Ploi însemnate cantitativ, lapoviță și ninsoare se anunță în Bistrița-Năsăud, începând de marți, 19 noiembrie, de la ora 22.00.

Conform ONG Meteo.BN, ne putem aștepta la precipitații mixte, ninsori și viscol al munte.

„Săptămâna care urmează, deși debutează calm, luni, cu vreme stabilă și t° în creștere, de marți seara, lucrurile se vor dinamiza iar vremea se va înrăutăți.
Responsabile, nuclee ciclonice de origine mediteraneană care, beneficiind de o invazie puternică de aer rece polar, tras spre latitudini sudice de un ciclon islandez bine individualizat aflat în tranzit vest-est în zona scandinavicā, vor genera o vreme instabilā, cu contraste termice accentuate, cu precipitații însemnate cantitativ și vânt activ.
Astfel, pe parcursul serii de marți dar mai ales pe parcursul zilei de miercuri, precipitațiile se vor extinde în tot județul și se vor intensifica. La început, aflați în frontul cald al perturbației amintite, vremea se va încălzi accentuat, cu maxime termice cuprinse între 10 şi 14°C pe un fond de vreme închisă, cu ploi pe arii extinse, moderate cantitativ și cu intensificări de vânt care vor depăşi 45 – 55 km/h în zonele joase de relief şi 80 – 90 km/h la munte.
Incepând cu orele dupā-amiezei, însā, odatā „transferați“ în zona frontului rece al ciclonului, vremea se va rāci accentuat iar precipitațiile se vor transforma în lapoviță și apoi ninsoare, inclusiv în zonele joase de relief.

Așteptām, astfel, ninsori în orele serii de miercuri iar la deal și la munte se va depune strat nou de zăpadă. Tot la munte, la peste 1000 m. alt. va fi viscol , intens la altitudini mari.

În tot intervalul de prognozā amintit mai sus, cantitāțile de precipitații vor depāși 35 – 40 l/mp, local 50 l /mp iar pe versanții nordici și vestici, la peste 1500 m. alt., peste 60 l/mp, cu mențiunea că aici, vor predomina ninsorile iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, de peste 30 – 40 cm.
Cu detalii revin pe parcurs, în care voi detalia timming-ul evenimentelor mai la subiect, odatā cu noile update-uri ale principalelor modele de rezoluție micā, modele care, încā, nu acoperā în totalitate intervalul amintit“, a informat ONG Meteo.BN.

SPUNE-TI PAREREA