În fiecare an, pe data de 8 septembrie, creştinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, zi care marchează începutul culesului viilor şi în care, conform credinţei populare, femeile se roagă pentru a avea copii.
Naşterea Maicii Domnului, cunoscută ca „Sfânta Maria Mică”, marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. De asemenea, sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.
Cornelia Vlașin, șef serviciu la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, ne dezvpluie câteva dintre credințele și superstițile legate de această zi de sărbătoare:
Pentru această zi, există mai multe obiceiuri:
– Se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală.
– În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos.
– Se mai spune că în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria.
– Pe 8 septembrie, bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.
– Ziua de dinaintea sărbătorii şi ziua de după aduc ghinion celor care lucrează – bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. În unele zone există chiar superstiţia conform căreia dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.
– De asemenea, în cultura populară se mai spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică.
– De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.
– Maramureşenii cred că toamna va fi urâtă şi cu precipitaţii dacă plouă pe 8 septembrie. Iar dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor. Semnele din această zi îi ajută pe oameni să facă prognoze despre următorul an agricol.
– În alte regiuni, oamenii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, vara devenind o simplă amintire. Păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund în pământ.
Motto:
„Chiar de simti că pierzi si cea din urmă sansă
Si povara clipei pare mult prea grea,
Poartă-ti crucea cu credintă pan’ la capăt,
Si credinta-n rostul tău te va salva…
Chiar de viata mult prea mult să -nduri iti cere,
Si sperantele ucise-n tine pier,
Aminteste-ti de suprema mângâiere,
Si intoarce-ti iar privirea către cer!”…
(Gabriel Cotabita- Ave Maria)
In loc de comentariu, mai bine melodia „Holy Mother” (Maică Sfântă) în interpretarea lui Luciano Pavarotti si Eric Clapton împreună cu corul East London Gospel într-un concert din anul 1999:
(Vezi: https://www.youtube.com/watch?v=NQAfVnX2QoU)