Primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, care candidează pentru un nou mandat, își propune ca în etapa următoare să ducă Rodna la un un alt nivel, prin dezvoltare turistică. Acesta se află pe ultima sută de metri în ceea ce privește lucrările de infrastructură și crede că odată cu finalizarea lor, Rodna e gata să treacă la nivelul superior.

Valentin Grapini spune că mandatul din perioada 2020-2024 a fost unul complicat, având în vedere situația pandemică, ostilitatea majorității din Consiliul Local, dar și calamitățile naturale grave care s-au abătut, nu o dată, asupra comunei.

„Majoritatea din Consiliul Local a complotat împotriva cetățeanului“

A fost un mandat destul de greu, foarte complicat, având în vedere situația pandemică, având în vedere calamitățile care s-au abătut asupra comunei noastre. M-am confruntat cu o majoritate în Consiliul Local ostilă, cu răutate venită împotriva comunei și împotriva cetățenilor. Deși au votat proiectele de hotărâre privind dezvoltarea localității pe care le-am propus, pe cealaltă parte, au rectificat sume din bugetul de funcționare și le-au externalizat. De acolo trebuie să plătim avize, taxe și tot ceea ce trebuie pentru implementarea proiectelor.

Acolo s-au împotrivit și au rectificat sume considerabile în fiecare an pentru a împiedica derularea proiectelor, pentru a nu reuși să le realizăm. Timp de patru ani de zile, ei au condus Consiliul Local, au făcut nedreptăți privind implementarea proiectelor, inclusiv prin minciuni, afirmații și dezinformări în fața opiniei publice.
Majoritatea formată din consilieri UDMR, PMP, USR , un independent și cei de la PNL, au făcut ca toate proiectele să fie îngreunate. Și toată această majoritate a fost condusă de viceprimarul comunei care, pe perioada celor patru ani de mandat, nu a avut decât în grijă să aibă o salubritate impecabilă, dar se văd rezultatele salubrizării pentru că nu a adus cu nimic plus valoare.

Din acest punct de vedere, consider că majoritatea din Consiliul Local a complotat împotriva cetățeanului, împotriva comunității, a complotat pentru îngreunarea dezvoltării. Și se poate dovedi prin documente. Au fost sume externalizate către asociații, către anumite instituții terțe, acolo unde noi aveam nevoie de bani ca să înaintăm. Aici se văd neștiința și rea credința folosite împotriva oamenilor.

Din acest punct de vedere, a fost un mandat foarte complicat, deși eu mă declar destul de mulțumit, pentru că am reușit, în ciuda tuturor intemperiilor“, a spus primarul Valentin Grapini.

Două rânduri de calamități s-au abătut asupra comunei

Două rânduri de calamități naturale grave s-au abătut asupra comunei Rodna în ultimii patru ani. În urma lor, a fost afectat domeniul public, dar au avut de suferit și oamenii.

Cele mai complicate momente cred că au fost cele în care am avut situația pandemică și calamitățile. Calamitățile pun în pericol proprietățile persoanelor din localitate și aduc un volum foarte mare de muncă. Ne-am dat tot interesul ca oamenii să fie mulțumiți, să fie ajutați, să fie sprijiniți, iar cu tot ceea ce am primit la nivelul localității din partea Guvernului am rezolvat problemele atât pe domeniul public, cât și la fiecare cetățean în parte.

În decursul a trei ani de zile am fost loviți de două calamități importante. Pe lângă faptul că am avut un sprijin din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, pentru a rezolva cât mai repede și a primi banii pentru refacerea domeniului public, pentru fiecare cetățean din localitate m-am implicat și am obținut sponsorizări de la diverși sponsori pentru a putea să facem față provocărilor pe care le-am avut. Am reușit să aducem, prin sprijinul președintelui de Consiliul Județean, un tir de alimente care a fost donat de către cei de la Supercom. Au venit în sprijinul întregii localități. Am făcut pachete pentru fiecare gospodărie afectată. Pentru că toate beciurile au fost inundate, am încercat să le refacem proviziile pentru perioada de iarnă.

Prin sprijinul a două societăți comerciale din localitățile învecinate am primit două tiruri de cherestea pentru a putea să refacem toate anexele și gardurile care au fost afectate și totodată, acolo unde lucrurile au fost mai grave au construit ziduri de sprijin, trotuare, alei. Tot ceea ce a fost distrus, am reabilitat în totalitate. Acolo unde au fost alte nevoi, în ceea ce privește aparatură… am avut cazuri în care apa a intrat în casă și le-a distrus frigiderul, aragazul, le-am cumpărat oamenilor aparatură.
Implicarea mea, a colegilor mei și a președintelui Consiliului Județean a fost una majoră în toate calamitățile“, a mai spus Valentin Grapini.

