Competiția electorală pentru alegerile locale din 2024 este pe ultima sută de metri, iar miza este mare pentru că este despre cine va avea puterea în următorii patru ani. Dacă în unele comune situația este una lejeră, uneori chiar fără contracandidați, în altele luptele sunt aprige. Este cazul comunei Rodna, unde, în ultimii patru ani, s-a format o majoritate în Consiliul Local, ostilă primarului în funcție. Această ostilitate s-a reflectat și în felul în care s-a administrat comuna în ultimii patru ani, oamenii din localitate fiind cei care au avut de suferit din cauza conflictelor pentru putere.
Aruncând o privire peste profilul personal al consilierilor locali care îl susțin acum la primărie pe Iosif Partene, candidatul Alianței Dreapta Unită, dar și peste activitatea lor, constatăm că nu tot ceea ce au făcut ei este în interesul cetățeanului. De-a lungul anilor, aceștia au luat mai multe hotărâri care au fost mai mult în interesul lor și al familiilor lor, hotătâri care contravin intereselor unei comunități rurale vulnerabile, cum este Rodna.
Dorin Morozan, consilierul aflat primul pe lista de consilieri ai Alianței Dreapta Unită, a fost implicat recent într-un scandal, după ce câinele său aproape a mutilat un sătean. Consilierul local s-a ales cu un dosar penal întocmit cu privire la infracțiunile de neluare a măsurilor de prevenire a atacului canin și vătămare corporală din culpă. Dar aceasta nu este singura sa problemă. Pe proprietatea păzită cu câini ar trebui să existe un drum de servitute care să deservează câteva zeci de persoane care au acces la terenurile lor agricole din zonă. Conform unor surse din localitate, Dorin Morozan refuză să mai lase oamenii să folosească acel drum de servitute și, mai mult de atât, îi pune în pericol prin prezența câinilor care sunt foarte agresivi. Mai mulți oameni sunt acum nemulțumiți și l-au dat în judecată pe consilier în problema drumului de servitute.
Colegii consilieri i-au redus taxa de chirie în piața din Rodna
Mai mult de atât, Dorin Morozan, care se ocupă cu comerțul în piețe, a beneficiat de o reducere subtanțială a taxelor locale, reducere pusă la cale de colegii săi consilieri locali. Acesta se ocupă cu comercializarea produselor direct din autovehicule, având spații în mai multe piețe din județ, inclusiv în piața din Rodna.
Într-un amendament votat în 2021 de către grupul de consilieri locali din Consiliul Local Rodna din care face parte, taxa pentru genul de comerț defășurat de el a fost redusă de la 10 lei/zi/ mp la 3 lei/ zi/ mp. Dorin Morozan nu s-a aflat printre inițiatorii modificărilor care au redus banii din taxe pentru bugetul local și nici nu a votat, fiind limpede că amendamentul s-a dat în interesul său personal. În motivația deciziei se arată că este vorba de o „ajustare a taxelor și impozitelor locale la realitatea economică locală“, dar sunt voci care spun că Morozan și-a făcut un calcul privind banii pe chiria din piață și nu a fost mulțumit de profit. De precizat că această „iertare“ de taxe nu i-a fost acordată și în alte piețe din județ în care își desfășoară activitatea economică.
Alexandra Cornelia Boldiș (USR) este unul dintre cei mai vocali consilieri locali. Ea deține un bar și un magazin în localitate, iar zvonurile locale spun că acestea ar fi o sursă de finanțare pentru campania electorală. În 2021, la domiciliul acesteia a a avut loc o percheziție a DIICOT, într-un dosar de contrabandă cu țigări. În acel moment, a fost ridicată din locuința acestei și o sumă de bani în urma perchezițiilor, iar soțul ei a fost dus la audieri.
Acțiunea a fost una de mare amploare: nu mai puțin de 40 de percheziții domiciliare au avut atunci loc în Bistrița-Năsăud, fiind cercetați membrii unui grup infracțional cercetați pentru deținerea în afara antrepozitului fiscal de produse accezabile supuse marcării fără a fi supuse marcării, contrabandă, evaziune fiscală, transportul, oferirea spre vânzare sau vânzarea de produse energetice, abuz în seriviciu. Liderul grupului era ucrainean și aducea în România țigările în paleți cu peleți și material lemnos. Implicat a fost și un polițist din Rodna.
După cum se arăta înt-un comunicat de presă al USR, în 2022, familia consilierei nu a fost incriminată și suma ridicată la percheziții a fost restituită. Consiliera a spus, ulterior, că a fost „hărțuită“, dar, având în vedere amploarea acțiunii DIICOT, incidentul din 2021 a lăsat o umbră de îndoială asupra activității ei comerciale.
