USR cere deblocarea soluțiilor legislative pentru pensionarii cu dizabilități. USR a atras atenția de anul trecut, din dezbaterile pe noua lege a pensiilor, că aceste persoane vulnerabile sunt nedreptățite și a propus soluțiile legislative. PSD și PNL le-au ignorat.

USR cere ca soluțiile propuse pentru a corecta discriminările care afectează persoanele cu dizabilități, precum și pensionarii care au lucrat în condiții grele, depuse de luni de zile deja, să fie dezbătute. Inițiativele USR aveau termen de dezbatere pe fond în Senat 10 septembrie, dar președintele PSD al Comisiei pentru muncă le-a blocat la sertar, deși au aviz favorabil atât de la Consiliul Legislativ, cât și de la Consiliul Economic și Social.

Noua lege a pensiilor elimină facilitatea stagiului complet de cotizare redus pentru persoanele încadrate în grad de handicap, cu precădere pe cei care au beneficiat anterior de recunoașterea unui stagiu complet de cotizare redus la 11 ani și 8 luni. În urma recalculării pensiilor, pentru mulți dintre acești pensionari pensia recalculată este la jumătate față de cea în plată, ducând la înghețarea pensiei în plată pentru următorii ani. Cei care depun cereri de pensionare începând cu luna septembrie sunt grav afectați de aceste scăderi.

Vom corecta nedreptatea pe care o face acum Guvernul persoanelor cu dizabilități care au muncit și muncesc și au nevoie de pensie corectă, prin raportarea la stagiul de cotizare minim obligatoriu de la momentul pensionării, pentru cei cu pensia în plată, și actualizarea punctelor suplimentare astfel încât și cei care se pensionează de acum încolo să nu fie penalizați cu pensia tăiată la jumătate doar pentru că au ales să muncească mai mult. Am inițiat din mai legea de corectare a acestor nedreptăți, le mulțumim tuturor persoanelor cu dizabilități care ni s-au adresat în aceste luni pentru soluții suplimentare. Să găsești și să păstrezi un loc de muncă accesibilizat este o uriașă provocare. Cinismul Guvernului de a pedepsi oamenii care muncesc în ciuda acestor provocări poate fi reparat, dar nu ar trebui iertat”, spune Oana Țoiu, vicepreședintă a Camerei Deputaților, inițiatoare a legii de corectare a acestor nedreptăți.

USR a avertizat încă din dezbaterile inițiale în comisii că noua lege a pensiilor discriminează persoanele care au muncit în condiții grele de muncă (grupele 1 si 2), precum și persoanele cu dizabilități.

De exemplu, persoana încadrată în grad de handicap grav care a contribuit la sistemul public de pensii 29 de ani în condiții de handicap grav primea anterior 4.327 de lei, iar din recalculare a rezultat o pensie în cuantum de 1.889 de lei, o scădere cu 2.438 de lei, în condițiile în care a beneficiat și de puncte de stabilitate pentru cei trei ani lucrați peste stagiul de cotizare de 25 de ani.

Pentru a evita înghețarea pensiilor persoanelor cu dizabilități și pentru a le permite să beneficieze de majorările viitoare ale pensiilor, soluțiile USR sunt stabilirea valorii punctului de referință în funcție de stagiul de cotizare conform legilor aflate în vigoare la data pensionării, precum și două amendamente noi care prevăd extinderea excepțiilor din art. 154 din Legea nr. 360/2023 și pentru persoanele cu handicap și pentru cele cu deficiențe vizuale grave, garantându-se astfel respectarea principiului egalității de drepturi și asigurarea unui trai decent pentru persoanele cu dizabilități.

Un al doilea amendament USR la noua lege a pensiilor prevede majorarea punctelor suplimentare de la 0,5 la 1 punct pentru persoanele încadrate în grad de handicap grav și de la 0,25 la 0,5 puncte pentru handicap mediu, ceea ce ar justifica necesitatea compensării corecte a eforturilor suplimentare pe care aceste persoane le depun în activitatea lor profesională. Această modificare va contribui la echilibrarea pensiilor și la evitarea unei discriminări față de persoanele care au ieșit la pensie anterior. În plus, majorarea punctelor suplimentare recunoaște dificultățile specifice cu care se confruntă aceste persoane și garantează o pensie mai echitabilă, aliniată cu realitățile eforturilor depuse în condiții speciale.

De exemplu, în cazul unui pensionar cu 11 ani și 8 luni de muncă în condiții de handicap grav, având în plată o pensie de 4.067 de lei, în urma recalculării a rezultat o pensie în cuantum de 1.662 de lei. Similar, un pensionar care a muncit 20 de ani în condiții de handicap, având o pensie de 3.483 de lei, ar lua în urma recalculării o pensie de 1.620 de lei.

SPUNE-TI PAREREA