În contextul apropierii alegerilor locale și europarlamentare din 9 iunie, Coaliția VotCorect, un consorțiu format din organizații civice angajate în apărarea democrației și a drepturilor omului, desfășoară o campanie de înscriere și acreditare pentru observatorii independenți.

Asociația Rădăuțiul Civic, membră a Coaliției VotCorect, acreditează și pregătește observatori electorali independenți care vor monitoriza procesul electoral în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Criterii pentru a fi observator electoral:

  • Trebuie să fie cetățean cu drept de vot și să nu aibă afilieri politice.
  • Nu trebuie să fie implicat în campania electorală sau să aibă vreo legătură cu vreun partid sau candidat.
  • Activitatea de observator este incompatibilă cu cea de candidat, delegat din partea unui partid politic, operator de calculator sau membru al unui birou electoral.

Activitatea de observator electoral este voluntară și nu este remunerată. Asociația Rădăuțiul Civic asigură pregătirea și informarea observatorilor prin traininguri și materiale necesare, precum Manualul Observatorului, și oferă asistență electorală prin intermediul unui call center activ pe toată durata zilei alegerilor.

Cum te poți înscrie?

Accesează www.votcorect.ro  și completează formularul de înscriere.

Termenul limită pentru înscriere este 2 iunie pentru observatorii din țară.

Misiunea observatorului electoral sa este să monitorizeze procesul electoral în secția de votare, fără a interveni în desfășurarea acestuia: deschiderea secțiilor de votare, procesul de votare, numărarea voturilor și raportarea rezultatelor. Observatorul va completa fișe de observare sau va putea utiliza aplicația pentru smartphone Vote Monitor pentru a colecta date din secțiile de votare.

Acreditarea observatorilor este esențială pentru asigurarea desfășurării corecte a alegerilor. Observatorii independenți monitorizează toate etapele procesului electoral și contribuie la elaborarea unor rapoarte de observare care includ recomandări pentru îmbunătățirea viitoarelor procese electorale.

Invităm toți cetățenii care vor să contribuie la asigurarea corectitudinii alegerilor să se înscrie ca observatori electorali. Este o experiență civică autentică și pot cu toții să protejeze democrația în secțiile de votare.

Observatorii acreditați de Coaliția VotCorect fac parte dintr-un efort mai larg de protejare a integrității electorale și de promovare a transparenței în procesul democratic. Rapoartele și concluziile acestora au contribuit semnificativ la îmbunătățirea legislației electorale și la creșterea corectitudinii proceselor electorale. Coaliția VotCorect este formată din Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic și Observatorul Electoral. Coaliția este partener cu Asociația Code for Romania, care asigură dezvoltarea aplicației pentru smartphone Monitorizare Vot, cu ajutorul căreia colectăm date în ziua alegerilor.

Pentru mai multe informații despre Coaliția VotCorect, activitatea de observare și înscrieri, vizitați www.votcorect.ro.

Pentru detalii despre această acțiune sau pagina de Facebook a Asociației

Asociația Rădăuțiul Civic

Președinte, Luca Ciubotaru

Tel. 0741 975 076

Email: comunicare@radautiulcivic.ro

https://www.radautiulcivic.ro/

 

SPUNE-TI PAREREA