Comuna Rodna este frecvent supusă intemperiilor, atât pe timp de iarnă cât și pe timp de vară, așa că sunt necesare lucrări care să asigure protecția populației.

Am avut un proiect privind îndiguirea versnților și a pâraielor care ne-au făcut probleme, un proiect care deja dă rezultate, Mai avem în plan, pentru zonele unde avem avalanșe… Între Rodna și Valea Vinului este avalanșa care în fiecare an ne creează probleme. Acolo am prevăzut o plasă sudată specială care nu o să mai permită alunecarea zăpezii. O să realizăm investiția în toamna acesui an pentru a fi pregătiți pentru iarnă.

Am realizat foarte multe ziduri de sprijin, atât din beton cât și din piatră și tradiționalele câșite de lemn. Ușor, ușor , o să reușim să închidem cercul, dar când sunt calamități, oricum probeleme vor mai fi, dar nu la nivelul la care au fost“, a mai spus primarul.

„Ne pregătim să trecem în altă etapă, să primim oaspeți“

Mai multe proiecte au fost finalizate ori sunt în derulare, la ora actuală, în comuna Rodna.

Avem asfaltarea mai multor străzi care este finalizată, reețaua de apă, rețele de apă și canalizare de la Valea Vinului până în localitate, drumul de la Valea Vinului, grădinița de la Valea Vinului, grădinița de la Casa Pionierilor, grădinița dintre blocuri, sala de evenimente care este finalizată. Avem foarte multe proiecte în derulare: 10 km de trotuare cu piste de bciclete, centru civic, bază sportivă, avem proiecte depuse pentru căminul cultural, grădinița de Sub Coastă, primărie, Biserica Greco-Catolică și multe altele. Avem obținută finanțarea pentru modernizarea, extinderea rețelelor de apă și canalizare – zona blocurilor se va transforma în totalitate în ceea ce privește rețeaua. Continuăm cadastrul general până la finalizarea întregului UAT – circa 13 000 de hectare vor fi în întregime cadstrate. Suntem primii care am încărcat la ADR Nord-Vest un proiect pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, un proiect care a obținut 85 de puncte în urma evaluărilor și intrăm direct în contractare. Mai avem depuse proiecte pentru drumurile agricole și legătura între noi și Ilva Mare“, a spus primarul.

După încheierea proiectelor care țin de infrastructura de bază, obiectivul primarului este de a tranforma Rodna în stațiune turistică de interes național, punând în valoare Munții Rodnei care se află în proximitate.

În momentul în care am venit, în 2016, la conducerea lcoalității, am spus, împreună cu Consiliul Local de atunci, că singura șansă a noastră este turismul, având în vedere că avem un potențial turistic uriaș. Și, din acest punct de vedere, am îndreptat comunitatea spre dezvoltarea turistică. Astfel, în primul mandat și parte din acest mandat, am rezolvat problema infrastructurii de bază: apă, drumuri, canalizări, hidranți, școli, tot ceeea ce este nevoie. Am devenit stațiune turistică de nivel local în 2019, dar target-ul nostru este să ducem stațiunea turistică din interes local la interes național prin două proiecte mari care sunt depuse, unul la Ministerul Turismului, în ceea ce privește dezvoltarea domeniului schiabil și celălalt proiect, privind infarstructrua turistică de vară. Este vorba de un proiect de 6 milioane de euro prin care realizăm foarte multe obiective turistice în localitatea noastră care vor dezvolta zona și o vor face atractivă. Ne pregătim, după ce am terminat trotuare, drumuri, apă, canalizări școli, ne pregătim să trecem în cealaltă etapă, când suntem pregătiți să primim oaspeți. Cu aceste atracții , atât de vară cât și de iarnă, Rodna va deveni stațiune turistică de interes național“, a concluzionat Valentin Grapini.

Primarul din Rodna a depus un proiect pentru dezvoltarea celui mai mare domeniu turistic și de aventură din Bistrița-Năsăud

 

Comandat de: Partidul Social Democrat- PSD Org. Jud. Bistrița-Năsăud/ Publicat de IKON AGENCY SRL/ Codul de identificare al Mandatarului Financiar 2124000

 

SPUNE-TI PAREREA