Cei 50 de bani percepuți care garanție pentru ambalaje a adus, anul acesta, milioane de euro lunar în conturile Returo, în timp ce îi face pe oameni să se simtă ca niște „cerșetori“ încercând să își recupereze sume pe care le-au cheltuit din banii lor!
Anul 2024 a adus în comerțul românesc o schimbare majoră privind ambalajele. Sistemul de Garanție-Returnare îi obligă pe cumpărători să plătească 50 de bani în plus de fiecare dată când cumpără apă, suc sau alcool. Cei 50 de bani se adaugă la prețul produsului cumpărat și, de cele mai multe ori, acest lucru este scris cu litere minuscule la raft așa că mulți oameni realizează abia la casa de marcat că au de plătit în plus pentru ambalaje.
Dar adevărata aventură începe abia când aceste ambalaje trebuie returnate pentru a recupera garanția de 50 de bani. Partea bună a sistemului este că numărul de ambalaje aruncate prin parcuri, pe marginea drumurilor sau aiurea s-a redus, acstea fiind „culese“ pentru încasarea mărunțișului.
Recuperarea mărunțișului, dreptul tău sau o treabă de „săraci“?
Partea proastă este că oamenii au ajuns să identifice acest procedeu de recuperare a garanției cu o treabă de „săraci“ pentru că mulți dintre cei care stau la coadă la automatele pentru returnarea ambalajelor sunt oameni nevoiași care adună ambalajele din coșurile de gunoi sau din tomberoane. Mulți dintre cumpărători ajung să nu își mai recupereze niciodată banii dați pe garanția ambalajelor fie pentru că nu au timp să stea la cozile de la automate, fie pentru că, pur și simplu, le este rușine.
Partea și mai proastă este că unele magazine fac atât de dificilă această operațiune de recuperare a garanției, încât unii oameni preferă să se lase păgubași. De asemenea, mai sunt probleme și cu spațiile de depozitare și cu transportul pentru mulți consumatori. Să îți umpli un apartament mic cu saci de peturi, apoi să le transporți la un automat de colectare și să stai la coadă zeci de minute pentru a recupera 25-30 de lei este un efort care nu merită.
„La noi în Subcetate, nu se iau de ceva timp, la magazinul de lângă Hills, iar la Atlantis iau doar 10/persoană. Știu că nu-i vina magazinului, dar îmi adun peturi pe balcon, să-mi chem șobolanii ca și clienți? Nu vine nimeni să le ridice, magazinele n-au spațiu pentru depozitare… Iar bugetul, pentru unele magazine, e de 50 lei pe lună pentru asta… dacă depășește, nu mai iau. Acum am auzit că la un magazin vânzătoarea face semn pe ce vinde și dacă nu-i cumpărat de la ei, nu ia!“, ne-a spus o bistrițeancă.
Ce se întâmplă cu garanțiile nerevendicate?
Ce se întâmplă cu garanțiile nerevendicate? Ele umflă conturile RetuRO SGR, firma care dețne monopolul pe România, cu câteva milioane de euro lunar. Conform unui reporaj realizat de Recorder România, mai puțin de jumătate din ambalajele puse pe piață anul acesta au fost reciclate pentru a recupera garanția.
„Aici intră în scenă RetuRO SGR, administratorul proiectului și compania căreia statul Român, el însuși acționar prin Ministerul Mediului, i-a acordat monopolul pe piață. Potrivit legii, RetuRO e obligată să strângă ambalajele, să le sorteze și, în cele din urmă, să le vândă companiilor de reciclare. Dar aceasta este doar una dintre cele trei forme prin care se finanțează Returo. În prezent, cei mai mulți bani ajung în conturile administratorului prin garanțiile nerevendicate. Logica e simplă: pentru orice PET cumpărat și nereturnat, în conturile RetuRO rămân 50 de bani. Din datele dsponibile, în primele șapte luni ale acestui an, au fost puse pe piață aproximativ 3 miliarde și jumătate de ambalaje. Prin rețeaua specializată au fost recuperate însă mai puțin de jumătate, aproape un miliard și jumătate, Un calcul simplu arată să diferența de două miliarde de ambalaje necolectate a lăsat în conturile RetuRo, în medie, 31 de milioane de euro lunar!“, se arată în reportajul Recorder.
Vezi reportajul integral în materialul video de mai jos:
Oameni buni, de la inceput, am ” mirosit ” ca-i o ” manareala de baiati destepti „… care ” ling niste sume de bani… ” moca „, sub masca ” Ministerupli Mediului , Apelor si Padurilor ” . In realitate, faptul ca se ” aduna ” ( cica ) peturile aruncate aurea, este adevarat doar partial, ptr ca ” automatele ” nu primesc si nu dau ” bon ” decat ptr cele cu sigla de reciclare, ori in natura este plin deja dedemult, cu tot felul de peturi si plastice, pe care nu le culege nimeni . Chestia cu cei ” 50 de bani „… este o manareala de prostit oamenii, chipurile ca-i ptr ” mediu „… aiurea… ca-i prosteala pe fata . De fapt, deghizat ei au marit preturile a tot ceea ce este ambalat in peturi si cutii… cu 50 de bani, bazandu-se pe fatul ca multi… nu le vor mai aduce la aceste ” automate ” , fie din comoditate, fie din rusine… si astfel banii incasati… vor ” creste ” incet… incet… ” contul gras al smecherului ” care a castigat licitatia ( pardon, manareala )… si de unde vor ” linge ” multi … Cine credeti ca sta sa-si faca acasa depozit de peturi… plastice si tot felul de cutii… si efectiv, le arunca la ” containerul galben „… OAMENI BUNI, NU ASTA-I MASURA IDEALA PENTRU A ADUNA TOATE PETURILE, PLASTICELE SI CUTIILE RECICLABILE DIN NATURA , ci efectiv , ” procesatorii ” sa fie obligati sa plateasca ” culegotorii „… la Kg… de deseuri adunate, indiferent ca-s cu sau fara sigla… si atunci,incet si sigur… toate vor fi adunate, altfel, toata lumea asteapta sa adune doar cele ptr care s-au platit deja cei ” 50 de bani „… si care asa cum am sesizat toti, merg in buzunarele ” baietilor destepti „…
Stau si ma intreb… oare de ce in tzara asta … ” toata lumea fu** si prosteste pe toata lumea ” !
Tot asa ne-a ” cocosit ” si Base… cu ” taxa pe poluare ” , cand plateau numai cei care aduceau masini second din UE, de parca numai acele masini ” poluau „… chipurile cele deja inmatriculate ori de origine din tzara, masinile si utilajele neinmatriculate din uzine si fabrici, sau din agricultura ori de pe santiere… mergeau cu ” aghiasma „‘… si nu poluau, pana oamenii s-au prins ai au facut presiuni pana s-a desfiintat . Apoi, tot Base, ne-a cocosit cu ” bani ptr drumui „… cu ” aici sunt banii Dvs „… si unde s-a procedat la fel , oamenii s-au enervat si in final a fost desfiintata si aceasta ” smecherie „… de unde de fapt, partidele aflate la putere, ” aduna ” bani .
Azi-maine o sa apara ” taxa pe calcaiele pantofilor „… ori pe ” formele /urmele de la amvelopele auto” … ” taxa pe basina ” ( ca si aia polueaza ) … sau poate ca pe ” gaura de la WC „… ! Fuschea pe limba, sa nu le dau ” idei ” … !