Campania electorală a început doar de câteva zile, dar deja apar primele gafe. O postare sponsorizată și plătită de Robert Sighiartău i-a pus pe alegători în dificultate și s-a ales și cu o sesizare la Autoritatea Electorală Permanentă.

Liderul PNL a publicat un afiș în care apare alături de Iosif Ioan Partene, candidatul la Primăria Rodna din partea Alianței Dreapta Unită. Ori Robert Sighiartău și Iosif Partene au avut o înțelegere „subterană“ care nu s-a mai concretizat, ori liderul PNL este atât de rupt de realitate și de Bistrița-Năsăud încât are dificultăți în a-și cunoaște oamenii din propria echipă. În orice caz, o alianță între Dreapta Unită și PNL este exclusă, având în vedere că Dreapta Unită și-a făcut campania tocmai pe opoziția împotriva PSD și PNL.

Cert este că postarea lui Sighiartău pare foarte încrezătoare. Pe lângă sloganul „Uniți câștigăm“, Robert Sighiartău spune: „Rodna se va dezvolta cu oameni buni și pricepuți! Votează Iosif Ioan Partene la Primăria Rodna și Robert Sighiartău pentru președinția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud“.

 

La scurt timp după ce postarea lui Robert a fost făcută publică, fiind și ștearsă de pe Facebook, între timp, Iosif Partene a reacționat:

 

 

Mă bucur că Robert Sighiartău mă suține în competiția pentru funcția de primar al comunei Rodna.
Eu sunt președintele PMP din Rodna, candidez din partea Alianței Dreapta Unită și îl susțin pe Ionuț Simionca pentru funcția de președinte al Consiliului județean Bistrița-Năsăud.
Pe 9 iunie, votați cu încredere Ionuț Simionca și candidații Dreptei Unite!
CMF 21240022“, a postat Iosif Partene.

Gafa „prezidențiabilului“ este, totuși, explicabilă. Candidatul PNL din Rodna a fost retras în ultima clipă, așa că nu este exclus ca Iosif Partene să fi avut o înțelegere, pe sub masă, cu echipa PNL.

O sesizare la Autoritatea Electorală Permanentă a fost despus de Partidul Social Democrat care cere tragerea la răsundere a celor responsabili și aplicarea amenzii.

Legea 334/2006 Art. 28 prevede următoarele:

(1)Cheltuielile aferente campaniilor electorale trebuie să respecte următoarele condiţii:
a)să provină numai din contribuţii ale candidaţilor sau ale formaţiunilor politice;
b)să fie angajate numai cu viza prealabilă a mandatarului financiar competent;
c)să se încadreze în limitele prevăzute de prezenta lege;
d)să fie efectuate de competitori electorali numai pentru promovarea candidaţilor şi a programelor electorale proprii.

Valentin Grapini, primar în funcție și candidatul PSD la Primăria Rodna, este de părere că adversarul său politic a ajuns în această situație fiind disperat să câștige puterea nu pentru a face ceva, ci mai mult pentru ca el și echipa sa să nu fie trași la răspundere pentru anumite nereguli pe care le-au acumulat de-a lungul a peste trei ani în care au format o majoritate în Consiliul Local Rodna.

„Gafă monumentală a prezindețiabilului PNL. E noaptea minții ce fac unii pentru putere… o floare și doi grădinari“, a spus Valentin Grapini.

 

Iată, mai jos, conținutul integral al sesizării depuse de PSD:

 

Către

Autoritatea Electorală Permanentă

 

Subscrisul Partidul Social Democrat – Organizatia Județeană Bistrița-Năsăud, cu sediul în mun. Bistrița, str. Gheorghe Șincai, nr. 3-5, județ Bistrița-Năsăud, prin secretar executiv Romeo Daniel Florian, formulez

SESIZARE

prin care solicit respectuos tragerea la răspundere contravențională a Partidului Național Liberal și Alianța Dreapta Unită și a persoanelor răspunzătoare și aplicarea sancțiunii amenzii pentru încălcarea regulilor art 28 din Legea 334/2006 în campania electorală pentru alegerea autorităților administrației publice locale din data de 9 iunie 2024

MOTIVE

Potrivit pct. 112 din Anexa la HG privind aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, la data de 10 mai 2024 începe campania electorală. Din acest moment este obligatoriu de respectat Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, Republicată.

