Comuna Ilva Mare își schimbă azi colectivul de administrație, dar o serie de investiții și proiecte realizate în perioada 2020-2024 rămân în portofoliul primăriei. Mai mult de atât, primăria pornește de la zero, cu datoriile achitate și un buget local confortabil pentru cofinanțări și alte proiecte.

Drumurile de interes local, reabilitate prin programul „Anghel Saligny“

Mai multe drumuri din Ilva Mare se află, la această oră, în proces de reabilitare prin programul Anghel Saligny. Primarul Stelian Octavian Cicșa, care tocmai a predat mandatul lui Alexandru Anca, a accesat o finanțare de 10 milioane de lei prin programul „Anghel Saligny“, proiect care se află în derulare în mai multe zone din comună. Stratul de asfalt în șantierele deschise pe acest proiect va fi așternut după introducerea rețelei de canalizare.

„La aceste drumuri avem de suportat, din bugetul local, canalizarea. Nu putem să facem asfalt fără să avem canalizare. Am semnat un angajament că vom pune canalizarea și apoi vom așterne stratul de asfalt. Suntem într-un stadiu foarte avansat, avem gata proiectul, am depus pentru avize, o să emitem autorizația de construire. S-au depus trei oferte, am achiziționat oferta cea mai mică și urmează să dăm ordinul de începere. Săptămâna viitoare probabil se apucă constructorul să facă canalizarea“, a explicat Octavian Cicșa.

„Oamenii așteaptă aceste modernizări de cel puțin patru ani“

„Oamenii așteaptă aceste modernizări de drum, cu asfalt, de cel puțin patru ani. Au fost tot felul de încurcături. Am moștenit acest proiect care era în stadiu de studiu de fezabilitate de la fosta administrație, depus pe Compania Națională de Investiții. La Compania Națională de Investiții a fost doar pe lista de sinteză, nu s-a finanțat de niciun fel. De acolo am reușit să punem proiectul pe Anghel Saligny și am obținut o finanțare de 10 milioane de lei care înseamnă jumătate din acest proiect. Dar proiectul îl avem în întregime. Am autorizat tot proiectul, urmând ca atunci când obținem cealaltă jumătate, de 9 milioane și ceva, să facem celălalt lot. Am lotizat cum ne-am gândit că ar fi mai bine pentru cetățeni. Adică dacă am făcut în Poiana Cătunenilor 3 kilometri și jumătate, am încercat să facem și în partea de centru diferența. Drumurile sunt de o utilitate maximă. Drumul de la intrare din Ilva Mare, în stânga, face legătura dintre drumul județean și Recele. Am avut în 2020 o calamitate cu un pod de drumul de Recele. Atunci oamenii au circulat foarte greu, pe o cărare și pe un pod, peste dealuri. Acum, când va fi gata acest proiect, oamenii vor avea pe unde să circule“, a mai explicat Cicșa.

Proiecte finalizate sau în derulare 2020-2024

– pardoseală și încălzire cu pompe de căldură în Biserica Ortodoxă (cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud)
– finalizarea capelei care deservește toate cultele religioase (preluată „la roșu“)
– pavare curte și reabilitare anexe Biserica Ortodoxă (cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud)
– deschidere șantiere pe majoritatea drumurilor de interes local (drumuri de pământ)
– pietruire drumuri de interes local
– obținere finanțare prin PNRR pentru școala Gimanzială Ilva Mare pentru mobilier școlar și laboratoare (valoare 1,3 milioane lei, în proces de achiziție)
– proiect Școala Verde, finanțare prin PNRR, punctaj maxim (urmează să se publice raportul)
– finanțare pentru rețea de canalizare, finanțare prin programul Anghel Saligny, valoare 5 milioane de lei (au fost depuse avizele, urmează proiectul tehnic)
– proiect pentru panouri fotovoltaice, sursa de finanțare Ministerul Energiei, 155 kw, valoare 1,5 milioane de lei, confinanțare în valoare de aproximativ 400 000 lei)
– infrastructură agricolă, sursa de finanțare AFIR, valoare 1 milion de euro (stadiu avizare proiect tehnic)

„Ne-am mișcat pe toate fronturile“

„Ne-am mișcat pe toate fronturile, inclusiv cu modernizarea și digitalizarea sediului primăriei. Urmează să votăm indicatorii pentru iluminatul public, încă este ghidul în consultare publică, avem de făcut un audit energetic, să depunem acel proiect și cu siguranță va fi un proiect benefic pentru comuna noastră.
Având în vedere că a fost un mandat greu și am preluat și datorii de la fosta administrație, aproximativ 2 milioane de lei pe lucrări executate și datorii cu administrarea la Ocolul Silvic… Am reușit să acoperim toate acele datorii. Astăzi suntem bine, reușim să punem bănuți deoparte și pentru confinanțări pe care le avem și pentru alte lucrări. Eu consider că am adus plus valoare comunei“, a mai spus Octavian Cicșa.

„Oamenilor le pare rău că nu am continuat“

„Oamenilor le pare rău că nu am continuat, mi-aș fi dorit cel puțin încă un mandat, aș fi reușit să se vadă toată munca mea. Deocamdată s-a văzut cât m-am luptat pentru a realiza ceea ce s-a făcut până astăzi. Am trecut prin pandemie, război, și tot ce s-a rezolvat e un plus pentru noi.
În continuare, îmi doresc să ajut indiferent de ce culoare va fi administrația comunei în viitor și, nu se știe niciodată dacă nu o să revin. Asta rămâne de văzut. Pentru că sufletește sunt tot aici și nu pot să mă dezic. Simt ceva pentru aceste meleaguri“, a fost mesajul lui Octavian Cicșa la final de mandat.

Citește și:

Drum în lucru spre Poiana Cătunenilor, unul dintre cele mai îndrăgite locuri de drumeție din Bistrița-Năsăud (FOTO/VIDEO)

Dugeana de joc din Ilva Mare, restaurată în mod autentic. Construcția se apropie de finalizare (FOTO)

 

 

SPUNE-TI PAREREA