Cu un salariu de peste 2000 de euro/ lună, transport gratuit, diurnă de 400 de lei/ zi și multe alte avantaje, te-ai aștepta ca parlamentarii români să facă o treabă de milioane… de euro din pozițiile în care se află!
Conform unor informații publicate de euronews.ro, salariul de bază pentru senatori și deputați este de 18.720 de lei brut pe lună, iar liderii de grup încasează în plus circa 2000 de lei. Cele mai mari salarii le au președinții celor două Camere, ei încasează aproape 24.000 de lei brut pe lună, adică peste 13.000 de lei net. Pe lângă salariu, parlamentarii au parte și de numeroase beneficii. Aceștia încasează în medie o sumă forfetară de 30.000 de lei pe lună, pentru funcționarea cabinetului parlamentar. Statul le mai acordă lunar 4.600 de lei pentru chirie, dar și 400 de lei/zi sub formă de diurnă.
Aleșii pot călători gratuit cu trenurile CFR în perioada mandatului și mai beneficiază de un zbor gratuit dus-întors pe săptămână, la cel mai apropiat aeroport de circumscripția lor.
Deci, având în vedere că nu prea au grija zilei de mâine, lucrurile ar trebuie să meargă lin în Parlament. Cât efort depun, însă, deputații și senatorii pentru a-și merita banii, rămâne de văzut.
Lorant-Zoltan Sas, discret și neputincios
Printre cei care tocmai sunt pe cale să își încheie misiunea de patru ani în Parlamentul României se numără și Lorant-Zoltan Sas, ajuns deputat în 2020 din partea Alianței 2020 USR-PLUS. El mai este cunoscut (sau, mai bine zis „necunoscut“) și ca parlamentarul tăcut, discret, inexistent, deputatul care nu cuvântă…
Cu alte cuvinte, multă lume nici nu a știut, în tot acest timp, că USR BN a avut un reprezentant în Parlamentul României. Pentru scurt timp, e adevărat, pentru că în iunie 2022 Lorant Sas a părăsit partidul. De altfel, acum a părăsit și Bistrița și urmează să își încerce din nou norocul în Parlament candidând pe listele partidului REPER din Sibiu.
Revenind la activitatea sa de deputat, renumerată cu 145 651 de lei/anual, coform declarației sale de avere, Lorant Sas este genul de politician „condamnat“ pe veci la a face opoziție. Deși are idei bune și „salvatoare“, el va face mereu fie cartonașe cu greșelile celor aflați la putere, fie filmulețe cu inițiative lăudabile, cum ar fi depolitizarea, digitalizarea, predictibilitatea fiscală… Din păcate, acestea nu vor fi puse niciodată în practică pentru că, în politică, „binele“ nu prea învinge.
Lorant Sas este un antreprenor care câștiga bine înainte să intre în politică, dar se sacrifică pentru popor candidând la alegerile parlamentare. Din păcate, soarta, PSD-ul, PNL-ul, propriul partid, pandemia, împrejurările neprielnice îl împiedică mereu să ducă la bun sfârșit ceva concret.
Activitatea sa parlamentară în cifre
În patru ani de activitate, Lorant Sas a avut patru luări de cuvânt, 115 propuneri legislativ inițiate din care 21 promulgate legi, un proiect de hotărâre inițiat împreună cu grupul parlamentar al USR-Plus, care a fost respins. De asemenea, a avut cinci moțiuni din care patru respinse și una amânată.
A tăcut, dar a și făcut…
În ceea ce privește contactul său cu Bistrița, pentru cei care nu știu, trebuie precizat că Lorant Sas a organizat, în 3 noiembrie 2022, la Palatul Culturii din municipiu, o dezbatere pe tema consumului de droguri în rândul tinerilor, cu prezența eurodeputatei Ramona Strugariu, co-președinte REPER.
La invitația sa au răspuns mai mulți parlamentari bistrițeni, fiind prezenți Daniel Suciu (PSD), vicepreședintele Camerei Deputaților, deputatul Bogdan Ivan (PSD), coinițiatori ai unui proiect de lege recent în domeniu, deputatul (PNL) Robert Sighiartău și senatorul Ovidiu Florean (pe atunci, neafiliat). De asemenea, la dezbatere au participat reprezentanții tinerilor/elevilor: Ioana Rizel – președinte Interact, Măluțan Denis- Director al Departamentului Cultură și Programe Școlare din cadrul Consiliului Județean al Elevilor Bistrița Năsăud si Președinte al Consiliului Școlar al Elevilor al Colegiului Național Liviu Rebreanu, Someșan Luca- președintele Consiliului Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud. Din partea autorităților au fost reprezentate: CPECA/ Agenția Națională Antidrog, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Direcția de Sănătate Publică, directori de școli, reprezentanți ai societății civile și massmedia.