Un primar din Bistrița-Năsăud a reușit performanța ca, în această campanie electorală, să le promită oamenilor din comună, pentru a șaptea oară în 24 de ani, că vor avea apă la robinet! Este vorba de primarul Vasile Codrea din comuna Budești, care se află la finalul celui de-al șaselea mandat și încă nu a reușit să asigure, în comunitatea lui, o utilitate atât de vitală cum este apa potabilă, la robinet. Totuși, în mod paradoxal, primarul este votat la fiecare rundă de alegeri deși a dovedit, de mai multe ori că este incapabil să își țină promisiunile.

În această perioadă, Vasile Codrea promite, încă o dată, că oamenii vor avea apă. El a postat fotografii în mai multe grupuri ale comunei, prin care arată că se trasează zonele pentru începerea lucrărilor.

Împreună cu reprezentanți Aquabis, Consiliul Județean, A.D.I. Apă Canalizare BN, diriginți de șantier, proiectant și constructor am trasat zonele pentru începerea lucrărilor de alimentare cu apă în Comuna Budești“, a scris primarul care le-a promis budeștenilor că vor avea apă în 2026.

Postarea sa a fost sancționată de locuitori, care au făcut mai multe comentarii prin care își exprimă neîncrederea:

„Trasam acum și bem apa la robinet în 2033?“

„De câte mandate mai aveți nevoie ca să aibă toată comuna apă?????Încă vreo 35 ani vă ajung????“

„Doar politica.
Dar domnule primar Codrea Vasile
De ce nu sa băgat pună acuma apa?
În fiecare mandat ați promis asta.“

„Aceiași miciuna după 24 de ani !Rușine!!!“

„De ar fi tot anul alegeri era racordata apa de mult, eu femeie bolnava ma spăl tot la covata…“

Budeștenii, de zeci de ani fără apă

Problema apei potabile din România a fost abordată în cadrul unui reportaj amplu marca „România Te Iubesc“, în 2020. De la minutul 4.14, reportajul include și comuna Budești din Bistrița-Năsăud unde apa este infectată cu nitrați și nitriți care sunt substanțe deosebit de periculoase pentru sănătate. Din păcate, sătenii din Budești nu au alternativă, pentru că nu își permit să cumpere apă îmbuteliată, dar nici nu au speranțe că vor beneficia, în curând, de o rețea de apă și canalizare.

În cadrul unor imagini surprinse în 2011, se atrage atenția că apa pe care o consumă localnicii este mizerabilă și asta se poate vedea chiar și cu ochiul liber, fără analize minuțioase. Revenind în 2020, reporterii constată că nimic nu s-a schimbat, iar oamenii continuă să bea apă de la surse nepotabile, în timp ce primarul invocă diverse scuze pentru a-și justifica eșecul într-un domeniu esențial pentru dezvoltarea unei comunități.

Contractul de extindere, semnat în februarie

Comuna Budești a fost inclusă doar anul acesta pe un contract de extindere a rețelei de apă. În februarie 2024, directorul general al Aquabis, Ion Șandru, și administratorul Pavel Larionesi de la SC Frasinul SRL au semnat Contractul de lucrări CL 3 Lot 2 „Extindere alimentare cu apă și canalizare în comunele Lechința, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie și Budești”.

În contract sunt prevăzute următoarele pentru UAT BUDEȘTI:

 • aducțiunea nouă de la aducțiunea principală la gospodărie de apă Budești cu o lungime de 9.100 m + 2 rezervoare de înmagazinarea apei + 1 stație de pompare apă potabilă nouă;
 • conductă nouă de aducțiune pentru a alimenta gospodăria de apă Budești (9.100 m) + 1 stație de pompare nouă + 1 stație de clorinare
 • extindere rețea de distribuție apă potabilă (45.475 m):
  în loc. Țagu: 12.475 m
  în loc. Țăgșoru: 9.134 m
  în loc. Fânațe: 10.346 m
  în loc. Budești: 13.520 m
 • vor fi branșate la rețeaua de apă potabilă un număr de 766 gospodării:
  în loc. Țagu: 235
  în loc. Țăgșoru: 134
  în loc. Fânațe: 155
  în loc. Budești: 242
 • se vor construi 2 stații de pompare de apă potabilă pentru asigurarea presiunii în rețelele de distribuție din localitățile Țagu și Țăgșoru

 

 

SPUNE-TI PAREREA