Într-un oraș cu un liceu de muzică apreciat, un oraș care i-a dat pe Anita Hartig, Ștefan Pop și Ada Milea, tocmai s-a anunțat că ne cântă o manelistă la deschiderea Târgului de Crăciun.
Cred că toată lumea a văzut deja afișul cu o gagică cu lanțuri care are pe fundal monumentul istoric Biserica Evanghelică din Bistrița, anunțând că la deschiderea iluminatului festiv din Bistrița va susține un „recital extraordinar“ așa numita „BiBi“, un nume cu mare rezonanță artistică. Bibița, cum îi spun unii fani. Ei bine, pentru că multă lume s-a întrebat la comentarii cine mai e și asta, vă spun că este o mai proaspătă vedetă din România cu versuri semi-retardate și o linie muzicală de manele-pop care cântă despre ce vrea și ce nu „vrea fata“ și „deserturile“ pe care le savurează în pătucul ei. N-am nicio problemă cu gusturile muzicale ale unora, pot să o asculte pe BiBi pe repeat acasă la ei sau în mașină, chiar nu mă interesează.
Doar că aici vorbim despre deschiderea festivă a Târgului de Crăciun într-un oraș „mai spălățel“, cum spunea Mircea Baniciu (unul din membrii marcanți ai legendarei trupe Phoenix) într-o conversație pe care am avut-o zilele trecute.
Crăciunul este o sărbătoare a familiei, a comunității, și când se deschide Târgul de Crăciun toți ne așteptăm la băuturi calde, mâncăruri cu savoare gătite de ai noștri, produse culinare făcute cu producătorii locali, lucrușoare de artizanat create de artizanii noștri. Da, când spunem Târgul de Crăciun spunem zâmbete, îmbrățișări cu oamenii pe care îi cunoaștem, aburi pe care îi expirăm în frigul de afară, mâini înghețate pe un ceai cald, turtă dulce, vin fiert, cârnați afumați, un ornament de brad făcut de Loredana sau Larisa, dar și o chitară, un colind cald pornit din inima unui artist cu un chip familiar.
De câțiva ani, asta au reușit bistrițenii, să creeze comuntate unită în jurul Târgului de Crăciun.
De asta nu înțeleg de ce, la deschiderea Târgului de Crăciun nu putem asculta un cor al Liceului de Muzică „Tudor Jarda“, de ce nu ne putem celebra copiii sau tinerii din Bistrița care au obținut premii importante la competiții naționale din domeniul muzical?
De ce nu ne putem celebra marea familie care înseamnă Bistrița în jurul Bisericii Evanghelice și a marelui brad de Crăciun? Sau, dacă avem un invitat special, să alegem un artist respectat, un artist care are un mesaj de transmis în preajma Sărbătorilor.
L-am auzit pe primarul Gabriel Lazany spunând în toate podcast-urile că va restructura din temelii „casa de cultură“. Sperăm că nu îl va restructura casa de cultură pe el și că nu e la fel de prost consiliat ca și Ioan Turc când a adus Killa Fonic de Zilele Bistriței și tinerii s-au distrat maxim pe „Te f*t târfo”. Nu știm dacă trebuie concediați oameni din instituție sau, mai degrabă, trebuie destructurat un sistem care trenează acolo de mult timp.
Nu de alta, dar niște comentarii destul de colorate și cu diverse aluzii au apărut și cu privire la BiBi după diseminarea știrii, comentarii care nu ar trebui să își aibă locul în dreptul unui artist respectat ce ne deschide Târgul de Crăciun. Dragi bistrițeni, eu cred că merităm mai mult respect.
Nu știu ce restructurări se vor face la Palatul Culturii din Bistrița, presupun vă vor fi profesioniști care se vor ocupa de asta pentru că, cel puțin până acum, tot ce a făcut Gabriel Lazany a însemnat profesionalism. Ceea ce știu este că rolul unei instituții de cultură nu este să facă profit, deci nu ar avea de ce să facă compromisuri, nu ar avea nevoie de vedete din main-stream care își pot vinde singure show-urile în cluburi de manele, trapanele sau alte crăcănele.
Ai doar jumătate din dreptate. M-am săturat de manifestările astea, și am militat de ani buni încoace împotriva pseudospectacolelor de peste an, fiindcă sunt lipsite de orice fel de relevanță culturală sau alt impact major asupra bistrițenilor. Din cauza publicului eterogen, concertele pietonale, indiferent de calibrul celor care le susțin, nu pot crea atmosfera potrivită la care se așteaptă, în egală măsură, interpreții și admiratorii lor. În același timp, mă revolt și împotriva tuturor „vedetelor” locale, fie ele debutante ori veterane, fiindcă și ele au devenit abonate care se adapă, fără vreo justificare consistentă, la banii publici. Pun rămășag că majoritatea dintre ele nu ar supraviețui din biletele vândute dacă (și-)ar organiza propriile evenimente (ele sau impresarii lor, dacă au așa ceva). Din punctul meu de vedere, Primăria Bistrița are o semiobligație: de a pune la dispoziția multiplilor solicitanți-rapsozi spații adecvate desfășurării însoțită de disponibilitatea ei pentru asigurarea condițiilor de funcționare. Evident, contracost. Spații cu multirol dintr-ăsta au Terapalast Arena, fosta Sală Polivalentă, Palatul Culturii și, de o bună perioadă, Soho.
Adrian, ai perfectă dreptate dar, nu știu de ce, cred că de data asta, nu aș da cu piatra în Palatul culturii. Mi-e greu, dacă nu imposibil, să cred că dl Tarmure, un intelectual rasat și cu multă eruditie în ceea ce privește cultura adevărată, de calitate, ar fi fost de acord să cânte așa zisa Bibi. Ești tu chiar așa de sigur că propunerea a venit de la Palatul culturii? Dacă se adeverește că ai dreptate, eu m-aș declara profund dezamăgit. Dar, repet, refuz să cred așa ceva. Poți demonstra că cineva de la Palatul culturii a hotărât cine să cânte la deschiderea târgului de Crăciun?