Nu e niciodată prea târziu să începi să economiseşti bani. Acest lucru te poate ajuta să obţii independenţa financiară, dar şi să îţi atingi mai uşor obiectivele, fie că vrei să cumperi o casă sau vrei să îţi deschizi un business. Nenumărate obiceiuri simple îţi pot transforma bugetul în bine, important e să le alegi pe cele potrivite pentru tine.
Descoperă mai jos câteva trucuri utile ca să economiseşti mai mult şi mai uşor:
Foloseşte aplicaţiile de cashback
Aplicaţiile de cashback te ajută să economiseşti dacă le foloseşti constant şi smart. Ce înseamnă să le foloseşti smart? Ei bine, să le utilizezi pentru produse de care chiar ai nevoie, nu pentru cumpărături impulsive. Găseşti programe de cashback oferite chiar de anumite bănci, direct în aplicaţia ta de banking. Desigur, există şi aplicaţii separate, pe care le descarci din magazinul telefonului tău.
Modul de funcţionare al acestor aplicaţii e foarte simplu. Îţi oferă discounturi sub formă de cashback (primeşti un procent din valoarea cumpărăturilor înapoi) pentru diverse branduri. În general, categoriile de branduri sunt variate, de la electrocasnice şi până la benzină, alimente, haine sau vacanţe. Tot ce trebuie să faci este să activezi ofertă şi să urmăreşti instrucţiunile oferite în aplicaţie.
Înainte de a alege o aplicaţie cashback, asigură-te că aceasta este oferită de o firmă de încredere, cu reputaţie. Astfel, eviţi scamurile şi tentativele de phishing de pe internet.
Profită de livrarea gratuită
Livrarea gratuită este o modalitate prin care poţi economisi bani, mai ales dacă alternativa este să plăteşti transportul. Cauta întotdeauna ofertele ce îţi oferă livrare gratuită, cu firme de încredere, în timp util. În general, cumpărăturile online la care plăteşti mereu livrare te pot uşura de sute de lei sau chiar mii de lei într-un an.
În plus, pentru obiectele voluminoase, precum maşina de spălat vase, frigiderul sau aragazul, livrarea gratuită la domiciliu este un super beneficiu. Cu siguranţă nu îţi doreşti să transporţi maşina de spălat vase sau frigiderul pe cont propriu, deoarece necesită eforturi destul de mari.
Studiază piaţa
Înainte de a face o achiziţie, încearcă să studiezi piaţă. Uită-te ce preţuri are produsul respectiv la mai mulţi comercianţi, vezi cât costă în sezoanele de reducere, dar şi ce preţuri oferă alţi comercianţi din UE dacă este cazul. Uneori, să te grăbeşti să cumperi un produs poate să ducă la cheltuieli excesive nejustificate. Spre exemplu, dacă îţi doreşti să schimbi maşina de spălat vase, dar nu este ceva urgent, poate poţi aştepta până de Black Friday sau poţi urmări ofertele de pe platformele second hand.
Alcătuieşte o listă de cumpărături
Fie că pleci la supermarket, fie că pleci la shopping mall sau la bazar, fă-ţi un obicei din a scrie liste de cumpărături. Optează doar pentru produse de care ai nevoie sau produse pe care ţi le doreşti şi ţi le permiţi. Produsele pe care ţi le permiţi sunt cele ce nu îţi afectează bugetul sau obiectivele financiare după achiziţie. Indiferent că este vorba despre o maşină de spălat vase sau despre o geacă sau un telefon, îndreaptă-te mereu către produse pe care le poţi cumpăra fie fără eforturi, fie cu cele mai mici eforturi.
Vinde produsele de care nu mai ai nevoie
În ziua de azi este foarte uşor să vinzi produsele care nu îţi mai trebuie, lucru ce te poate ajuta să câştigi bani şi implicit să economiseşti pe termen lung. Poţi să îţi faci un obicei din a vinde hainele pe care nu le mai porţi, cărţile pe care le-ai citit sau mobilierul care nu îţi mai e de folos.
Inspiră-te din trucurile de mai sus ca să economiseşti bani în mod regulat. Nu pleca la cumpărături fără o listă, utilizează aplicaţiile de cashback şi studiază piaţa înainte de a face achiziţii importante.