O redare a unei înregistrări, pe fundal sumbru, cu majuscule roșii, alarmante, se anunța, acum două zile, a fi mega-dezvăluirea acestei campanii electorale. Este vorba de un material audio postat pe pagina candidatului PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Robert Sighiartău,.

El a prezentat o convorbire cu un comisar-şef de Poliţie, căruia nu i-a dezvăluit numele.

Am înţeles că tu eşti responsabil de campania domnului Sighiartău Robert. Este o sesizare a PSD-ului, cu copiii de la Şcoala (….), care au pus, ulterior am văzut că aţi şters-o… dacă ne înţelegem, discutăm, o dăm light, dacă nu ne înţelegem luăm toţi copii de la (…), inclusiv rudele lui, audiaţi, copiii, părinţii, ca să nu… deci ori ne înţelegem, dacă nu, iese aşa, un iureş de c…t cu copii, părinţi, audiaţi”, se aude în înregistrare.

Înregistrarea audio a fost folosită de Robert Sighiartău în campania electorală, sub titlul „Copii și părinți intimidați și terorizați la comanda PSD! Radu Moldovan nu mai are nicio limită“. Poliția are de a face, aici, cu o contravenție: folosirea minorilor în campania electorală, iar candidatul PNL forțează o conexiune între felul în care a procedat poliția și presupusa disperare a lui Radu Moldovan care ar dori să reducă la tăcere părinții și copiii iubitori de Robert Sighiartău.

Logica lui Robert Sighiartău este discutabilă, având în vedere că prin astfel de presiuni, PSD-ul nu ar fi avut de obținut decât, cel mult, o amendă de 2500 de lei aplicată echipei de campanie PNL, amenda cu care se sancționează această contravenție electorală. Sighiartău sugerează, însă, că ar fi vorba de „cenzură“ și de un atantat la dreptul de liberă exprimare. Acesta a mers până acolo încât și-a afișat cunoscuta fotografie de la Revoluție cu sloganul „Copiii noștri vor fi liberi“. Gestul pare puțin dramatic și forțat având în vedere că trăim vremuri în care astfel de lucruri nu mai funcționează și nimeni nu e așa de fraier încât să folosească metode „barbare“ cum ar fi poliția sau audierile pentru a-i opri pe unii să se exprime. Funcționează, în schimb, manevrele de manipulare, care reprezintă, din păcate, un mare, mare procent din substanța acestei campanii electorale.

A folosit sau nu, Robert Sighiartău, copii în campania electorală?

Robert Sighiartău susține că filmarea cu copiii de Liceul Creștin Logos a fost făcut „voluntar“ de o „nepoțică“ și alți copii (minori), în pauză, „într-un moment de entuziasm“.

Totul a pornit când o nepoțică și mai mulți copii au filmat un clip într-o pauză, în care spun că dacă ar avea 18 ani ar vota cu mine. Un clip făcut voluntar de ei, într-un moment de entuziasm. Ulterior, clipul a fost postat pe rețelele de social media, de copii și de alții. La prima vedere sunt lucruri banale, care se întâmplă în fiecare zi și pe care le fac copiii. Nu așa i s-a părut și lui Radu Moldovan și PSD-ului, care a profitat de această postare și a făcut o sesizare Poliției. Până aici nimic neobișnuit. Însă ceea ce s-a întâmplat este mult, mult mai grav. Baronul PSD a folosit instituțiile statului, respectiv Poliția Română, pentru a mă intimida, hărțui și șantaja. În acest joc pervers a fost atrasă Poliția Română, care nu știu din ce motive pare-se că îi face jocul lui Radu Moldovan. De aceea, solicit organelor statului, pentru că nu știu cine îi răspunde sau nu lui Radu Moldovan, să se autosesizeze, să treacă urgent la anchete și să-și facă datoria, protejând minorii, și să asigure libertatea de exprimare, valori fundamentale pentru orice democrație”, a declarat Robert Sighiartău.

Clipul, care pare destul de elaborat, nu a fost postat doar „pe rețelele de social media, de copii și de alții“, ci a apărut și pe conturile oficiale ale candidatului, fiind, ulterior, șters. Și nu a singurul său material electoral care conține minori. Pe paginile lui de socializare se află copii (inclusiv proprii copii, dar asta deja e treaba lui), care joacă fotbal sau cântă, toți „entuziasmați“ de Robert Sighiartău. O plângere pentru folosirea minorilor în campania electorală s-a depus, cel mai probabil, pentru materialele video cu minori distribuite de Robert Sighiartău și nu pentru cele postate pe conturile copiilor implicați.

