680 de persoane au participat vineri la Bursa Generala a Locurilor de Muncă, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa – Năsăud. Aceștia au avut de ales din 512 locuri de muncă oferite de 48 de agenți economici.

Cu ce salariu cred oamenii că s-ar descurca decent

Oameni de toate vârstele au venit să își caute un loc de muncă din care să se descurce cu traiul de zi cu zi, ale cărui costuri sunt tot mai mari. Deși salariile minime sunt departe de această sumă, opinia oamenilor este că o remunerație de cel puțin 4000-4500 de lei/ lună le-ar ajunge să trăiască decent în ziua de azi.

Job-uri, din păcate, nu sunt prea multe pentru specializarea mea, din ce am găsit. Un salariu din care am putea să trăim ar fi… nu știu, minimum 4500 de lei. Ceea ce cred că este destul de mult pentru Bistrița“, spune Daniela, o bistrițeancă de 39 de ani.

Un salariu decent ar fi în jur de 4000 de lei să supraviețuim. Dar e foarte greu. Muncă ar fi că, trebuie să muncești, și dincolo se muncește destul de greu…“, spune un bistrițean.

Care este cea mai căutată meserie

La bursă au fost prezenți diverși agenți economic, dar și reprezentanți din Poliție și Armată care recrutează cadre. Cele mai multe locuri de muncă sunt pentru studii medii, dar este o meserie care se află la mare căutare.

Atmosfera a fost una foarte plăcută, parcă sala de la Hotel Bistrița a fost mai mică ca altădată. Lumea a venit, totuși, la bursă. Am avut și clase de la licee, clase terminale. Am avut invitați Armata, Poliția, pentru că și doresc să recruteze cadre. Acuma să vedem peste două săptămâni, o lună, câți s-au angajat. Că rolul bursei este ca șomerii să angajeze. Bursa s-a desfășurat la nivel național, fiecare agenție și-a desfășurat bursa în data de 17 mai. Eu sper să fie un real succes M-am uitat pe locurile de muncă vacante, inginerii sunt la mare căutare: inginer constructor, dezvoltare, electric, inginer de producție, inginer prelucrare a lemnuui … deci foarte multe posturi avem pe segmentul acesta. Pentru cei cu studii superioare nu avem prea multe posturi, avem 38 de locuri. Forța de muncă este într-o continuă schimbare. Cine își dorește să munceaxăc, își găsește un loc de muncă. Eu cred că salariile au mai crescut pentru că nu își permit nici anagajatoii să le mai ofere salariul minim pe economie că nu este forță de muncă. Omeneii nu stau pe salriul minim pentru că viața s-a scumpit“, a declarat directoarea AJOFM BN, Otilia Râpan. 

Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului judeţul Bistriţa-Năsăud, ai Consiliului judeţean Bistriţa – Năsăud, alte oficialitati locale, Centrul Militar judeţean Bistriţa – Năsăud, Penitenciarul Bistriţa, Inspectoratul judeţean de Politie, Consiliul Consultativ al AJOFM B-N, DGASPC B-N, 120 elevi ai claselor terminale de la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu, Licel tehnologic Grigore Moisil, Şcoala profesională Sfânta Maria şi Liceul Sportiv din Bistriţa, 8 persoane private de libertate de la Penitenciarul Bistriţa, cetăţeni ucrainieni şi cetăţeni non-UE.

SPUNE-TI PAREREA