Facem precizarea că aceste norme au fost încălcate de Partidul Național Liberal și Alianța Dreapta Unită, în județul Bistrița-Năsăud, în comuna Rodna.

Astfel, pe același afis electoral apare:

  • candidatul pentru functia de primar al comunei Rodna propus de Alianța Dreapta Unită, dl Partene Iosif Ioan, a cărui candidature a fost admisă definitiv de Biroul de Circumscriptie Comunală Rodna prin Hotărârea nr. 9/1 mai 2024, fiind respinse contestatia si apelul formulate în ds. 1705/265/2024 al Judecătoriei Năsăud.
  • si candidatul pentru functia de președinte al Cosniliului Județean Bistrița-Năsăud, propus de Partidul Național Liberal, dl. Robert Sighiartău, a cărui candidature a fost admisă de Biroul Electoral Județean prin hotărâre definitivă la data de 30.04.2024.

Potrivit Art. 28 din Legea 334/2006,

„(1) Cheltuielile aferente campaniilor electorale trebuie să respecte următoarele condiții:

  1. a) să provină numai din contribuții ale candidaților sau ale formațiunilor politice;
  2. b) să fie angajate numai cu viza prealabilă a mandatarului financiar competent;
  3. c) să se încadreze în limitele prevăzute de prezenta lege;
  4. d) să fie efectuate de competitori electorali numai pentru promovarea candidaților și a programelor electorale proprii.

Potrivit art. 52 alin. 2 din aceeași Lege, „ Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei încălcarea dispozițiilor prevăzute la art. 3 alin. (2)-(4) și (6)-(10), art. 25 alin. (2), art. 28, 29, 30, 37, 38, art. 43 alin. (2)-(4), art. 45, art. 47 alin. (1), (2) și (5), art. 49 alin. (1)-(3) și (5) și art. 50 alin. (2)..

 

Mai mult, nu s-au respectat nici prevderile art 34 alin. (11) din aceeasi Lege:„ „Mai multe partide nu pot folosi serviciile aceluiași mandatar, cu excepția situației în care partidele fac parte din aceeași alianță politică sau electorală.” De observant că a fost inserat un singur cod de mandatar financiar pentru doi candidati care nu fac parte din acelasi partid sau aceeasi alianță.

Mai departe, potrivit art. 36 din aceeasi Lege spune foarte clar ce trebuie să conțină un material de propaganda electorală precum afisul în discuție:

a) numele candidatului independent, denumirea partidului politic, a alianței electorale din care acesta face parte sau a alianței politice, după caz;

  1. b) denumirea operatorului economic care le-a realizat;
  2. c) codul unic de identificare prevăzut la art. 34 alin. (13);
  3. d) tirajul, pentru materialele prevăzute la alin. (2) lit. a) și e).”

Se poate observa că nu este indicat nici partidul politic, nici alianța, denumirea operatorului economic si nici cui apartine codul de mandatar financiar.

Potrivit art. 52 alin. (1) din Legea 334/2006: „Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei încălcarea dispozițiilor prevăzute la art. 5 alin. (3)-(5)art. 67art. 8 alin. (1)(2) și (4)art. 910111213art. 14 alin. (2) și (3)art. 15 alin. (1) și (3)art. 16 alin. (1) și (3)art. 17 alin. (1)(2) și (4)art. 31art. 32 alin. (1)art. 33 alin. (1) și (2)art. 34 alin. (5)(6)(8)(9)(11), (12) și (14)art. 36 alin. (2)-(4) și (6)art. 39 alin. (1)art. 47 alin. (4)art. 51 alin. (2) și art. 60 alin. (3).

 

Potrivit art. 54 din aceeași Lege, „Contravenţiile prevăzute la art. 52 se constată de către reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, iar sancţiunea se aplică prin decizie a Autorităţii Electorale Permanente.”

 

Pentru aceste considerente, solicităm respectuos sancționarea contraventională și nedecontarea acestor cheltuieli.

 

În drept: prevederile legale invocate supra.

În probațiune: atasăm copie/captură ecran a afisului contestat.

 

 

Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Bistrița-Năsăud,

prin Secretar Executiv Romeo Daniel Florian

 

 

 

 

SPUNE-TI PAREREA