De altfel, această practică a politicienilor este greu de ținut sub control, și mulți politicieni, din toate partidele, profită de diverse evenimente pentru a-și face fotografii alături de copii în campania electorală sau îi angrenează în evenimente oficiale la care participă (inaugurări, sărbători etc.) Conform legislației, folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă.

Un scandal pe aceeași temă a luat amploare acum câteva zile la Satu Mare, unde mai multe persoane din staff-ul de campanie al PNL au încălcat legislația electorală în vigoare, folosind un minor, în vârstă de zece ani, pentru a transmite un mesaj electoral. Acesta a primit, în schimb, 20 de lei, 10 pixuri, un tricou și o înghețată, informează gazetanord-vest.ro.

Conform reporterilor gazetanord-vest.ro, care au reușit să vorbească cu mama minorului, în primă fază a zis că s-a amuzat de întreaga situație, dar după ce a înțeles gravitatea problemei a vrut să îl sune pe Adrian Cozma, liderul PNL, să îl întrebe cum și-a permis acest lucru fără acordul ei și mai mult cum și-a permis să se folosească de copilul ei în scopuri electorale. Mai mult, mama a declarat că acum îi este rușine de ce a făcut copilul ei și că se simte incomod, deoarece toată lumea vorbește de filmare.

Control intern la poliția din Bistrița-Năsăud

Reprezentanţii Poliţiei Române au reacţionat în urma informaţiilor prezentate în conferinţa lui Robert Sighiartău și se derulează un control intern în cadrul IPJ BN pentru a clarifica cele relatate în materialul audio.

„Conducerea Poliţiei Române a dispus ca o echipă de poliţişti din cadrul Direcţiei Control Intern să se deplaseze în judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru a verifica aspectele semnalate, urmând ca, la finalizarea verificărilor, să fie dispuse măsuri legale”, a transmis IGPR.

Radu Moldovan: „După folosirea copiilor în campanie care este o ilegalitate, vine cu a doua ilegalitate…“

Emil Radu Moldovan, candidatul PSD la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, a fost întrebat, într-o conferință de presă, cum comentează acuzațiile care i se aduc pe marginea acestui subiect. Acesta a declarat că nu a făcut, personal, nicio plângere. De asemenea a subliniat că Ministerul de Interne este condus de liberali, la fel ca alte instituții ale statului.

Candidatul pentru funcția de președinte al Consiliului Județean din partea Partidului Social Democrat, Emil Radu Moldovan, nu a făcut niciun fel de plângere și nicio sesizare. În schimb, am ascultat o înregistrare… Un polițist vorbea cu un director de campanie că PSD-ul a făcut o sesizare… nu am semnat nicio sesizare, nu există vreo sesizare semnată de Emil Radu Moldovan către cineva. Doar dacă e altcineva în numele PSD, departamentul juridic al campaniei, că partidul e organizat cu departamente, economic, juridic… Nu am făcut nicio sesizare, am văzut isterizarea asta , victimizarea, pentru că proiectul acestui domnișor este Radu Modlovan. N-am văzut vreo groapă pe care o sapă undeva sau măcar să pună în gropile lui Turc vreo țeavă din care să țâșnească apă. Nu i-am văzut niciun proiect, decât Radu Moldovan. Mă flatează lucrul ăsta, că sunt atât de important pentru el. Sunt instituții ale statului, am văzut și eu azi noapte la știri că IGPR-ul a desemnat specialiști care să vină să verifice toate poveștile astea. Dacă, și pun DACĂ ăsta foarte mare, acea înregistrare este veridică, oricum este una ilegală, deci după folosirea copiilor în campanie care e o ilegalitate, vine cu a doua ilegalitate. Încercăm să ne victimizăm, dar nu Radu Moldovan … avem instuții ale statului care sunt conduse toate de liberali, inclusiv Ministerul de Interne. Se poate verifica și pe cei care nu au respectat legea, să-i sancționeze chiar drastic. N-am niciun fel de treabă, Radu Moldovan și candidații PSD se ocupă de proiecte, de ce vrem să facem pentru oameni, în continuare“, a apus Radu Moldovan.

Acesta a mai răspuns și pe tema provocării lui Robert Sighiartău, care l-a invitat la o dezabatere publică.

„Aș fi fost de acord dacă domnul Sighiartău avea un portofoliu de proiecte. Dacă ar fi fost niște programe electorale concrete pe care care să discutăm. Păi ce să dezbatem, că am făcut plângere, că n-am făcut plângere, că face curățenie?“, a mai spus Radu Moldovan.

SPUNE-TI PAREREA