Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud vă invită la evenimentul cultural: „Victor Onişor 150 – Medalion aniversar”. Victor Onișor, originar in Zagra, a fost un deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. El a fost cel care a inpisrat personajul Victor Grofșoru, avocatul din romanul Ion (1920).

Invitaţi: Luminiţa Moga – Şef serviciu, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Adrian Onofreiu – Arhivist, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, Pr. Silviu Hodiş – Editor, Editura „Galaxia Gutenberg” Târgu-Lăpuş.
Lansări de carte: Luminiţa Moga – Victor Onişor (1874-1932), Editura „Canon”, Conan Doyle – Duett (trad. Victor Onişor), Editura „Galaxia Gutenberg”.
Expoziţie documentară
Miercuri, 19 iunie 2024, ora 11.00
Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu

Victor Onișor (n. 19 iunie 1874, Zagra, comitatul Bistrița-Năsăud, Austro-Ungaria – d. 16 mai 1932, Viena, Austria) a fost un deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.

Biografie

A terminat Facultatea de Drept din Budapesta, profesând ulterior ca avocat în Bistrița. În perioada studenției a activat în Societatea „Petru Maior”, mai întâi ca secretar și apoi ca președinte. A fondat ziarul Gazeta Bistriței și a sprijinit înființarea unor instituții culturale în comitatul Bistrița-Năsăud. În 1918 a fost președinte al organizației Comitetului Național Român din comitatul Bistrița-Năsăud.

De asemenea, s-a ocupat de organizarea consiliilor și gărzilor comunale. După 1918 a fost secretar general cu probleme de politică externă în Consiliul Dirigent. S-a ocupat de organizarea administrativă a Transilvaniei după Unire. A fost profesor la Facultatea de Drept din Cluj. S-a stins din viață pe 16 mai 1932 în Viena.

Victor Onișor a fost inspiratorul personajului Victor Grofșoru, avocatul din romanul Ion (1920) al lui Liviu Rebreanu.

SPUNE-TI PAREREA