Primarul din Ilva Mare, Stelian Octavian Cicșa, este unul dintre primarii tineri, aflați la primul mandat. Ales în 2020, s-a remarcat printr-o imagine diferită, atipică pentru mediul rural. Și-a făcut studiile liceale și facultatea la Cluj-Napoca, dar, în mod surprinzător, a ales să se întoarcă în comunitate, convins că poate face o schimbare în bine. Lucrurile nu au mers așa de ușor cum se aștepta și inițiative pe care le-a pornit cu elan s-au poticnit în formalități birocractice, dar a reușit să ducă la bun sfârșit mai multe proiecte.

Nu a fost un mandat ușor, dar a fost un mandat al faptelor, al proiectelor care au dezvoltat comuna

Nu a fost un mandat ușor, dar a fost un mandat al faptelor, al proiectelor care au dezvoltat comuna Ilva Mare, spune Octavian Cicșa.

De la achiziționarea utilajelor pentru transportul lemnului la amenajarea căminului cultural și al drumurilor comunale, fiecare inițiativă a avut un impact pozitiv asupra comunității. Terenul de sport și capela mortuară sunt doar câteva exemple ale investițiilor care au adus beneficii reale locuitorilor comunei Ilva Mare.

Energia electrică este un element vital în societatea noastră modernă, fiind esențială pentru activitățile noastre zilnice. Semnarea unui contract în domeniul energiei reprezintă un pas crucial pentru asigurarea unui viitor sigur și sustenabil. Proiectele de eficiență energetică, precum pompele de căldură și încălzirea în pardosea, sunt de asemenea demne de menționat pentru contribuția lor la un mediu mai curat și la economisirea resurselor.

Ce v-a făcut să vă doriți funcția de primar în Ilva Mare. De ce nu ați rămas în Cluj, cum fac majoritatea celor care își termină studiile acolo?

Pentru mine, Ilva Mare înseamnă foarte mult. Mă simt foarte bine aici, în zona asta.  Eu consider Ilva Mare acasă, și nu de acum. Și cât am făcut liceul pe la Cluj, tot timpul când prindeam o portiță, veneam acasă. La început, eram legat de părinți, de familie. Ulterior, după ce am mai priceput una alta, am considerat că se mai pot schimba unele lucruri în bine, dacă ne străduim.

Ați obținut un prim mandat de primar în perioada de pandemie, apoi a urmat războiul… Cum v-au afectat aceste lucruri?  

Au fost cele mai grele conjuncturi. Cu toate că s-au depus proiecte, s-au întârziat finanțări… Dar, până la urmă, lucrurile s-au așezat pe un făgaș normal și cred că oamenii au observat că se muncește și rezultatele se văd.

În această perioadă am reușit, din bugetul local, să mai reparăm anumite drumuri de interes local, am reușit să finalizăm capela care a fost tot pe bugetul local și pe care eu o consider una dintre cele mai impotante investiții. Oamenii se folosesc de ea și lumea a perceput-o foarte repede ca fiind un lucru bun pentru comunitate. Am reușit să facem anumite investiții pentru și în Biserica Ortodoxă. Mă refer la pardoseală. Interiorul Bisericii era făcut din poditură, s-a scos toată poditura, s-a pus încălzire prin pardoseală, granit. Ulterior, cu un anumit sprijin din partea Consiliului Județean, am reușit să montăm pompe de căldură și astăzi credincioșii se încălzesc cu pompe de căldură.

 În ce stadiu vă aflați cu proiectele pe care vi le-ați propus și pe ce vă bazați, la finalul acestui mandat?

Mă bazez pe faptul că am reușit să plătesc datoriile comunei pe care le-am găsit în momentul în care am preluat mandatul. Am reușit să le plătesc în totalitate.

Am reușit să repar anumite obiective, să deschid drumuri, să pietruiesc anumite drumuri din bugetul  local și  am reușit să atrag și proiecte din fonduri guvernamentale, fonduri europene. Deja sunt începute lucrările pe drumurile de interes local cu finanțare de la „Anghel Saligny“, pe lotul 1. Lucrăm în acest moment.

Am mai primit o finanțare tot de la „Anghel Saligny“, în valoare de 5 milioane de lei. Mai avem o finanțare din fonduri europene pe drumuri agricole: toate drumurile de interes agricol care ies din intravilanul în extravilanul comunei, în valoare de 1 milion de euro.

Am semnat un contract, săptămânile trecute, la Ministerul Energiei, pentru un parc fotovolatic, în valoare de 1,5 milioane de lei.

SE LUCREAZĂ: 

    • Modernizare drumuri de interes local în comuna Ilva Mare
    • Modernizarea Infrastructurii rutiere agricole 
    • Capacități de producere a energiei din surse regenerabile pentru consum propriu în Comuna Ilva Mare 
    • Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale Ilva Mare
    • Reabilitarea clădirii Școlii Generale în vederea dezvoltării de școli verzi în localitatea Ilva Mare
    • Extinderea rețelei de canalizare, programul „Anghel Saligny“ 

„Este un aport bun adus comunității noastre pentru dezvoltare și interesul meu este să văd aceste proiecte implementate“

Am mai depus un proiect pe o rețea de școli verzi în valoare de 2,5 milioane de lei și așteptăm raportul final de selecție.

