Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a organizat azi o conferință de presă, alături de specialiști din Primărie, pentru a-i da replica lui Gabriel Lazany, după ce acesta a afirmat că Primăria Bistrița a pierdut 60 milioane de lei doar în anul 2024 din cauza proiectelor europene nefinalizate la timp.

Ioan Turc a subliniat că Primăria Bistrița a atras toți banii alocați prin proiectele cu finanțare europeană și că bugetul local nu a suferit nicio pierdere din cauză că unele dintre ele nu s-au finalizat în decembrie 2023.

„Municipalitatea nu a pierdut niciun euro“

Între ce spune candidatul și situația reală nu este nicio legătură, absolut niciuna. Realitatea este următoarea: proiectele majore ale municipalității sunt în curs de finalizare, iar până în prezent am reușit să atragem toți banii puși la dispoziție din fonduri europene. Municipalitatea nu a pierdut niciun euro”, a spus primarul.

El a explicat că, prin POR 2014-2020, Primăria Bistrița a implementat 31 de proiecte în valoare de peste 85 de milioane de euro. Dintre acestea, 25 au fost finalizate și 6 au fost prelungite până la 31.12.2024.

„În conformitate cu OUG nr. 36 din 2023 a fost aprobată, în anumite condiții, posibilitatea trecerii proiectelor în noul exercițiu financiar cu tot cu bugetul eligibil, intitulate proiecte etapizate. Acest mecanism a fost aplicat în cadrul proiectului Reconfigurarea Axei de transport public pe traseul Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului, deci niciun euro nu a fost pierdut. În Regiunea Nord-Vest sunt în această situație 58 de proiecte. Sunt municipii cu trei, patru sau cinci proiecte. Bistrița are un singur proiect care a trecut cu toată suma eligibilă pe exercițiu bugetar al anului 2024. Nu pierdem nimic. În mod categoric ADR Nord-Vest nu i-a dat domnului candidat al PSD informații mincinoase, informații de natură să-i facă pe unii să râdă, fie pe unii să se îngrijoreze. Este o instituție serioasă și îi solicit candidatului PSD să arate documentele de la ADR Nord-Vest care certifică enormitățile pe care le spune”, a spus Ioan Turc.

De asemenea, Ioan Turc a mai precizat că în cazul a cinci proiecte care nu au fost finalizate până la finalul anului 2023, banii europeni au fost cheltuiți în totalitate, sumele decontate acum din bugetul local fiind sume neeligibile.

„Că le-am fi finalizat în decembrie 2023, că le finalizăm în vara acestui an, ceea ce revine municipalității e al nostru, nu ne absolvă nimeni. Important este că grosul sumelor provin din bani europeni. Insist: nu pierdem niciun leu! Nu există niciun fel de asociere între sumele neeligibile pe care avem obligația să le cheltuim pentru că altfel nu puteam atrage nici bani europeni și sumele pretins pierderi ale bugetului. Acest lucru un candidat care pretinde că are o profesie de economist sau de contabil, nu știu ce este, ar fi trebuit să le cunoască. Se fac în anul întâi la facultate”, a spus Ioan Turc.

Primarul a adăugat că, la final de an 2023, valoarea contractelor este de 275,6 de milioane lei, cea eligibilă contractată de peste 210 milioane de lei, iar cea eligibilă solicitată la decontare la 31.12.2023 este de peste 176 de milioane de lei.

Valoarea eligibilă a banilor pe care îi plasăm pentru finalizarea lucrărilor pe Axă este 26,4 de milioane de lei, dar lucrările reprezintă doar 11,6 milioane de lei, diferența sunt ajustări conform OUG 64. Cel mai probabil nu toate aceste sume vor fi cheltuite. Pe Linia Verde avem o valoare consumată de peste 1,6 milioane de lei, dar 1,4 milioane de lei este o sumă pe care furnizorul autobuzelor electrice nu a mai solicitat-o. La pistele pentru cicliști, din 2,1 milioane de euro suma de 660.000 de lei reprezintă ajustări aferente diferenței de contractare, iar suma de 1,5 milioane de lei reprezintă diferență de contractare, deci s-a contractat cu o valoare mai mică. E o problemă? E un lucru bun, ar spune orice economist”, a spus Ioan Turc.

„Să spui că sumele neeligibile sunt pierderi e o pierdere de identitate“

„Toată valoarea eligibilă a fost trasă, iar sumele neeligibile le-am asumat prin însăși contractele de finanțare, nu sunt sume care se pierd. Sunt lucruri pe care majoritatea oamenilor din oraș le înțeleg, doar unul se preface că nu le înțelege. În beneficiul cui? Ne spune că pierdem 59,9 milioane de lei, dar nu am găsit suma aceasta nicăieri. Oricum am face să înțelegem cum a ajuns la o asemenea sumă, nu înțelegem. Lucrurile sunt clare. Avem documente pe care le punem la dispoziția oamenilor. Banii eligibili au fost atrași, sumele neeligibile sunt în sarcina municipalității, nu ca pierdere. Să spui că sumele neeligibile sunt pierderi e o pierdere de identitate. Pierdere înseamnă când banii respectivi ar fi putut fi atrași din fonduri europene și, pentru că nu i-ai atras din fonduri europene, îi pui din bugetul local, dar nu există așa ceva. Punct!”, a mai spus Ioan Turc.

„Ne-am mâncat sănătatea ca să adaptăm proiectele pe care le-am găsit“

Primarul orașului a mai subliniat că proiectele de mobiliate la care s-au lucrat în manndatul său sunt cele lăsate de către PSD și că a fost nevoit să aducă multe modificări pe marginea lor.

Ne-am mâncat sănătatea ca să adaptăm proiectele pe care le-am găsit în așa fel încât, la finalul lor, oamenii să fie mulțumiți”, a mai spus Ioan Turc.

 

Material electoral comandat de Partidul Național Liberal – PNL Organizația Județeană Bistrița-Năsăud / Publicat de IKON AGENCY SRL – www.observatorbn.ro / Codul unic de identificare al mandatarului financiar: 21240015

1 COMENTARIU

  1. Motivul pentru care Gabriel Lazany candidează la functia de primar al Bistritei s-ar putea intitula “Mult zgomot pentru nimic”, fără nici o legătură cu comedia romantică de William Shakespeare. Ingrijorarea lui Gabriel Lazany cum că situația de la primăria Bistrița este “critică” și ne îndreptăm cu pași mari spre “dezastru” este o exagerare. El se referă la cele două proiecte “Linia Verde” si “Axei de transport str. Garii – Decebal – Andrei Muresanu – Nasaudului” demarate in administratia Ovidiu Cretu si ajunse in faza de executie in mandatul lui Ioan Turc. Ce nu spune Lazany este că la data preluării mandatului de primar de către Ioan Turc erau deja semnate contractele de executie iar in timpul executării lucrărilor au survenit o serie de dificultăti care au dus la unele intârzieri față de termenul de finalizare (31 decembrie, 2023). Lazany este ingrijorat, nevoie mare, că administratia locală trebuie să vină cu bani din buget, ca să termine lucrările, ceea ce nu-i adevărat. Primarul Ioan Turc a menționat recent într-o emisiune locală că finalizarea lucrărilor va fi în luna septembrie, dar administrația locală făcut o eșalonare a lucrărilor, respectiv o fazare a lor, în așa fel încât toate lucrările să poată fi decontate din bani europeni.
    (Vezi: https://www.youtube.com/watch?v=-oQTBlsRYXo&t=3924s) .

SPUNE-TI PAREREA