Dacă vrei să mănânci echilibrat, cea mai bună soluţie este să prepari mâncarea acasă. Astfel, poţi să controlezi ce ingrediente foloseşti, cum le dozezi, dar şi cum le depozitezi. Prepararea hranei acasă te va ajuta să ai o alimentaţie echilibrată cu costuri avantajoase, în special când compari cu servitul mesei în oraş. Mai mult, să găteşti acasă poate fi chiar foarte uşor, dacă aplici trucurile potrivite.
Citeşte mai jos 7 soluţii ca să găteşti mai uşor acasă, cu ingredinte de calitate şi fără să spargi puşculiţa:
Pregăteşte o listă de cumpărături
Lista de cumpărături te ajută atât să economiseşti bani când mergi la supermarket, cât şi să mănânci mai echilibrat. Notează pe hârtie sau în telefon alimentele de care ai nevoie pentru a-ţi pregăti reţetele preferate. Orientează-te către alimente hrănitoare, de bază, care să-ţi fie de folos pentru mai multe preparate. Printre acestea se număra carnea slabă, orezul, bulgurul, legumele şi fructele proaspete, dar şi lactatele.
Păstrează ordinea în bucătărie
Nu este prea uşor să găteşti atunci când în bucătărie e dezordine. De aceea, ca să poţi să îţi pregăteşti mesele cât mai rapid şi fără bătăi de cap, încearcă să păstrezi bucătăria cât mai ordondata, de la frigider şi până la masă sau blat.
Ca să faci acest lucru, începe prin a renunţa la obiectele pe care nu le foloseşti în bucătărie, fie că este vorba despre decoraţiuni, fie că este vorba despre sticle sau recipiente.
Încearcă o friteuză cu aer cald
Friteuza cu aer cald este cea mai bună alegere dacă vrei să găteşti gustos şi sănătos acasă. O poţi folosi pentru a pregăti o mulţime de mâncăruri gustoase, de la carne şi până la legume, cartofi prăjiţi, tarte sau chiar brioşe. Cu friteuza cu aer cald, gătitul devine mai uşor şi poţi avea cina sau prânzul gata în 10-15 minute.
În afară de friteuza cu aer cald, mai sunt şi alte aparate ce transforma pregătitul meselor într-o joacă, cum ar fi mixerul vertical, multicookerul, robotul de bucătărie sau blenderul. Alege aparatele care ţi se potrivesc, în funcţie de ce găteşti şi de cât de des o faci.
Găteşte fiecare fel pe rând
Când te apuci să găteşti, nu te grăbi să prepari 2-3 feluri de mâncare în acelaşi timp. Concentrează-te pe fiecare reţetă în parte, chiar dacă vrei să îţi pregăteşti mesele în avans. În acest fel, vei găti mai uşor şi va fi mai simplu să controlezi risipă.
Înainte să te apuci de gătit, ia în considerare câte persoane vor mânca din respectivul preparat şi de câte ori. Nu pregăti mâncare în cantităţi mari doar ca să ai ceva gătit în frigider.
Testează cele mai simple combinaţii
De cele mai multe ori, cele mai simple combinaţii de alimente sunt cele mai sănătoase şi cele mai accesibile ca preţ. Spre exemplu, o farfurile cu orez şi piept de pui la grătar, o salată cu brânză şi legume de sezon sau chiar o porţie de paşte cu ton şi sos de roşii, toate acestea se prepară uşor şi sunt bogate în nutrienţi. În plus, ingredientele neprocesate, de bază, au de cele mai multe ori preţuri prietenoase.
Cu o casoletă de piept de pui, o pungă de orez şi un borcan de castraveţi muraţi poţi să prepari mai multe mese hrănitoare, la un preţ foarte prietenos.
Congelează mâncarea
O mulţime de feluri de mâncare se congelează uşor, astfel încât să te poţi bucura de ele şi peste câteva zile sau săptămâni, fără bătaie de cap. Dacă nu ai timp să găteşti zilnic sau ai uneori zile aglomerate, asigură-te că ai în congelator câteva mese pregătite din timp, exact pe placul tău. Poţi să congelezi friptură, orez, carne la grătar sau chiar ciorbe ori supe.
E o idee bună să porţionezi mâncarea înainte de a o congela, atât pentru a o decongela mai repede, cât şi pentru a evita risipa.
Astfel, poţi să găteşti mai mult într-o zi şi să scapi de această grijă în perioadele aglomerate.
Alege snackuri sănătoase
Uneori, o masă echilibrată se poate obţine şi fără să găteşti carne, legume, paste sau alte reţete ce necesită folosirea cuptorului sau a plitei. Încearcă să ai mereu în casa câteva gustări sănătoase, gata de servit şi bogate în macronutrienti. Spre exemplu, două felii de pâine integrală alături de un iaurt reprezintă o gustare sau chiar o masă reuşită, în funcţie de nevoile tale zilnice.
Păstrează în casa nuci şi seminţe, iaurturi, kefir, pâine integrală sau crackers din faina integrală, lapte, fulgi de porumb şi alte produse asemănătoare care te ajută să încropeşti gustări sănătoase.
Alimentaţia echilibrată înseamnă sănătate, iar vestea bună este ca o poţi controla în bucătărie. Ca să găteşti mai rapid acasă, cu ingrediente bune şi fără să cheltui sume exorbitante, pregăteşte-ţi lista de cumpărături din timp, achiziţionează alimente de bază şi testează reţete simple ori de câte ori ai ocazia.