Călin Nășcan, consilierul care a vândut „piela ursului din pădure“
Călin Nășcan, aflat tot pe listele Alianței Dreata Unită, este consilierul care a reușit una dintre cele mai remarcabile performanțe: cea de a vinde „pielea ursului din pădure“.
În 2002, firma pe care o deținea, Montana Nășcan, concesionează de la Primăria Rodna abatorul de vite și trenul aferent, pe o perioadă de 49 de ani. Concesiunea este foarte discutabilă, având în vedere că, în acea perioadă, tatăl său, Alexandru Nășcan, era primar, deci este evident un mare conflict de interese.
În ofertă, firma deținută de Călin Nășcan, se obligă să realizeze investiții și construcții pe terenul concesionat și să reinvestească profitul. Zece ani mai târziu, clădirea abatorului și terenul sunt predate înapoi Primăriei Rodna, printr-un proces verbal, de către Călin Nășcan și asociatul său, de data asta, pe firma SC Carndesil SRL.
Partea ciudată apare în 2013, când aceeași firmă, vinde unei femei din localitate, cu suma de 10 000 de lei, un bar + terasă + anexe (136 mp), construite pe terenul primăriei, alipit abatorului. Tranzacția este una îndoielnică, perfectată cu un contract de mână. Noua proprietară nu se poate folosi de bunurile cumpărate decât dacă închiriază terenul aferent construcțiilor, care aparține primăriei.
Cum a putut Călin Nășcan să vândă niște construcții pe un teren afla încă în proprietatea Primăriei Rodna, rămâne un mister. Contactat telefonic, acesta a susținut că nu știe nimic despre aspectele relatate mai sus și că ar trebui să ne adresăm… „primăriei“.
Același Călin Nășcan bruschează o fetiță pe stradă
Același Călin Nășcan este implicat într-un incident regretabil, în care se vede cum bruschează o fetiță, pe stradă. Mama ei nu a dorit să depună plângere, fiind oricum într-o situație delicată din cauza unor probleme grave de sănătate ale fetiței, dar a fost extrem de afectată de incident. Într-o filmare suprinsă de o cameră de supraveghere se vede cum bicicleta se apropie de fetiță, aflată, pe stradă, alături de alte două persoane. Bărbatul care trece pe lângă ea se întoarce , o apucă de gât și o smucește.
Contactat telefonic, Călin Nășcan a confirmat că el se află în imaginile suprinse de camera de supraveghere, dar spune că nu a avut nicio intenție de a agresa fetița, ci doar a dat-o la o parte.
„Am mers pe bicicletă și am ferit-o. Nu i-am zis absolut nimic. Doamna așa face, probabil ar fi vrut ceva bani de pe mine. Se vede clar. Cum să o agresez? Am dat-o la o parte cu mâna“, a spus Călin Nășcan. Întrebat dacă mama fetei i-a solicitat ceva în urma acestui incident, bani sau alte despăgubiri morale, Călin Nășcan a spus că nu. Acesta a mai precizat că în timpul incidentului fetița și-a rupt lanțul de la gât pe care l-a găsit, mai târziu, agățat de bicicleta sa.
Mama fetiței a trimis mai multe mesaje unei cunoștințe în care a relatat ce s-a întâmplat și a trimis inclusiv o fotogafie.
Se poate muri, că e gratis
De departe cel mai „generos“ consilier local, aflat tot pe listele Alianței Dreapta Unită, este Marian Anastasiu, cel care deține o afacere în domeniul pompelor funebre. Oferta sa „electorală“ este una cel puțin bizară, având în vedere că nimeni nu vrea să ajungă să beneficieze prea curând de serviciile oferite de acesta. Anastasiu a anunțat că pune la dispoziție capela, în mod GRATUIT, rodnenilor. De fapt, capela nu este chiar gratuită, există o mică TAXĂ pentur utilități (apă, curen, căldură).
„Am luptat din răsputeri pentru a aduce un plus comunei noastre, întâmpinând numeroase piedici din partea unor oameni rău intenționați, însă Dumnezeu ne-a ajutat ca într-un final să vă punem la dispoziție capela. Acum, am luat hotărârea, pentru ca binele să fie făcut până la capăt, să oferim comunei capela GRATUIT pe o perioadă nedeterminată (cu mențiunea că se va percepe doar o taxă minimă pentru utilități: apă, curent și căldură). Condiția pentru a putea beneficia de această gratuitate ține de modul în care oamenii vor întreține curățenia și vor evita distrugerea bunurilor. Reamintim faptul că punem la dispoziție capela pentru toate confesiunile religioase“, a anunțat recent Anastasiu.
Generozitatea sa este surprinzătoare, având în vedere că experiența sa de viață arată că se pricepe mai mult la luat decât la dat: în cazierul său din tinerețe figurează șase ani de închisoare cu executare pentru furt.