Artene Sângeorzan are 38 de ani, provine din comuna Feldru din Bistrița-Năsăud și candidează la Senatul României din partea USR. Artene este inginer constructor și urmărește politica de când era copil, de pe vremea când în prim planul scenei politice se aflau personaje ca Petre Roman și Emil Constantinescu.

„Îmi place politica de mic copil, o urmăream foarte mult și în primăvară chiar m-am gândit că e momentul să face pasul spre politica mare. Îmi plăceau emisiunile TV de unde puteam să aflu mai multe despre politica mare.
Îmi amintesc că perioadele de campanie erau mult mai înfocate decât sunt acum. Oamenii de la sat se implicau mai mult în campanie. Acum se informează mai ușor, sunt informați prin online și nu îi simțim așa înfocați…“, a povestit Artene Sângeorzan.

Patru săptămâni petrecute printre oameni

USR a avut o campanie electorală decentă, un program electoral pe care a vrut să îl prezinte oamenilor cu multă seriozitate. Aproape patru săptămâni petrecute în teren i-au adus tânărului candidat din Feldru o mulțime de oameni prin fața ochilor, oameni cu care a vorbit și de la care a aflat problemele populației.

„În campania electorală am ieșit foate mult pe teren, am stat la discuții cu oameni, am fost recent în Ilva Mică, Ilva Mare, Lunca Ilvei, Poiana Ilvei, săptămâna trecută am trecut pe la Teaca, Șieu, Prundu Bârgăului, am fost chiar și la Sângeroz-Băi… Îmi place când ies pe teren să stau în povești cu oamenii, să le ascult problemele, să le ascult of-urile, pentru că trebuie să știm de ce au ei nevoie ca, în varianta în care ajungem în Parlamentul României să putem să modificăm sau să îmbunătățim ceva din punct de vedere legislativ“, a spus candidatul pentru Observator BN.

Mulți ani la rând, politicienii au dezbinat oamenii

Făcând campanie electorală într-un județ ca Bistrița-Năsăud, este important să îți adaptezi mesajul la fiecare cetățean, chiar dacă există constraste puternice din punct de vedere social și al educației.

„În mediul rural, lumea e destul de împărțită. Oamenii și doresc foarte multe lucruri de la politicieni. Își doresc în primul rând ca România să prospere și să fie unită, pentru că foarte mulți ani la rând, politicienii au dezbinat oamenii, mai ales în perioada alegerilor locale. Cu siguranță sunt multe diferențe între mediul urban și mediul rural. Oamenii sunt cu nevoi diferite. În mediul rural cea mai mare problemă este lipsa locurilor de muncă. Pentru că acolo ori lucrezi în agricultură, ori ești vânzător la un magazin, ori lucrezi la un post de poliție, ca asistent la un cabinet medical… cam astea sunt domeniile în care se activează în mediul rural. În anii trecuți oamenii au fost avantajați de locurile de muncă create de firmele mari, dar unele au redus foarte numărul de angajați.

Trebuie să cunoști oamenii ca să le afli nevoile, trebuie să stai în povești cu ei, să îi asculți, să le împărtășești ideile, să le asculți necazurile. Zilele trecute am întâlnit o mamă care avea un copil de 8 sau 9 ani pe care a încercat să îl înscrie la școală. Copilul are anumite deficiențe și i-a fost respins dosarul în șase școli. Cred că ar trebui modificat legislația și la nivel național, bineînțeles cu ajutorul specialiștilor. Dacă 40% de școlile din țara asta ar avea un profesor specializat pentru a lucra cu persoane cu dizabilități, și aici mă refer la dizabilități mai reduse, ar fi un plus pentru acei copii pentru că cred că am reuși să îi integrăm mai ușor în soietate“, a spus Artene Sângeorzan.

Câte bordeie, atâtea obiceie, spune o veche vorbă românească. Și asta constatat și Artene în teren, unde sunt diferențe mari de la o localitate la alta.

