Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud a transmis azi un comunicat de presă în care a adus mai multe lămuriri cu privire la anumite materiale ce au apărut în spațiul public după ce candidatul PNL la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Robert Sighiartău, a acuzat poliția că „terorizează“ elevii și părinții într-o școală din Bistrița.

Scandalul a pornit de la o filmare în care câțiva elevi minori de la Liceul Creștin Logos din Bistrița filmează un clip electoral în sala de clasă, prin care își exprimă preferința de vot pentru Robert Sighiartău. Acesta a apărut pe canalele de socializare ale candidatului, fiind ulterior șters, pentru că folosirea minorilor în campania electorală reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă.

Ulterior, lucrurile au escaladat și s-au făcut mai multe acuzații la adresa poliției, printre care faptul că s-a fi anchetat elevi fără acordul părinților.

IPJ BN a dat explicații cu privire la acest lucru în cadrul unui comunicat pe care îl redăm mai jos:

Pentru corecta informare a cetățenilor, ca urmare a apariției și distribuirii în spațiul public a unui articol însoțit de un material video, publicat la data de 4 iunie a.c., în mediul online, Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud face următoarele precizări:

1. În materialul video care însoțește articolul, sunt ilustrate acuzațiile adresate Poliției, privind anchetarea unor elevi, cu imagini video din anul 2022, de pe camere de supraveghere ale unei școli din județul Ilfov, fără nicio legătură cu școala din Bistrița. Imaginile sunt vădit tendențioase în contextul în care sunt rulate ca fiind de actualitate, fără a fi menționată sursa sau faptul că sunt imagini de arhivă.

2. La finalul materialului video, sub protecția anonimatului (față/voce), ”mama unui copil” susține că elevii au fost anchetați, deși în realitate acest lucru nu s-a întâmplat.

În același context, mai precizăm faptul următoarele:

La data de 24 mai a.c., a fost primită și înregistrată o petiție în care o formațiune politică sesiza faptul că, în incinta unei școli din municipiul Bistrița, a fost înregistrat un videoclip cu caracter electoral, de promovare a unui candidat, în care apar mai mulți elevi minori și care a fost preluat și distribuit pe canalele de comunicare oficiale ale partidului politic promovat.

Din primele verificări a reieșit faptul că imaginile au fost realizate în incinta unei școli, apar elevi minori, în timpul unei pauze dintre orele de curs. În cadrul verificărilor efectuate niciun elev, părinte sau cadru didactic nu a fost audiat.

Având în vedere atribuțiile Biroului Siguranță Școlară, la data de 27 mai a.c., la solicitarea conducerii școlii respective, au fost desfășurate mai multe activități informativ-preventive, la care a participat o singură polițistă, din cadrul Biroului Siguranță Școlară, împreună cu cadrele didactice de la clasă.

Citește și:

A folosit Robert Sighiartău copii în campania electorală? Pentru ce s-a victimizat candidatul PNL la Consiliul Județean și ce i-a răspuns Radu Moldovan (VIDEO)

 

SPUNE-TI PAREREA