Suntem în achiziție, în momentul de față, pentru mobilierul școlar, și dotarea laboratoarelor de informatică cu aparatură.

Toate aceste proiecte însumează aproximativ 25 milioane de lei.

Eu consider că este un aport bun adus comunității noastre pentru dezvoltare și interesul meu este să văd aceste proiecte implementate.

Voi mai atrage bani pentru că acum este momentul să mai atragem ce putem de la Uniunea Europeană, de la Guvern. Singura sursă de a ne dezvolta și de a merge mai departe sunt proiectele

V-a ajutat expertiza profesională în funcția de primar?

Da, dar nu te ajută foarte tare expertiza profesională, indiferent ce facultate ai terminat. Mai mult te ajută să știi unde să cauți. Ca inginer, m-a ajutat să fiu organizat, asta face foarte mult. Dar a trebuit să îmi formez, pe cont propriu, o expertiză și în administrația publică.

Credeți că ați avut niște așteptări nerealiste de la funcția de primar?

Clar, nu mă așteptam să fie așa. Când am început, am avut un elan extraordinar și pe parcurs am văzut că, de fapt, nu e la fel ca în discuții și ca în promisiunile din campanie… Dar cu experiența acesti mandat încheiat cu succes, sunt convins că lucrurile vor fi mai ușoare pe viitor.

Vi s-au aduse în atenție unele probleme de comunicare, deși sunteți un primar tânăr… De unde vine această problemă și de ce ați ieșit atât de rar în presă?

Am ieșit foarte rar pentru că nu am avut timp. Am avut foarte mult de lucru. După ce am preluat mandatul, în mod ironic, a murit medicul.  De acolo a început o greutate mai mult fizică pentru mine…. Lumea a fost foarte afectată. Prima dată au început presiuni cu „cine va veni în locul lui“, problemă care s-a rezolvat, între timp, pentru că avem acum un medic tânăr. Dar atunci venea un medic din Cluj după care mă duceam eu personal cu mașina și pe care îl duceam înapoi la Cluj chiar și noaptea….

Ceea ce vreau să subliniez este că eu mi-am preluat mandatul și mi l-am asumat, nu am avut mult timp de povestit, a fost de lucru.

Dar lumea mă găsește dacă are vreo problemă, am afișat program de audiențe la primărie…

Am fost mereu apropiat de comunitate, am fost abordabil și nu s-a întâmplat niciodată să nu răspund telefoanelor. Probabil ar fi trebuie să comunic mai mult… Presa, Facebook i-a învățat pe oameni cu o anumită tipologie, orice facem, postăm. Eu nu sunt genul de om care să se laude, să se bată cu cărămida în piept. La bază sunt inginer, sunt un om de acțiune, nu am considerat că trebuie să fiu și „politician“, ceea ce a fost, probabil, greșeala mea.

Cum este comunitatea din Ilva Mare și ce oportunități vezi, în viitor, pentru ea?

Mulți oameni sunt plecați în străinătate, ceea ce este o pierdere pentru comunitate. Parte din ei au încercat să se întoarcă odată ce au intrat copiii la școală. Dar ceea ce mă bucură este că sunt anumite case care au rămas de bătrâni și acum se tot cumpără. Ba de oameni din Maramureș, ba de oameni care au venit de la Suceava, au vizitat  zona și le-a plăcut, ba de oameni de la Șanț, de la Rodna… Aproximativ toate casele s-au cumpărat, nu au rămas case părăsite de la o generație la alta. Ca o concluzie, zic că e o zonă frumoasă.

O perioadă, până să se reabiliteze drumul județean, a fost o problemă și nu se putea ajunge nicicum. Acum încercăm să atragem un parteneriat public-privat, să reușim să creăm locuri de muncă. Sunt oameni care fac naveta la Leoni, nu e ușor, o oră dus, o oră întors, să mai și lucrezi opt ore… A fi foarte important dacă am găsi și o fabrică pe care să o putem aduce în zona noastră , ar fi un câștig pentru că sunt puțini agenți economici în zona noastră.

Poiana Cătunenilor, Ilva Mare

O altă oportunitate de dezvoltare ar fi turismul, pentru că avem, în primul rând, cadrul natural care ne ajută, dar și câteva obiective de interes turistic: Via Transilvanica, pentru care m-am zbătut personal, traseul din Poiana Cătunenilor care este deja frecventat de turiști, punctul gastronomic local, podurile din lemn peste râul Ilva, muzeul din localitate și „dugeana de joc“, una dintre cele mai vechi construcții din comună care va fi restaurată… De asemenea, îmi propun să pun în valoare și alte obiective autentice care pot fi de interes pentru turiști.

Material electoral comandat de Partidul Național Liberal – PNL Organizația Județeană Bistrița-Năsăud / Publicat de IKON AGENCY SRL – www.observatorbn.ro / Codul unic de identificare al mandatarului financiar: 21240015

SPUNE-TI PAREREA