Foștii mineri din comuna Rodna, Bistrița-Năsăud, au fost chemați la o discuție cu președintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu (PSD), pentru a-și exprima doleanțele. Numeroși oameni din Rodna au lucrat în mine, pe vremuri, până când acestea au fost închise. Acum ei își doresc o pensie corectă pentru meseria grea pe care au avut-o.
„Astăzi am stat și le-am ascultat doleanțele minerilor noștri.
Am avut onoarea de a-l avea alături de noi pe președintele Camerei Deputaților, domnul Daniel Suciu, la o discuție față în față cu foști mineri, actuali pensionari, din comuna Rodna.
Un lucru este cert: Vom lupta să le oferim acestor oameni, care și-au riscat viața în subteran ani de zile, pensia corectă!
Totul pentru rodneni!
Totul pentru Rodna!“, a trasmis primarul Valentin Grapini.
Se spune că mineritul în Rodna este atestat de unele documente foarte vechi, minele de aici fiind exploatate cu siguranță de autohtonii daci și de coloniștii romani. Exploaterea intensă din Evul Mediu a determinat dezvoltarea care a făcut din Rodna o localitate râvnită.
În documentele scrise despre exploatarea minieră din Rodna se găsesc însemnări cum ar fi că în 1308 minele de la Rodna au devenit propietate regală, iar în anul 1327 Carol Robert a dispus ca venitul din minerit să fie trimis reginei la Baia Mare.
Ajunși în posesia acestui ținut, Petru Rareș și apoi fiul lui Ilieș au exploatat minele de aur de la Rodna. În unele documente se menționează că exploatarea minereului se făcea prin 16 galerii de coastă, că s-au construit 10 steampuri de lemn cu 114 de găleți cu cap de fier, 22 de mese vibratoare Rongen și că se măcinau 600 kg minereu în 24 ore. Tot aici s-a pus în practică pentru prima dată metoda de extracție cu front lung pe înclinare, susținut de stâlpi hidraulici și pilieri naturali.
În prezent, aceste izvoare de bogăție sunt închise, despre ele își amintesc cei care le-au cutreierat, au rămas poveștile și legendele. Un loc care păstrează în memorie aceste mine este Muzeul Etnografic și al Mineritului unde se păstrează și sunt expuse obiecte vechi de minerit.