„Dugeana de joc“, un foișor de lemn care era utilizat, pe vremuri, ca loc de distracție și socializare pentru tineri, a fost salvat și restaurat în localitatea Ilva Mare din Bistrița-Năsăud. Restaurarea construcției care are în jur de 100 de ani este în curs de finalizare.

Foișorul care era, altădată, plin de perechi ce dansau și ceterași, a fost restaurată în mod autentic. Intervenția s-a făcut de la fundație, care a fost ridicată. S-a păstrat o parte din lemnul original, lemn cioplit, iar unde era prea degradat, lemnul a fost înlocuit. Dugeana este acoperită cu șindrilă de lemn artizanală, lucrată manual, cu securea.

S-a înlocuit partea de pardoseală, s-au schimbat grinzi, s-a refăcut zidul care era într-o stare avansată de degradare, s-a refăcut toată structura pe același material, materiaul vechi. Am respectat inclusiv gratiile. Am înlocuit partea de corni că erau putrezi și partea de draniță că era acoperită cu tablă și nu era autentică. Din punctul meu de vedere, arată foarte bine și sperăm ca în cel mai scurt timp să fie finalizată. Dranița se găsește foarte greu, dar avem niște meșteri foarte pricepuți din sat de la noi cu care a colaborat foarte bine, dumnealor au făcut-o, dumnealor au pregătit-o, arată extraordinar de bine. Și este autentică“, a spus primarul comunei, Stelian Octavian Cicșa.

Înainte de restaurare

După restaurare

Dugeana de joc era răspândită, în special, pe Valea Ilvei din Bistrița-Năsăud și dispunea de un loc special pentru ceterași și spațiu generos de joc.
Construcția reproduce structura pavilioanelor de tip urban și a apărut din necesitatea tinerilor de a avea un loc de agrement și socializare.

Jocul săptămânal se desfăşura în satele româneşti, de obicei, într-o şură mai mare a unui gospodar, dar acoperişul cu paie constituia un pericol permanent de incendiu, deoarece se fuma. Aceste construcții comunitare, „dugenele de joc“, ofereau siguranţă din acest punct de vedere, erau mai spaţioase şi avantajau privitorii numeroşi.

 

Citește și:

Ce este „dugeana de joc“, locul de socializare al tinerilor din alte vremuri. Singura construcție rămasă pe Valea Ilvei va fi restaurată

SPUNE-TI PAREREA