„Fiecare localitate are mentalitate diferită și probleme diferite. Sunt localități care se mai vaită că nu au canalizar sau nu au apă pe strada lor. Am fost la Poiana Ilvei unde o doamnă se plângea că toți primarii care au trecut pe acolo le-au promis că realizează un pod peste un pârâu… Sunt localități diferite cu nevoi diferite“, a spus Artene.

Pe ce mizează USR pentru a intra la guvernare

„USR are un program bun de guvernare dacă vom reuși, după 1 Decembrie, să facem alianță cu un alt partid, astfel încât să putem să intrăm la guvernare. Avem măsuri bune: spre exemplu, înființarea pilonului 2 în domeniul sănătății. Ce ne dorim aici? Ne dorim ca jumătate din suma pe care o persoană, ca angajat o plătește pentru sănătate să o poată folosi în sistemul medical privat. Dacă o persoană se duce la policlinică și își face o programare pentru o radiografie care costă 60-70 de lei și programarea respectivă se poate onora doar peste 27 de zile, persoane respectivă să poată să meargă în sistemul privat.

Ne dorim să sprijinim agricultorii din țara noastră? Cum putem face lucrul acesta: simplu! Să mărim subvențiile pe cap de animal, să mărim subvențiile pe terenurile agricole să înființăm programe prin care agricultorii care au 20-30 de hectare de teren să își poată achiziționa utilaje de dimensiuni mai mici astfel încât să poată să își lucreze trenurile“, a mai punctat Artene Sângeorzan.

Industria, viitorul pe care pariază în Bistrița-Năsăud

Artene Sângeorzan este de părere că Bistrița-Năsăud ar trebui să se bazeze mai mult pe industrie.

„Cred că ar trebui să mergem și spre partea industrială. Cred că ar trebui să încurajăm firmele mari să vină la Bistrița, avem acum Parcul Industral din Sărata, unde cred că ar putea să se dezvolte destul de ușor, au condiții destul de bune“, este de părere candidatul.

Elena Lasconi, șanse mari pentru turul doi

Artene Sângeorzan mai spune că Elena Lasconi are șanse mari pentru turul doi și crede că electoratul este mult mai atent acum la nivelul de pregătire al candidaților.

„Eu sunt foarte încrezător, am ieșit foarte mult în teren… Cred că bătălia pentru turul doi se va da între Elena Lasconi și Nicolae Ciucă. Din punctul meu de vedere, cariera domnului Ciucă, pe 25 noiembrie, se va încheia în varianta în care nu va intra în turul doi și cred că USR-ul ar putea să intre la guvernare, în alianță cu PNL-ul dar cu un alt președinte și cu domnul Bolojan premier.

Românii își doresc un președinte care să facă din România o țară mai prosperă și mai unită. Cred că doamna Elena Lasconi este o femeie puternică, o femeie care în patru ani de zile cât a fost primarul orașului Câmpulung a demonstrat lucruri. În patru ani a demarat lucrări de peste 30 de milioane de euro, lucru pe care nu l-au făcut primarii pe care i-a avut Câmpulungul în 25 de ani.

Eu cred că prima dată oamenii se uită ca… candidatul să fie un om cinstit, un om echilibrat, să fie un om corect și să fie un candidat care să apere interesele oamenilor din țara noastră.
Oamenii sunt destul de inteligenți, chiar dacă sunt de la țară. Sunt mai inteligenți în ziua de astăzi pentru că au mai mult acces la informații, se uită la fiecare candidat în parte, cine ce a făcut, care își găsește diploma de bac, care nu și-o găsește, care a făcut armată, care n-a făcut armata… Fiecare om se pliază pe candidatul pe care îl crede el potrivit ca să îl reprezinte ca președinte“, a concluzionat Artene Sângeorzan.

 

SPUNE-TI PAREREA