Lorand Toth, de profesie inginer este candidat USR la Camera Deputaților. Provenind dintr-un partid care a încercat să promoveze profesionalismul și meritocrația, Lorand Toth crede că electoratul anului 2024 este bine informat și va alege în cunoștință de cauză. Cum s-a descurcat în campanie, pe ce se bazează pentru a obține un scor bun la alegerile prezidențiale și parlamentare, ne spune în interviul de mai jos:

Cum a fost campania electorală până acum?

A fost o campanie electorală nu neapărat grea, dar plină de dinamică. Facem ceeea ce știm mai bine, mergem în teritoriu, încercăm să schimbăm precopncepții acolo unde sunt. De mult ori, după o zi de campanie ne întoarcem cu o energie pozitivă pentur că întâlnim mulți bistrițeni care sunt bine informați, ne încurajează și înțeleg mesajul pe care încercăm să îl ducem către ei.

Da, am înțeles că electoratul este foarte bine informat în ziua de azi. Este acest lucru în avantajul vostru?

Da, eu zic că este în avantajul USR-ului pentru că ni s-au pus niște etichete, niște etichete care cumva nu sunt reale. Este important ca oamenii să înțeleagă că noi chiar ne dorim o reformă și schimbarea clasei politice vechi. Bistrițenii nu sunt naivi, sunt bine informați, înțeleg faptul că la fiecare ciclu electoral partidele vechi vin cu anumite promisiuni și cu anumite programe pe care „încearcă“ să le pună în practică, iar după alți patru ani aceleași promisiuni se regăsesc în programul lor…

V-ați lovit de eticheta că sunteți „progresiști“, lucru care știm că nu prea funcționează într-un județ predominant rural și tradiționalist?

Da. Cam asta este eticheta noastră. Alta nu ni s-a pus. De fiecare dată vorbim cu oamenii și le zicem că e o etichetă falsă. Altceva nu au găsit. Nu au găsit la USR oameni corupți, nu au găsit la USR oameni care sunt în funcții publice și care au fost prinși cu portbagajul plin de bani și atunci altceva nu au reușit să ne pună cei din partidele vechi. Dar bistrițenii, dacă stăm puțin și discutăm cu ei, înțeleg.

Au existat și atacuri sub centură, așa-zisele „mizerii“ care se fac în campanie?

Ceea ce a văzut și la nivel național și ceea ce vedem și al nivel local, partidele mari se bazează pe structură și pe o spirală a tăcerii. Ce vedem la nivel decalarativ între PSD ș PNL, oamenii înțeleg faptul că trei ani jumate au fost ca două picături de apă și aucum dintr-o dată sunt dușmani de moarte. Înțeleg acest lucru și vor o schimbare.

Vați cam ferit de tik-tok-ăreală în campanie, ați vrut să fiți mai sobri? Ce vă caracterizează în comunicare?

Ne caracterizează profesionalismul și competența. Noi, și pe plan profesional înainte să facem pasul către politică, avem unele realizări. Am luat totul așa treptat. Avem studiile făcute la timp, la facultăți la care se face școală și am luat totul treptat. Poate că nu suntem așa… foarte sociabili, cu glumițe… Dar noi chiar ne dorim să ducem profesionalismul și în administrație.

Totuși, te silește electoratul să mergi puțin la nivelul lui, să fi un pic cool, să arăți că știi să faci un conținut digerabil?

Niciodată nu mi-am pus problema asta. În primul rând, nu vreau să fiu cineva care nu sunt. Ăsta sunt eu, muncitor, pornit de jos și întotdeaun mi-am pus niște șachete destul de înalte pe care am încercat să le ating. Nu mă caracterizează maimuțăreala și să fiu altcineva decât cine sunt.

Ce înseamnă USR la nivel și ce probleme credeți că ați putea rezolva aici, din Parlamentul României?

