„Voronețul județului este în pericol mortal“, atrage atența Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean, în legătură cu o biserică din Bistrița-Năsăud care are o poveste fascinantă și adăpostește o moștenire extrem de valoroasă.
„În anul 1614 începe monarhia absolutistă în Franța. Olandezii pun temelia Universității din Groningen și Imperiul Otoman eșuează în ultima încercare de a prelua Malta. Transilvania își linge rănile după invazia turcească din 1611. În Teaca-Tekendorf, Teke, meșterii sași, mai puțin interesați de spiritul marțial al domniilor, pictează băncile patriciatului local. Băncile sunt încă acolo, cu anul încă scris pe ele, unul din cele mai vechi artefacte rămase intacte din regiune. În ritmul în care merg lucrurile nu mai au mult. Porțiuni întregi din acoperiș nu mai au țiglă. Ușa de intrare e prinsă cu un lacăt precar. La interior e jale.
Când ne gândim la campaniile turistice gen Poarta Transilvaniei, care scot în evidență patrimoniul județului, ne gândim tot mai des la tragedia din Teaca. Și ne gândim că poarta de sud a județului aceasta este, și ne cuprinde jalea când o vedem.
Da, în cazul Bisericii Evanghelice din comuna Teaca avem poate ecartul cel mai mare între valoare istorică reală și gradul de interes public pentru o intervenție salvatoare. În ultimii ani, obiective importante au fost scăpate de distrugere în ceasul al 12-lea în urma intervenției autorităților publice, însă această adevărată bijuterie se distruge în ritm alert. Cum va arăta intrarea în județ prin Teaca cu o ruină impunătoare? Nu ne va crăpa obrazul?
Unde mai găsim în județ asemenea fresce multiseculare ca în Teaca? Unde găsim un altar baroc de asemenea dimensiuni? Unde găsim bănci pictate atât de vechi și de bine păstrate?“, atrage atenția asociația care se ocupă de salvarea monumentelor istorice.
Petrus Italus face apel către companiile mari din județ care ar putea da o mână de ajutor în aceste sens.
„Bistrița are norocul să aibă corporații industriale cu marje mari de profit, cum este TeraPlast sau Rombat. Avem un mare grad de absorbție a fondurilor europene la autoritățile publice, și, deci, capacitatea administrativă de a face ceva. Mărturiile sunt în Bistrița, Posmuș, Tărpiu, Cepari, în curând Comlod etc. Teaca este intrarea în județ dinspre sud și, după noi, cel mai impunător monument istoric din rural, un edificiu pe care mica comunitate săsească a încercat din răsputeri să îi prelungească viața. Din păcate, nu mai are puterea să o facă. Oare cine își va asuma sarcina evitării transformării în moloz a acestei bijuterii a Transilvaniei?
Și încă ceva: Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (1521) este cel mai vechi document păstrat, scris în limba română. În Teaca, deja în anul 1403 și-a început activitatea școala din localitate. Cu aproape 120 de ani înainte de prima dovadă scrisă a limbii române. O sută de ani mai târziu, copii de viticultori de aici ajungeau în universitățile Italiei. O poveste incredibilă pentru o istorie care glorifică înapoierea și autovictimizarea.
Restaurarea întregului edificiu va costa mult și presupune fonduri europene. Însă până atunci, o punere în siguranță a acoperișului și o curățare a interiorului, cu securizarea intrărilor și conservarea adecvată a pieselor valoroase, este urgentă. Aruncăm, deci, mănușa celor care au puterea financiară să intervină cât de repede.
Nu știu cum alții se simt, dar noi am simțit efectiv o mare rușine intrând în această biserică.
ROMBAT, TeraPlast, nu ați încerca? Greu de găsit“, mai transmite sursa citată.
Candva iubeam trecutul, vechiul , istoria, … , in tineretea mea … vestigiile erau ca o amuleta pt mine, ceva care ma lega de trecutul omenirii , de stiintele oamenilor din trecut , de Iisus , … , iar daca mai adaugam si alcool m-as fi indragostit de fiecare fir de nisip din siturile arheologice , de vestigii , de vechi 😛 …
Azi , cand beau doar cafea , cand sunt un Om rational , si stiu ca directia imi este doar inainte , imi recunosc istoria si stiu ca pe vechi se inalta defapt modernismul-futurismul …
Nu sunt persoana de decizie in ROMBAT sau Teraplast, dar aceste vestigii Arhitecturale trebuie pastrate , reconditionate si conservate 🙂