Credit foto: Alex Varga

Trei apariții astronomice de interes pentru ce care sunt pasionați de observarea cerului împart „scena“ în această săptămână. Este vorba de Luna vânătorului, superluna din octombrie, cometa Tsuchinshan-ATLAS și Orionidele.

Luna vânătorului, a treia superlună din 2024, a răsărit la sfârșitul acestei săptămâni, oferind un spectacol fascinant pentur cie care și-au ridicat ochii spre cer. Luna s-a aflat aproximativ 357.364 kilometri de Pământ, fiind cea mai apropiată lună plină din acest an, potrivit Live Science. Acest lucru face ca Luna vânătorului din acest an să fie o lună plină perigeană, numită mai popular superlună.

Oficial, luna plină a răsărit la ora 7:26 a.m. EDT joi, 17 octombrie, aflându-se în constelația Peștilor. Strălucirea ei a fost vizibilă și cu o zi înainte și după. Duminică, 20 octombrie, luna va răsări împreună cu Jupiter.

Luna plină din octombrie sau Luna Vânătorului

Cea mai populară denumire a lunii pline din octombrie este Luna Vânătorului, deoarece apariția sa era cândva un semnal pentru vânători să se pregătească pentru iarna care urma, potrivit Almanac.com. Acest nume are origini anglo-saxone, deși a mai fost numită și Luna frunzelor care cad și Luna sângerie. (acest din urmă nume nu trebuie confundat cu o eclipsă totală de lună, care primește adesea același nume din cauza nuanței roșiatice a lunii atunci când este acoperită de umbra Pământului – n.r.).

Luna vânătorului este prima lună plină de toamnă din acest an. Echinocțiul de toamnă a avut loc duminică, 22 septembrie, la scurt timp după ce Luna Recoltei a răsărit pe 17 septembrie.
Următoarea lună plină va avea loc pe 15 noiembrie. Cunoscută sub numele de Luna castorului sau Luna înghețului, aceasta va fi ultima superlună din 2024.

Cometa Secolului, spectacol pe cer în mai multe colțuri din lume

Cometa Secolului face spectacol pe cer, în mai multe colțuri din lume, zilele acestea! Specialiștii spun că poate fi văzută o singură dacă în viață și este spectaculoasă. Ea a atras atenția tuturor în ultimele zile și mulți oameni au imortalizat-o în fotografii.
Apropierea ei de pământ a permis milioanelor de oameni să observe cometa, cu ochiul liber, în diverse colțuri ale lumii.

Credit foto: Alex Varga

Cometa Tsuchinshan-ATLAS este o cometă neobișnuit de strălucitoare, provenind probabil din Norul Oort, o regiune înghețată din sistemul solar exterior. Descoperită la începutul anului 2023, aceasta a trecut între Saturn și Jupiter și urmează o traiectorie care o va mai aduce aproape de Terra peste 80.000 de an.

Curentul de meteori Orionide

În noaptea de 20 spre 21 octombrie pe cerul nopții va fi vizibil, la maxim, curentul de meteori Orionide. Pot fi văzute până la 20 de stele căzătoare pe oră.
Puteți observa Orionidele după miezul nopții și până la răsăritul Soarelui, interval în care constelația Orion se află deasupra orizontului.

Acest curent de meteori este cunoscut pentru meteorii foarte strălucitori (bolizi) pe care uneori îi produce, un motiv în plus pentru a-l observa.
Stelele căzătoare par a veni din constelația Orion, de aici venind și numele curentului: Orionide. Toate fragmentele care ard în atmosferă provin de la cometa Halley.

Cel mai bine, meteorii pot fi văzuți în afara orașului, iar cerul trebuie privit cel puțin o oră. Se recomandă să privim la zenit (deasupra capului).
Ploaia de stele se va vedea, însă, mai slab din cauza luminii lunii.

SPUNE-TI PAREREA