Conform știrilor meteo din ultimele zile, la nivel național, furtuna Ashley va lovi România, în zilele următoare. Începând de sâmbătă seara, vom observa cum temperaturile vor scădea drastic, ca urmare a unui ciclon format de un aer polar maritim. Vârful de intensitate al acestei furtuni va fi duminică seara, iar cel mai afectat va fi sudul țării.

Bistrița-Năsăud va fi, însă, protejată de fenomene meteo extreme. Totuși, meteorologii au emis un cod galben de precipitații care va intra în vigoare în cursul zilei de duminică.

Sâmbătă, încălzire accentuată

Conform informațiilor transmise recent de ONG Meteo.BN, sâmbătă vom avea parte de încălzire accentuată.

Pe fondul avansului unei mase de aer cald, de origine sudică, valorile termice vor deveni foarte ridicate pentru perioada din calendar. Se vor înregistra maxime cuprinse între 26 şi 30°C, pe fondul unui cer mai mult senin!“, a transmis sursa citată.

Cum se schimbă vreme duminică

Duminică vin ploile și temperaturi de toamnă, dar nu se așteaptă fenomene cu risc grav.

DUMINICĂ : vine ploaia! Și aici trebuie să ne aplecăm un pic peste tevatura din zilele acestea cu privire la „furtuna” aceasta care se tot vehiculează.
Județul BN nu este în zona de maxim a episodului de ploi şi va fi duminică în cod galben, cu cantități de apă care local pot acumula până la 40 l/mp. În acelaşi timp, pe baza codului meteorologic s-a emis din partea INHGA şi unul hidrologic, tot galben care anunță probabilitate ca pe unele cursuri mici şi pe versanți să apară probleme. Acum, dacă ne uităm atent, ploile care vin nu au nici o treabă cu fenomene de risc grave. În primul rând, nu sunt, din datele de acum, semne că ar veni averse torențiale care să genereze flash-flood-uri, pentru că frontul soseşte în prima parte a zilei pe temperaturi modeste. Va începe să plouă iar treptat ploile, moderate cantitativ, nu abundente, vor cuprinde tot județul. Odată cu ploaia vine și un aer rece, care va pondera maximele cu vreo 15°C, astfel, ne întoarcem la valori de toamnă. Repet, aşteptăm ploi de toamnă, cam toată ziua, cu mici pauze iar mai ales în zona de munte din nordul și estul județului, cantitățile vor acumula 35 – 40 l/mp dar într-un interval extins. Dacă ne uităm că majoritatea cursurilor de apă sunt cu debite scăzute, ploile care vor veni nu vor genera probleme.
Apoi, raportat la riscul hidro, foarte important este că izoterma de 0°C, pe parcursul zilei de duminică va fi în coborâre abruptă iar treptat, la peste 1600 m. alt. ploile se vor transforma în lapoviță și apoi ninsoare iar temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț. Din nou un factor atenuant…
Luni, vor mai fi ploi slabe iar la munte la peste 1500 m. alt vor fi lapovițe şi ninsori, nefiind exclus ca în orele dimineții să apară și la altitudini chiar mai mici, spre 1200 – 1400 m“, a mai transmis Meteo.BN.

Avertizare hidrologică pe râurile din Bistrița-Năsăud

Avertizarea Hidrologică nr. 95 a fost emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. (pe Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin milociu şi inferior în judeţul Bistriţa Năsăud).

Avertizările vizează scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, precum și viituri rapide pe unele râuri din bazinele hidrografice, care pot duce la inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.
În cadrul unei ședințe convocate la sediul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, au fost stabilite măsuri preliminare pentru prevenirea efectelor negative ale acestor fenomene. Printre măsurile discutate se numără intensificarea activităților de monitorizare la nivel județean, realizate de C.J.S.U. prin intermediul grupurilor de suport tehnic și al instituțiilor cu responsabilități în managementul tipurilor de risc. De asemenea, comitetele locale pentru situații de urgență vor fi mobilizate pentru a gestiona riscurile la nivel local.
Acțiunile de monitorizare și intervenție vor fi intensificate în zonele cele mai expuse din județ, pentru a limita impactul potențial al inundațiilor.

SPUNE-TI PAREREA