Cod RAN: 32401.166.

Astfel, au fost efectuate cercetări arheologice pe strada George Șincai nr. 9A, unde a fost identificată o cameră sau anexă a unei case ce a activat la sfârșitul secolului al XIX-lea p. Chr. și care probabil a fost dezafectată și suprapusă de o clădire actuală. Au fost recuperate fragmente ceramice, fragmentele de cahle și câteva piese de fier ce pot fi încadrate cronologic ca aparținând secolului al XIX-lea. Din stratul de umplutură a fost recuperată și o pungă cu peste 100 de monede din perioada comunistă. Dintre cahlele identificate se remarcă un fragment de cahlă policromă, fondul fiind acoperit cu un smalț maroniu, cu o decorație având un cavaler în turnir, spre dreapta, îmbrăcat în armură, cu coif închis, înarmat cu o lance, calul fiind cabrat, sprijinit pe picioarele din spate, în vreme ce picioarele din față sunt aproape în aer.


Un alt fragment păstrează partea superioară a stemei orașului medieval Bistrița, altele sunt cu decor floral, unele fiind emailate și pot fi datate ca aparținând secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. Tot o cercetare preventivă s-a efectuat și pe Mihail Kogălniceanu nr. 9, unde s-a reușit cercetarea zidului sudic al fostei cetăți și studierea fundației acestuia.
O cercetare arheologică a fost efectuată și la clădirea din Piata Centrală, nr.2 (Primăria Veche) într-o anexă modernă a acesteia, unde au fost reperate zidurile unei clădiri medievale din care se mai păstrează în zidăria actuală un arc de boltă.
Cercetări sumare au fost efectuate și la ansamblul urban Șirul Sugălete, unde a fost cercetată structura câtorva stâlpi de susținere, fiind dezvelite o parte a fundațiilor acestora. Tot aici s-au identificat zidurile unor clădiri anterioare ansamblului, care ulterior au fost dezafectate. Spre surprinderea noastră între stâlpii vecini ai ansamblului nr. XIV și nr. XV a fost găsită la adâncimea de 80 cm o arcadă de boltă din cărămidă cu lățimea de 170 cm (afectată sever de intervenții moderne), probabil o pivniță a unei vechi clădiri ale burgului medieval bistrițean. Echipa Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, arheologi: Radu Zăgreanu, Angelica Moldovan, desenator: Andreea Ilieșiu.

SPUNE-TI PAREREA