Un profesor de la o facultate de geografie și geologie din România atrage atenția asupra unui fenomen îngrijorător în România: știrile meteo alarmante care creează îngrijorare și chiar panică în rândul populației fără o bază reală.
Cu câteva zile înainte ca în România să fie resimțit un val de aer rece însoțit de preciitații, de altfel, normal pentru această perioadă, un val de știri despre „Furtuna Ashley” a panicat populația. Lucian Sfîncă, conf. dr. la Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași atrage atenția că așa zisa furtună de proporții este o găselniță locală și nu are legătură cu realitatea științifică. „Nu veți găsi știri despre ‘Ashley’ decât în România. Iar acest lucru ar trebui să dea de gândit“, a spus el.
Într-o analiză detaliată, profesorul subliniază că deși Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume unui potențial ciclon, acesta nu a ajuns niciodată să existe efectiv pe hărțile meteorologice:
„Un ciclon extratropical, specific regiunilor noastre, trebuie să aibă izobare închise, adică valori foarte mici de presiune atmosferică în centrul său, pentru a fi definit ca atare. În acest moment, doar serviciul meteorologic sârbesc indică mai curajos dezvoltarea unei formațiuni ciclonale în zona noastră, dar fără izobare închise”, a explicat profesorul Sfîcă.
„Astfel, ceea ce vedem de fapt în România este o situație meteorologică normală pentru această perioadă, care, deși atipică pentru începutul toamnei, este o consecință a unui talveg de altitudine ce avansează de la vest spre est.
Evoluția talvefului de altitudine spre est (culoarea verde) ce întreține convergența de la sol), presiunea scade în regiunile de la est și în Anatolia și Marea Neagră se poate observa un areal depresionar care însă e un rezultat al convergenței din zona noastră și nu cauza acesteia (aka temutul Ashley).
Acest fenomen generează precipitații abundente, dar nu este deloc vorba despre un ciclon periculos, ci despre „o clasică situație pluviogenetică de vară.”
„Lipsa unor astfel de fenomene pe timpul verii ne-a adus în discuție problema gravă a secetei de până acum câteva săptămâni”, continuă conf. dr. Lucian Sfîcă.
„Așadar, dacă seceta a fost în centrul atenției pe timpul verii, acum apar câteva zile de ploi abundente care creează haos și panica nejustificată a unei „furtuni devastatoare”.
Vom avea ca rezultat al acestei convergențe precipitații însemnate mai ales în sud-estul România în următoarele 12 ore. Pentru Bărăgan, curată binecuvântare ce poate pune bazele unei producții bune de grâu anul viitor. Culorile de pe hartă indică 5-10 mm/oră, ceea ce ar putea să ducă pe alocuri la cantități de 50-60 mm, adică o ploaie consistentă, una foarte bogată pentru sfârșit de septembrie. Pot apărea ca la orice ploaie inundații rapide local, creșteri de debite mai ales pe bazine mici sau chiar mai mari, dar până la cele 5 județe care vor fi înecate de ape distanța e irațional de mare.“
Concluzia specialistului: „A considera aceste fenomene normale de ploaie torențială ca fiind ‘furtuna ultimilor 20 de ani’ înseamnă că meteorologia a murit.”