O conferință educațională va avea loc marți, 8 octombrie, de la ora 16.00, la Hotel Metropolis. Evenimentul este organizat de Asociația Noi Școala în Schimbare și îl are ca invitat pe Mircea Miclea. Locurile pentru cei care participă la conferință sunt deja epuizate.
Mircea Miclea (n. 8 noiembrie 1963, Săliștea, Alba, România) este autor, psiholog, educator, antreprenor și politician român, întemeietor al Școlii psihologice cognitive din România.
Micea Miclea este cunoscut pentru analizele sale despre sistemul educațional.
„Școala – până acum – a avut drept scop să formeze competențe. Competențe care la finalul liceului te făcea să fii capabil să te adaptezi la viața de adult, să ai cunoștințele de bază ca să te poți integra atât în viața socială, cât și în viața profesională. Premisa acestei formări era următoarea: viitorul e predictibil, iar noi în școală știm suficient de bine cum va arăta viitorul și formăm din acest moment competențele care vor fi utile în acel viitor pe care noi îl putem prezice cu suficientă acuratețe.
Din păcate, experiența pe care am trăit-o cu toții în ultimii ani au arătat că nu mai putem prezice viitorul, că viitorul a devenit mult mai volatil decât ne putem noi închipui. N-am putut prezice nimic din ceea ce s-a întâmplat esențial în ultimii ani. Nici, pandemia, nici războiul din Ucraina, nici războiul in Orientul Apropiat, nici ChatGPT-ul, nimic!”, consideră Miclea.
„Profesorii nu sunt formați pentru interacțiunea cu părinții, încă sunt pregătiți pe o paradigmă veche, care e de pe vremea lui Ceaușescu, iar părinții ar trebui să reflecteze de două ori atunci când vin cu o solicitare către profesori, pentru că, dacă subminează mereu autoritatea profesorului, atunci el nu mai este un model, înseamnă că copilul nu mai are un model adecvat”, a declarat profesorul Mircea Miclea.