Energia fotovoltaică începe să fie foarte apreciată de toată lumea, inclusiv în România. Instalarea de panouri solare pe acoperișul casei voastre este o alegere eficientă din multe puncte de vedere, dar în special pentru economiile la factură.
Ce este un panou solar? Dar un panou fotovoltaic?
Un panou solar este o denumire generică care poate fi folosită pentru a descrie orice dispozitiv care utilizează energia solară pentru a produce energie termică sau electrică. Pe de altă parte, un panou fotovoltaic se referă specific la un dispozitiv care transformă energia luminii solare în energie electrică utilizând efectul fotovoltaic. Deci, toate panourile fotovoltaice sunt panouri solare, dar nu toate panourile solare sunt neapărat panouri fotovoltaice.
Pe lângă avantajele în ceea ce privește consumul, se obțin beneficii economice importante datorită autoconsumului: adică producerea independentă de energie electrică. Așadar, deși instalarea unui panou fotovoltaic necesită o cheltuială inițială, aceasta este amortizată de-a lungul anilor.
Iată care sunt principalele avantaje ale instalării unui panou solar pe acoperișul casei voastre
După investiția inițială, care poate fi facilitată cu stimulente și deduceri fiscale, sistemul necesită o întreținere minimă pentru a garanta funcționarea pe termen lung a panourilor. Energia produsă nu generează emisii, deoarece, ca alternativă la combustibilii fosili, se utilizează radiația solară: pentru a stimula sau a crește cantitatea de energie produsă, este suficient să măriți numărul de panouri.
Pentru ca alegerea să fie optimă, este important ca panourile fotovoltaice să fie capabile să acopere întreaga cerere de energie domestică. Performanțele instalațiilor depind de o serie de variabile. Una dintre ele este orientarea panourilor: acestea trebuie să fie orientate spre sud-vest, cu o înclinație de 30-35 de grade. Din punct de vedere economic, instalarea unui sistem fotovoltaic permite reducerea consumului de energie plătită și reducerea costurilor pe factura de energie electrică cu până la 80%: un avantaj important care, alături de beneficiile pentru mediu, stă la baza creșterii importante a comunităților energetice.
Noutăți în domeniul fotovoltaic: tehnologia de stocare
Un panou fotovoltaic este capabil să genereze electricitate atât în zilele însorite, cât și în cele înnorate, deși cu un efort mai mare. Pe de altă parte, producția de energie este nulă pe timp de noapte. Acest lucru ar putea forța extragerea de energie electrică din rețeaua centralizată pe timp de noapte. Așa a apărut sistemul fotovoltaic cu sistem de stocare integrat. Acesta este echipat cu un sistem de baterii capabil să stocheze energia produsă de panourile solare și să o consume în timpul nopții.
Diferența substanțială dintre un sistem clasic și un sistem de stocare este că, în timp ce primul vă permite să „autoconsumați” aproximativ 35 % din energia produsă, cel de-al doilea vă permite să utilizați aproximativ 70 % din aceasta. Prin urmare, alegerea sistemului de stocare pare deosebit de avantajoasă atunci când aveți nevoie sau când vă doriți libertatea de a utiliza o cantitate mare de energie în orele de seară și de noapte.
Un alt avantaj major al folosirii energiei fotovoltaice este creșterea valorii proprietății: proprietățile nou construite sau renovate își cresc valoarea de piață atunci când instalează un panou solar pentru autogenerarea de energie. Pe măsură ce aceste sisteme îmbunătățesc eficiența energetică a casei, cresc și clasa energetică a acesteia și valoarea sa economică generală, care rămâne fără riscuri în timp.
Cerințe limitate de spațiu? Preconcepția că un sistem fotovoltaic are nevoie de mult spațiu pentru a fi instalat este greșită, mai ales într-o perioadă în care se dezvoltă constant noi soluții (Un exemplu? În viitorul apropiat, panourile solare ar putea fi folosite chiar și ca ferestre!). Oriunde există un acoperiș, poate fi instalat un panou solar, iar pentru uz casnic, 15-20 de metri pătrați de suprafață disponibilă sunt suficienți.
În final, nu doar portofelul vă va mulțumi, ci și planeta. Eficiența panourilor solare de ultimă generație vă permite să produceți energie curată în mod independent, fără să emiteți CO2. A deveni un autoproducător prin utilizarea unei surse regenerabile înseamnă și că puneți umărul la construirea unui viitor mai bun pentru toată lumea.