La nivel local, USR înseamnă o mână de oameni inimoși. Deja avem experiență în administrația locală, pentru că am avut consilieri locali și în ciclul electoral 2020-2024. Acum, din nou am intrat în multe consilii locale. Cumva, și mesajul din interiroul nostru a fost către consilierii locali care face parte din consilii de comune sau orașe să fie aplecați către locutorii comunităților. Să învețe să-i asculte și să ia decizii în interesul lor în consiliile locale. De multe ori ne mai sună consilieri locali și spun: uite există o propunere din partea unui partid care nu ar rezona cu noi, dar mi se pare o propunere foarte bună pentru comunitatea noastră și mă gândesc să votez așa. Avem încredere în discernământul lor, că votează ce trebuie pentru comunitatea lor. Lucrul ăsta ne caracterizează pe noi, încercăm să facem lucruri pentru oameni, pentur bistrițeni, nu neapărat să ieșitm doar cu lovituri de imagine că sunt anti PSD, anti-PNL, anti-AUR sau așa mai departe.

La începuturi, USR-ul era consideat un partid mai elitist și problema era că nu se adresa tuturor. Acum aveți mulți reprezentanți și în mediul rural, unde oamenii mai au încă nevoi de bază. Cum ați reușit să vă schimbați imaginea asta de partid „elitist“?

În primul rând a trebuit să ne înțelegem comunitățile din care facem parte și suntem conștienți că suntem un județ preoponderent rural. Adică aproape 60% din locuitorii din Bistrița-Năsăud sunt în mediul rural. Avem membri aproape în toate comunele din județul nostru și stăm, discutpăm cu ei, discutăm cu fiecare. Poate mie, aici de la Bistrița, mi se pare că în comunitatea din Ciceu Mihăiești are niște probleme, dar dacă mergi și discuți cu oamenii, realizezi că sunt cu totul alte probleme și poate noi avem niște idei preconcepute. Noi, timp de 2-3 ani, am avut și un program ca să înțelegem exact nevoile locuitorilor din Bistrița-Năăud, care se numește „USR te ascultă“. Practic, am mers, fără să facem campanie, fără să facem propagandă electorală, am mers doar să discutăm cu oamneii din județ să vedem exact cum văd ei lucrurile, care sunt problemele lor de la firul ierbii. Astfel, am stat, am ascultat, am notat și după aceea, la nivel național, am trimis și problemele bistrițenilor, astfel încât să creăm din timp un program de guvernare aplecat către oameni și către nevoile lor.

Faptul că ești un om pregătit profesional este privit ca un lucru bun sau cum văd lucrurile oamenii simpli…?

E greu să fii politician mai ales la noi în țară și mai ales în județul nostru. De multe ori când mergem în campanie prima recție este „oo, iară sunteți voi, iară umblați după voturi?“ Unii spun că vrem doar să ajungem la ciolan sau genul acesta de expresii. Dar după ce stăm la discuții cu oamenii le explicăm că, totuși, noi am luat calea asta către politică nu ca pe un drum ușor pentru a ne realiza în viață, ci în primul rând, noi am demonstrat pe plan porfesional că suntem competenți. Și am mers către politic pentru că așa se pot realiza și schimba foarte multe lucruri în țara noastră. Începem să schimbăm preconcepții?

Care mai e liderul comunității, „dascălul satului“ sau… „prostul satului“?

Asta e o întrebare bună. Totuși, eu zic că dascălul satului e liderul. Asta știu și de când eram mic copil și mergeam la bunici. Oamenii au un respect față de oamenii culți, adică aici mă refer la profesori, la preoți și așa mai departe. Au un anumit respect și asta se vede și la noi în județ. Bistrițenii sunt oameni simpli, oameni respectuoși și, cu mici excepții, sunt bine nformați.

Ce șanse are Elena Lasconi să ajungă în turul doi acum că Ludovic Orban s-a retras și i-a acodat susținerea?

Ludovic Orban a făcut un pas de responsabilitate. A înțeles că dacă ar fi continuat în cursa asta pentru prezidențiale, ar fi divizat foarte mult voturile pe partea de dreapta. Eu zic că Elena Lasconi are șanse foarte mari să intre în turul doi. Românii nu sunt naivi.În campania din 2020, candidatul PNL, Klaus Iohannis și candidatul PSD, Viorica Dăncilă au refuzat dialogul și au refuzat să își facă publice ideile în fața românilor. Am crezut că acum o să avem o altfel de campanie. Am văzut că PSD și PNL merg pe aceeași carte prin care desconsideră românii, merg la fel, se bazează doar pe structurile de partid. Dar eu cred că duminică seara vor avea o mare dezamăgire.

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA