Temperaturile ridicate care se anunță în următoarele zile necesită măsuri de siguranță din partea autorităților. Astfel, o ședință în sistem videoconferință a avut loc azi cu tema – Conditiile meteo (cod roșu și portocaliu), cu participarea membrilor Comitetului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

Ședința a avut ca subiect principal măsurile care se vor lua pe perioada caniculară.
Pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populației , la nivelul județului Bistrița-Năsăud și pentru evitarea producerii unor situații de urgență, componentele Sistemului Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență, Instituția Prefectului precum și celelalte instituții și structuri cu atribuții în domeniu vor inteprinde următoarele acțiuni:

• Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, va organiza și desfășura controale de prevenire a situațiilor de urgență în toate sectoarele cu potențial de risc, pe perioadele caniculare, precum și măsuri de informare și prevenție pe linia apărării împotriva incendiilor;
Suplimentarea punctelor de prim ajutor în caz de caniculă, cu recomandarea ca acestea să nu fie situate în exterior și în măsura posibilităților să fie asociate cu clădirile instituțiilor implicate;
Aceste puncte de prim ajutor vor fi semnalate corespunzător și comunicate spre informare populației;
• Măsuri de prevenire și respectare a legalității pentru toate categoriile profesionale care își desfășoară munca în exterior, astfel asigurându-se protejarea acestora în caz de caniculă;
• Intensificarea acțiunilor cu caracter preventiv și a celor de intervenție a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență;
• Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud va monitoriza persoanele cu risc privind starea de sănătate în perioadele caniculare, actualizând evidența acestora la nivelul localităților precum și aplicarea măsurilor de protecție corespunzătoare;
• Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud va intensifica controalele legate de respectarea cerințelor privind siguranța alimentelor de către operatorii economici, pentru a reduce la un nivel minim situațiile de încălcare sau abatere de la normele legale privind alimentația publică;

Activitatea de monitorizare se va realiza la nivel județean de către C.J.S.U prin grupurile de suport tehnic și instituțiile cu responsabilități în asigurarea managementului tipurilor de risc generatoare de situații de urgență, precum și comitetele locale pentru situații de urgență.

SPUNE-TI PAREREA